Οι Ρώσοι κατέκτησαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους το Davis Cup, προμηνύοντας δυναστεία με τους Ρούμπλεφ, Μεντβέντεφ επί σκηνής

Είναι ευλογία για κάθε καπετάνιο να έχει στη διάθεση του τέτοιο πλήρωμα. Πλήρωμα με παράσημα, επιτυχίες, φήμη, που έχει συνάμα και τη δίψα του λοστρόμου να ολοκληρώσει με επιτυχία τη δουλειά…

«Κάπτεν» της Ρωσίας από το 1997 χωρίς διακοπή, είχε λάβει το χρίσμα για πρώτη φορά το 1974 ο Σαμίλ Ταρπίσεφ, που συμπλήρωσε 101 συναντήσεις στο πηδάλιο του ρωσικού θωρηκτού.

Σε αυτή τη ρότα του, αυτή που βρίσκεται από το 1997 και μετά η Ρωσία κατέκτησε τρεις φορές το Davis Cup (2002, 2006, 2021), όμως η φετινή της κυριαρχία ήταν μοναδική. Ο ίδιος έγινε μόλις ο πέμπτος στην ιστορία που έφτασε τις τρεις κατακτήσεις ως κάπτεν μετά τους Νιλ Φρέιζερ, Νίκι Πίλιτς, Γιανίκ Νοά, Χανς Όλσον κι ας μην είχε αγωνιστεί ποτέ στη διοργάνωση.

Η «ρωσική αρκούδα» ήταν πεινασμένη

Αντικατοπτρίζεται πλήρως στην εικόνα του Αντρέι Ρούμπλεφ στον ημιτελικό και τον τελικό. Είχε μια εικόνα αμφιβολίας στον όμιλο και τα προημιτελικά, όμως στον επίλογο υπενθύμισε τί σημαίνει να έχεις ως νούμερο 2 στο Davis Cup, το νούμερο 5 της κατάταξης της ATP. Ήταν χειμαρρώδης, συγκεντρωμένος ακριβείς και μόνο όταν τα πάντα τελείωσαν άφησε το συναίσθημα να κυριαρχήσει της λογικής.

Την ίδια ώρα το νούμερο 2 στον κόσμο Ντανίλ Μεντβέντεφ, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Πήγε στο «ρελαντί» μέχρι το σημείο που οι εξελίξεις απαίτησαν το ανάστημα του. Τότε σηκώθηκε όρθιος και έβγαλε βρυχηθμό…

Αρχικά στον ημιτελικό με τον Γιαν Λέναρντ Στρουφ κόντρα στη Γερμανία και στη συνέχεια απέναντι στον Μαρίν Τσίλιτς στον τελικό. Ο Κροάτης ανέβασε την απόδοση του σε επίπεδο που ενδεχομένως θα του είχε δώσει τη νίκη απέναντι σε κάθε άλλο αντίπαλο, όχι όμως και κόντρα στο νικητή του US Open 2021.

Την επιθυμία του να κατακτήσει μετά το ATP Cup και το Davis Cup, ενδεχομένως ανακαλύπτει κανείς εκτός από την αγωνιστική του εικόνα και τη δήλωση του ότι ήταν οι δύο πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της καριέρας αυτές που ολοκληρώθηκαν.

Η Ρωσία είχε τέσσερις παίκτες στις πρώτες τριάντα θέσεις της κατάταξης, καθώς ο Ασλάν Καράτσεφ βρίσκεται στο 18 και ο Κάρεν Κατσάνοφ στο 29. Γεγονός βέβαια που μαρτυρά την ποιότητα και το βάθος της, όχι όμως απαραίτητα και την πληρότητα της αφού δεν έχει στο διπλό αθλητές που συμμετέχουν σε αυτό με συνέπεια.

Ποιος όμως νοιάζεται για το διπλό, όταν μπορείς να τελειώνεις τα πάντα στο μονά;