Ποιος είναι ο Χουάν Γκουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας;

Μέχρι πρόσφατα, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, ήταν άγνωστος στη διεθνή σκηνή. Αυτό άλλαξε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο νεαρός πολιτικός στάθηκε μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας και ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, μια κίνηση που...

Μέχρι πρόσφατα, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, ήταν άγνωστος στη διεθνή σκηνή.

Αυτό άλλαξε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο νεαρός πολιτικός στάθηκε μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας και ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, μια κίνηση που αμέσως χαιρέτησε η αμερικανική κυβέρνηση και στην συνέχεια η Ευρώπη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μία πρωτοφανή παρέμβαση, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλα. Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό για να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και να προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές, ενθαρρύνοντας ουσιαστικα ένα βελούδινο πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε για πρώτη φορά ότι ήταν πρόθυμος να απευθύνει σοβαρή πρόκληση στον πρόεδρο της χώρας στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για νοθεία.

Η επανεκλογή του Μαδούρο προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο Γκουαϊδό, μόλις έξι μέρες μετά, δήλωσε στον κόσμο ότι ήταν έτοιμος να αναλάβει όλες τις εξουσίες της Προεδρίας και και έκανε γνωστές τις διαθέσεις του να αντικαταστήσει τον Μαδούρο με την υποστήριξη του στρατού και να ζητήσει νέες εκλογές.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.