Οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο επηρέασαν και εξακολουθούν να αλλάζουν την εικόνα στην Ευρώπη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η «απάντηση» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο κυρώσεων έφεραν ντόμινο αλλαγών στο κοινωνικό, το οικονομικό αλλά και το αθλητικό στερέωμα.

Η αθλητική κοινότητα στην πλειοψηφία της έδειξε έμπρακτα την αντίθεσή της στον πόλεμο και πήρε αποφάσεις που άλλαξαν τα έως τώρα δεδομένα. Φυσικά οι αλλαγές και η νέα τάξη πραγμάτων είχαν αντίκτυπο και στην οικογένεια του τζούντο.

Την ώρα που οι Ρώσοι αποχωρούσαν από την ηγεσία του αθλήματος, ένας Γερμανός ανέλαβε το δύσκολο ρόλο να οδηγήσει την EJU με ασφάλεια στο Κογκρέσο στα μέσα του μήνα, όπου θα αναδειχθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα οδηγήσει το άθλημα στην επόμενη ημέρα.

Ο Otto Kneitinger βγήκε μπροστά, ανέλαβε τα ηνία της EJU και το ταξίδι του προς τις εκλογές περιελάμβανε στάση στο… λιμάνι του Ηρακλείου. Ο Βαυαρός επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης έδωσε το «παρών» στην Ελλάδα και βρέθηκε στα «Δύο Αοράκια» για να κηρύξει την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Βετεράνων. Με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική διοργάνωση και έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω, σε συνδυασμό με τον κορονοϊο, ο Γερμανός πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να απολαύσει την όμορφη Κρήτη, να ξεφύγει από τα δύσκολα ζητήματα και να ξεκουραστεί. Ήρθε στην Ελλάδα με την σύζυγό του και με ορμητήριο την Χερσόνησο συνδύασε τις υποχρεώσεις του με τις διακοπές.

«Οι Βετεράνοι είναι η καρδιά του Τζούντο»

Ο «Mister» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μίλησε για το πρωτάθλημα του Ηρακλείου, επεσήμανε ότι οι Βετεράνοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στο… παζλ του τζούντο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την Κρήτη ως το ιδανικό μέρος για να… γεμίσει μπαταρίες.

Στην τοποθέτηση του αναφορικά με το πρωτάθλημα του Ηρακλείου βρήκε την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο των ανθρώπων που επί της ουσίας είναι το ίδιο το τζούντο, έχοντας αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό.

«Οι Βετεράνοι παραδοσιακά γεμίζουν και στηρίζουν τα πρωταθλήματα. Ταξιδεύουν μαζικά και σε μεγάλα γκρουπ. Πριν την εμφάνιση του κορονοϊού υπήρχε έντονη και μεγάλη κινητικότητα. Κατά την άποψή μου οι Βετεράνοι είναι η καρδιά του Τζούντο, καθώς έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στο άθλημα. Είναι μάλιστα εδώ και ένας 92 ετών. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συντηρούν και τρέχουν τους συλλόγους, διαδίδουν το άθλημα στις χώρες τους και συνεχίζουν την παράδοση. Πιστεύω ότι τα πρωταθλήματα Βετεράνων αποτελούν την σημαντικότερη μη επαγγελματική διοργάνωση και έχουν μεγάλη απήχηση στην οικογένεια του τζούντο».

Ο Otto Kneitinger μιλώντας ειδικότερα για το «Ηράκλειο 2022» στάθηκε στην συμμετοχή που ήταν μικρότερη συγκριτικά με τις παλαιότερες διοργανώσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται τόσο στις πολιτικές, όσο και στις υγειονομικές συνθήκες. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία πως στο άμεσο μέλλον η καθημερινότητα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων τζούντο στο Ηράκλειο, είναι κρίμα το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο συνήθως. Βασικά λόγω του κορονοϊού και ίσως λόγω της έξτρα μετακίνησης από την Αθήνα στην Κρήτη συμμετείχαν 260 αθλητές. Συνήθως η συμμετοχή είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη και τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελούνται από τουλάχιστον 800 βετεράνους σε όλες τις κατηγορίες. Πρέπει να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. Δεν αφορά στην οργάνωση. Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη με τις ασταθείς πολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Συνήθως το 50% των συμμετεχόντων είναι αθλητές από την ανατολική Ευρώπη και σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι εφικτό να βρεθούν στο τουρνουά. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να παλέψουμε με αυτά που έχουμε, να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις και να ελπίζουμε πως από τη νέα χρονιά όλα θα επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Θεωρώ ότι τα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο θα είναι καλύτερα σύντομα και σε ότι αφορά τον κορονοϊό δε θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Είτε θα εξαφανιστεί, είτε θα μάθουμε να ζούμε μαζί του. Όπως και να έχει θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τους αγώνες».

«Είναι πολύ όμορφο μέρος η Κρήτη»

Το όνομα Otto στους Έλληνες φέρνει συνήθως χαμόγελα. Ο «King Otto» κατάφερε να βγάλει στο δρόμο όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004, μετά το έπος της Πορτογαλίας, που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του Euro από τους «Πειρατές» του Ρεχάγκελ. Όπως φαίνεται όμως αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη. Μετά τον μεγάλο Γερμανό προπονητή που όποτε ακούει «Griechenland» χαμογελάει, κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως θα ισχύει στο εξής και για τον Mr. Otto Kneitinger. Οι διακοπές του στην πανέμορφη Κρήτη αναμένεται να του μείνουν αξέχαστες. Αν και όταν παραχώρησε τη συνέντευξη δεν είχε πλήρη εικόνα, καθώς το πλάνο… ξεκούρασης βρισκόταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ο Βαυαρός πρόεδρος έδειξε την ικανοποίηση του μετά την επιλογή να έρθει με την γυναίκα του στη χώρα μας.

«Ήρθα με την γυναίκα μου να συνδυάσουμε τις διακοπές μας στην Κρήτη. Δεν την έχω επισκεφτεί στο παρελθόν. Θέλαμε ένα μέρος για να απολαύσουμε πιο απομονωμένες διακοπές. Μένουμε περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από εδώ (σ.σ. το Ηράκλειο). Είναι πολύ όμορφο μέρος η Κρήτη. Έχει όμορφα τοπία, όμορφες παραλίες και καλό φαγητό», είπε.

Στο τέλος κλήθηκε να κατονομάσει αυτό που ξεχώρισε περισσότερο από το νησί, ωστόσο επεσήμανε ότι τώρα ξεκινούν οι διακοπές του, όποτε δεν είναι έτοιμος για να απαντήσει αυτό το ερώτημα. Όπως είπε επισκέφτηκε την Κνωσό και το μέρος του άφησε καλές εντυπώσεις. «Θα πρέπει να με ρωτήσετε ξανά την επόμενη εβδομάδα για να σας απαντήσω αυτό το ερώτημα», ανέφερε με την ευγένεια που τον διακρίνει.

Ο Otto Kneitinger κήρυξε την έναρξη των αγώνων του Ηρακλείου, αφού καλωσόρισε εκ μέρους της EJU, τον 92χρονο Νίκο Κλουβάτο, που έλαβε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο άθλημα. Ευχαρίστησε την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο και προσωπικά τον πρόεδρο Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον εθνικό προπονητή Νίκο Ηλιάδη, το υφυπουργείο αθλητισμού και την ελληνική κυβέρνηση που βοήθησαν τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βετεράνων στο «Δύο Αοράκια».