Το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα χάρισε την Τετάρτη ο Ηλιάδης. Ο Ελληνας τζουντόκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο στον τελικό του ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών.
Ο Ηλίάδης νίκησε με με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) και κρέμασε στο στήθος του ακόμα ένα ολυμπιακό μετάλλιο.
Ηλίας Ηλιάδης-Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία) (5:00 Yuko)
Μασάχι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)-Κίριλ Ντενίσοφ (Ρωσία) (5:00) GS REF
* νικητής ο Νισιγιάμα με απόφαση των διαιτητών μετά το golden score
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
Έγινε «χρυσός» Ολυμπιονίκης πριν κλείσει τα 18 του χρόνια και μάλιστα σ’ ένα άθλημα, που η Ελλάδα δεν έχει παράδοση, το τζούντο. Ο Ηλίας Ηλιάδης γεννήθηκε το 1986 στην Αχμέτα της Γεωργίας, ενώ το 2002 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εντάχθηκε στον Φίλιππο Αμύνταιου. Με το ταλέντο του και τη ρώμη του, δημιούργησε μέσα σε δύο χρόνια, ένα σπάνιο βιογραφικό για την ηλικία του και μια πλούσια συλλογή μεταλλίων, από μεγάλες διοργανώσεις.
Αγωνιζόμενος στην κατηγορία των -73 κιλών, το 2002 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων και λίγο καιρό αργότερα το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων και το χρυσό στο Βαλκανικό Νέων. Την επόμενη χρονιά πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νέων και πάλι το χρυσό στο Βαλκανικό.
Στις αρχές του 2004 άλλαξε κατηγορία και πέρασε στα -81 κιλά, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις επιτυχίες του, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών. Και όταν ήρθε η ώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μπήκε στο τατάμι με μοναδικό σκοπό να κατακτήσει το πιο σημαντικό μετάλλιο απ’ όλα. Το κατάφερε, κερδίζοντας τον ένα αντίπαλο μετά τον άλλο. Αρχικά αντιμετώπισε τον Αυστραλό Μόργκαν Έντικοτ Ντέιβις και χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά για να τον αποκλείσει με ippon. Στη συνέχεια αναμετρήθηκε με τον Αργεντινό Αριέλ Σγκάνγκα, ο οποίος 1,5 λεπτό πριν από το τέλος, αποχώρησε τραυματίας κι ενώ ο Ηλίαδης κέρδιζε στα σημεία. Στα προημιτελικά χρειάστηκε λίγος περισσότερος χρόνος, για να κάμψει την αντίσταση του Κορεάτη Γιουνγκ Βου Κβον, όμως τον κέρδισε στην παράταση με Koka.
Απέμεναν δύο αγώνες μέχρι την τελική νίκη και τη δόξα. Και στους δύο, δεν του πήρε περισσότερο από τρία λεπτά για να νικήσει τους αντιπάλους του και μάλιστα με ippon. Αρχικά στον ημιτελικό τον Ρώσο Ντμίτρι Νοσόφ και στη συνέχεια στον τελικό τον Ουκρανό Ρόμαν Γκόντιουκ. Ήταν η στιγμή, που ο Ηλίας Ηλιάδης περνούσε στο πάνθεον των «χρυσών» Ολυμπιονικών, αφήνοντας το ασημένιο μετάλλιο στον Νοσόφ και το χάλκινο να το «μοιράζονται» ο Γκόντιουκ και ο Βραζιλιάνος Φλάβιο Κάντο.
Το 2004 αναδείχθηκε κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU. Τα επόμενα χρόνια πρόσθεσε κι άλλους τίτλους στο βιογραφικό του. Το 2005 και το 2007 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ στο ενδιάμεσο (2006) πήρε κι ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό Νέων. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, όμως η παρουσία του σταμάτησε στον πρώτο αγώνα, καθώς στην κατηγορία των -90 κιλών ηττήθηκε με Ippon από τον Ολλανδό Μαρκ Χουϊζίνγκα. Επανήλθε δυναμικά κι έτσι δύο απανωτές χρονιές, το 2010 και το 2011 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2009 το χάκλινο και το 2011 το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, το 2009 το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες, το 2010 αναδείχθηκε για δεύτερη φορά κορυφαίος Ευρωπαίος αθλητής του τζούντο, ενώ το 2011 κορυφαία αθλητική προσωπικότητα του τζούντο στην Ευρώπη.
Επί βρετανικού εδάφους έφτασε στη δεύτερη Ολυμπιακή διάκριση της καριέρας του, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες, με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
– 10 Νοεμβρίου 1986 : Ο Ηλίας έρχεται στον κόσμο, στην πόλη Αχμέτα της Γεωργίας.
– 30 Ιουνίου 2002 : Κατακτά το πρώτο μετάλλιό του (σ.σ. χρυσό), στο Ευρωπαϊκό U17 στο Γκιορ της Ουγγαρίας στα -73κ.
– 15 Μαΐου 2004 : Γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών.
– 17 Αυγούστου 2004 : «Απογειώνει» το ελληνικό τζούντο με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα -81κ.
– 3 Δεκεμβρίου 2004 : Αναδεικνύεται κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU.
– 24 Ιουνίου 2005 : Είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.
– 22 Αυγούστου 2005 : Η σύζυγός του, Λία, φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί τους, τη Μαρία.
– 9 Σεπτεμβρίου 2005 : Κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Κάιρο στην κατηγορία των -90κ.
– 22 Νοεμβρίου 2005 : Ορκίζεται υπολοχαγός τεθωρακισμένων στο στρατό ξηράς, με αφορμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.
– 27 Αυγούστου 2006 : Στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
– 6 Μαΐου 2007 : To χαμογελαστό παιδί του ελληνικού τζούντο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A της Μόσχας, κατακτά τον τίτλο του Mr. Ιppon, προσφώνηση που τον ακολουθεί από τότε σε κάθε βήμα του.
– 15 Σεπτεμβρίου 2007 : Για δεύτερη φορά αναδεικνύεται «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
– 7 Δεκεμβρίου 2007 : Και οι Ιάπωνες υποκλίνονται στο ταλέντο του, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Jigoro Kano.
– 8 Αυγούστου 2008: Μπαίνει πρώτος στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
– 24 Απριλίου 2009 : Φτάνει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.
– 5 Ιουλίου 2009: Κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αφού ήταν η πρώτη μετά από πολύμηνη απουσία λόγω προβλημάτων υγείας.
– 10 Σεπτεμβρίου 2010: Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο νίκες επί αθλητών της Ιαπωνίας.
– 28 Νοεμβρίου 2010: Αναδεικνύεται από την EJU κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2004.
– 23 Απριλίου 2011: Κατακτά το δεύτερο χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των ανδρών, στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης.
– 26 Αυγούστου 2011: Κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο της καριέρας του, στη διοργάνωση του Παρισιού.
– Νοέμβριος 2011: Έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Ηλία Ηλιάδης, ο βάρους περίπου πέντε κιλών, Ηρακλής.
– Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011: Πάλεψε 32 φορές, νικώντας τις 27, καταγράφοντας ένα ποσοστό 84,4%, το δεύτερο καλύτερο μετά το 2004 (85,2%)
– 29 Απριλίου 2012: Του απονεμήθηκε από την EJU ο τίτλος της κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας του τζούντο για το 2011.
– 1 Αυγούστου 2012: Κατέκτησε το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του. Αυτή τη φορά χάλκινης απόχρωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αφού στον τελικό των ρεπεσάζ κέρδισε με Yuko από δύο παρατηρήσεις τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο