Τι ματς μας περιμένει! (video & pics)

Νόβακ Τζόκοβιτς και Ραφαέλ Ναδάλ! Οι συστάσεις είναι περιττές… Δύο μεγαθήρια του τένις και μια μεγάλη μονομαχία με φόντο τον πρώτο Major τίτλο της χρονιάς στη Μελβούρνη στην Rod Laver Arena είναι προ των πυλών!

Νόβακ Τζόκοβιτς και Ραφαέλ Ναδάλ! Οι συστάσεις είναι περιττές… 

Δύο μεγαθήρια του τένις και μια μεγάλη μονομαχία με φόντο τον πρώτο Major τίτλο της χρονιάς στη Μελβούρνη στην Rod Laver Arena είναι προ των πυλών και όλοι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε από το Eurosport 1 (θέση 310) & Eurosport 1 HD (θέση 112) μέσω της Nova με το πολυαναμενόμενο πρώτο σερβίς να είναι προγραμματισμένο για τις 10:30 το πρωί της Κυριακής!

Οι αριθμοί κυριολεκτικά ζαλίζουν…

Οι δυο τους έχουν μοιραστεί τα μεγαλύτερα κορτ στον κόσμο κι έχουν αναμετρηθεί στα σημαντικότερα παιχνίδια της ιστορίας του αθλήματος! 

31 κερδισμένα Grand Slam συνολικά κι ένα rivalry που θα συμπληρώσει την Κυριακή 53 αγώνες και οκτώ τελικοί Major με αντιπάλους τους δύο υπερ-παίκτες, είναι λίγα μόνα από τα στοιχεία που κάνουν τον συγκεκριμένο τελικό τον πιο πολυαναμενόμενο των τελευταίων ετών!

Στο συνολικό rivalry, ο Νόλε μετράει 27 νίκες έναντι 25 του Ισπανού αλλά στους τελικούς Major, ο Ράφα έχει το προβάδισμα με 4-3, έχοντας κερδίσει τους προηγούμενους τρεις.

Ο Τζόκοβιτς πάντως, αν και υστερεί στους major τελικούς δήλωσε έτοιμος για έναν ακόμη επικό τελικό κόντρα στον «μεγαλύτερό του αντίπαλο» όπως χαρακτήρισε τον Ραφαέλ Ναδάλ!

“Το σερβίς του είναι βελτιωμένο. Κερδίζει εύκολους πόντους από αυτό και τα ράλι του είναι σύντομα. Από την άλλη, δείχνει να παίζει με περισσότερη ελευθερία στα return games” ανέφερε ο Τζόκοβιτς.

Ο Σέρβος είπε σε ότι αφορά στον δικό του τρόπο προσέγγισης του τελικού: “Εξαρτάται από τη ροή του ματς. Θα υπάρξουν σημεία όπου θα χρειαστεί να παίξω πιο επιθετικά, σε άλλα σημεία θα πρέπει να “χτίσω” τον πόντο σε άλλα να παίξω πιο υπομονετικά. Νιώθω πολύ καλά με το παιχνίδι μου και αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τα πάντα” πρόσθεσε με αυτοπεποίθηση.

Το κοινό παρελθόν του Νόλε με τον Ναδάλ είναι ένα παρελθόν τεράστιων αγώνων που σημάδεψαν την καριέρα του Σέρβου: “είναι ο σπουδαιότερος μου αντίπαλος. Έμαθα τόσα πολλά από τους αγώνες μαζί του, βελτίωσα το παιχνίδι μου ενώ οι νίκες που πέτυχα ήταν ορόσημα στην καριέρα μου. Όπως ο τελικός του 2012 εδώ, τα ματς που έχουμε παίξει είναι απίστευτα. Το σημαντικό είναι να νιώθεις ότι τα έδωσες όλα ακόμα και αν στο τέλος ηττήθηκες” και πρόσθεσε “το κίνητρο είναι τεράστιο και για τους δύο. Και οι δυο μας παίζουμε πάρα πολύ καλά και αυτός ο τελικός έρχεται την κατάλληλη στιγμή στην καριέρα μας! Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη και ελπίζω να το χαρούμε και εμείς και ο κόσμος!” κατέληξε ο Τζόκοβιτς.

Η πορεία μέχρι τον τελικό…

Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς είναι άξια και δίκαια οι διεκδικητές του φετινού τίτλου στην Αυστραλία, αφού δεν βρέθηκε αντίπαλος να τους δυσκολέψει. Και οι δύο είναι φανερό ότι διανύουν περίοδο εξαιρετικής φόρμας, αφού κυριάρχησαν στα έξι ματς που έδωσαν για να φτάσουν στο σημερινό τελικό! 

Ο 32χρονος Ισπανός, πηγαίνει στο ματς του τίτλου χωρίς απώλειες σετ και θα δώσει το παρόν στον 25ο τελικό του σε Grand Slam τουρνουά και 5ο στη Μελβούρνη. Το Νο2 του κόσμου έχει ξοδέψει 12 ώρες και 11 λεπτά στα court.

Η πορεία του Ράφα ως τον τελικό

1ος γύρος: Τζέιμς Ντάκγουορθ 6-4 6-3 7-5
2ος γύρος: Μάθιου Έμπντεν 6-3 6-2 6-2
3ος γύρος: Άλεξ ντε Μινόρ 6-1 6-2 6-4
4ος γύρος: Τόμας Μπέρντιχ 6-0 6-1 7-6
Προημιτελικά: Φράνσις Τιαφό 6-3 6-4 6-2
Ημιτελικά: Στέφανος Τσιτσιπας 6-2 6-4 6-0

 Από την άλλη, ο Νόλε έχει χάσει δύο σετ, ένα από τον Μεντβέντεφ στον 4ο γύρο και ένα από τον Σαποβάλοφ στον 3ο, στοχεύοντας στον 7ο τίτλο του στην Αυστραλία, στην 24η παρουσία του σε Major τελικό! Ο Σέρβος έχει μείνει στο court 11 ώρες και 59 λεπτά, στα έξι ματς.

Η πορεία του Νόλε ως τον τελικό

1ος γύρος: Μίτσελ Κρούγκερ 6-3 6-2 6-2
2ος γύρος: Τζο Βίλφριντ Τσονγκά 6-3 7-5 6-4
3ος γύρος: Ντένις Σαποβάλοφ 6-3 6-4 4-6 6-0
4ος γύρος: Ντανίηλ Μεντβέντεφ 6-4 6-7 6-2 6-3
Προημιτελικά: Κέι Νισικόρι 6-1 4-1
Ημιτελικά: Λούκας Πουίγ 6-0 6-2 6-2

Ο Ραφαέλ Ναδάλ διεκδικεί τον 18ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του, κυνηγώντας τον πολυνίκη, Ρότζερ Φέντερερ, και φυσικά σε αυτή τη μάχη θέλει να μπει  και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που μετρά 14 Grand Slam και ισοβαθμεί με τον Πιτ Σάμπρας στην 3η θέση της σχετικής λίστας.

Οι οκτώ μεταξύ τους τελικοί σε Grand Slam…

Για δεύτερη φορά λοιπόν μετά τον επικό τελικό του 2012, ο Νόλε, Νο 1 στον κόσμο, και ο Ράφα, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν! 

Γυρίζοντας επτά χρόνια πίσω, στο όχι και τόσο μακρινό 2012, οι δυο τους είχαν καταφέρει να καθηλώσουν ακόμη και τον πιο …”αδιάφορο” θεατή σε εκείνον τον τελικό, που κρατά ακόμη και σήμερα τα σκήπτρα του μεγαλύτερου σε διάρκεια τελικού Grand Slam με 5 ώρες και 53 λεπτά. 

Ο συγκεκριμένος θεωρείται, μαζί με τον τελικό του Wimbledon ανάμεσα στους Φέντερερ και Ναδάλ το 2008, ως ένας από τους καλύτερους αγώνες όλων των εποχών στο άθλημα! Η συγκλονιστική μάχη μεταξύ του Σέρβου και του Ισπανού, που βρισκόταν σε ασύλληπτη αγωνιστική κατάσταση εκείνη την περίοδο, άφησε εποχή με τον τίτλο να περνά από τα χέρια και των δύο αρκετές φορές. Ο Ναδάλ μάλιστα ήταν μπροστά με break στο 5ο σετ αλλά ο Νόλε αρνούνταν να χάσει… Νικητής αναδείχτηκε τελικά ο Σέρβος με 3-2 σετ, 5-7 6-4 6-2 6-7(5) 7-5 και η λήξη του αγώνα βρήκε τους δύο αντιπάλους να περπατούν μετά βίας στην απονομή! Για τον Νόλε αυτή ήταν η 3η, και τελευταία μέχρι σήμερα, σερί κατάκτηση τελικού Major κόντρα στον Ναδάλ.

Σήμερα οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι για 8η φορά σε τελικό Grand Slam στην καριέρα τους. Εκτός λοιπόν από εκείνον τον επικό τελικό του 2012 ας θυμηθούμε τις υπόλοιπες έξι τιτανομαχίες των δύο θρύλων του παγκόσμιου τένις πάντα σε επίπεδο τελικών grand slam!

U.S. Open 2010: Nικητής Ραφαέλ Ναδάλ 3-1 σετ / 6-4, 5-7, 6-4, 6-2

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν σε τελικό Grand Slam.
O Ράφα έκανε τρομερή χρονιά και ήταν το φαβορί για τον τίτλο, έχοντας ήδη κατακτήσει Ρολάν Γκαρός και Wimbledon. Ο Νόλε από την άλλη είχε πετάξει έξω από τον τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ, σώζοντας μάλιστα και δύο match point του Ελβετού! Ωστόσο ο Σέρβος βρισκόταν ακόμα στη σκιά του Ελβετού και του Ισπανού, και όντας στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναζητούσε εναγωνίως να βρει τρόπο να τους κερδίσει ώστε να αρχίσει να κατακτά Major τίτλους με μεγαλύτερη συχνότητα. Ο Τζόκοβιτς προσπάθησε σε εκείνον τον τελικό αλλά ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να κοντράρει τον αφηνιασμένο Ισπανό με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 3-1 σετ. Ο Ράφα από την άλλη στην ηλικία των 24 ετών ολοκλήρωσε εκείνη την χρονιά το Career Grand Slam, κατακτώντας και τα 4 Major! 




Wimbledon 2011: Νικητής Τζόκοβιτς 3-1 σετ / 6-4, 6-1, 1-6, 6-3

Το “μπαμ” του Νόλε έγινε τη σεζόν 2011. Ο Σέρβος ήταν εξαιρετικός σε όλη τη σεζόν, ξεκινώντας με 41 σερί νίκες πριν διακοπεί το απίστευτο σερί στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός από τον Ρότζερ Φέντερερ! Ο Νόλε είχε ήδη πανηγυρίσει το Αυστραλιανό Όπεν το 2011 αλλά ποθούσε όσο τίποτε άλλο τον τίτλο στο Wimbledon. Αυτός ήρθε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο κόντρα στον Ραφαέλ Ναδάλ!




U.S. Open 2011: Νικητής Τζόκοβιτς 3-1 σετ / 6-2, 6-4, 6-7(3), 6-1

Το 2011, η όρεξη του Νόλε είχε ανοίξει για τα καλά μετά τον τίτλο στο All England Club. Ο Σέρβος τενίστας συνέχισε να είναι αχτύπητος και στα hard court του U.S. Open! Στα ημιτελικά βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο στον ημιτελικό κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ με τον Ελβετό να έχει δύο match point στο σερβίς του! Ο Νόλε όμως κατάφερε να σώσει την παρτίδα χάρη κυρίως στην πνευματική του δύναμη και να κλείσει ένα ακόμη ραντεβού σε τελικό κόντρα στον Ναδάλ! Ο Σέρβος ήταν αποφασισμένος να πάρει ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2010 στο ίδιο κορτ και λίγο έλειψε μάλιστα να κλείσει το ματς στα τρία σετ. Ο Ναδάλ μείωσε σε 2-1, καταφέρνοντας απλώς να κερδίσει χρόνο. Η ήττα ήταν αναπόφευκτη για τον Ισπανό, που έχασε τελικά με 3-1.

Roland Garros 2012: Nικητής Ναδάλ 3-1 σετ / 6-4, 6-3, 2-6, 7-5

Μετά τις τρεις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες του, ο Ισπανός χρειαζόταν έναν major τίτλο! Αυτός ήρθε στο Παρίσι… με τον Βασιλιά του χώματος να επικρατεί δύσκολα μεν, ελεγχόμενα δε του Νόλε με 3-1 σετ σε έναν τελικό, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες λόγω βροχόπτωσης! 




US Open 2013: Νικητής Ναδάλ 3-1 σετ / 6-2, 3-6, 6-4, 6-1

Το 2013 ήταν μια χρονιά, όπου ο Ράφα είχε άγριες διαθέσεις! Η εξάμηνη αποχή του στο δεύτερο μισό του 2012 προκάλεσε δίψα για τίτλους στον Ισπανό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σαρωτικό πέρασμα του από το Μόντρεαλ και το Σινσινάτι. Το βαρύτιμο τρόπαιο όμως βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και περίμενε υπομονετικά το νέο του κάτοχο, που δεν ήταν άλλος από τον Ράφα! 

Ο Τζόκοβιτς έπαιξε στα ίσια απέναντι στον Ισπανό, που έμοιαζε με θηρίο! Ωστόσο η οριακή απώλεια του τρίτου και πιο κρίσιμου σετ του τελικού ήταν καθοριστική για τον Σέρβο, που ξέμεινε από ψυχολογία και παραιτήθηκε. Έτσι, ο Ράφα κέρδισε και πάλι τον Τζόκοβιτς στη Νέα Υόρκη μετά το 2010 και επέστρεψε πανηγυρικά στο Νο1 του κόσμου, αφήνοντας πίσω του τον Σέρβο!




Roland Garros 2014: Νικητής Ναδάλ 3-1 σετ / 3-6, 7-5, 6-2, 6-4

Το 2013, στο Παρίσι, ο Τζόκοβιτς είχε φτάσει μια ανάσα από τη νίκη επί του μεγάλου του αντιπάλου αλλά έχασε στις λεπτομέρειες του πέμπτου σετ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Σέρβος να ψάχνει ακόμα τον πρώτο του τίτλο στο Ρολάν Γκαρός… Ο μόνιμος κάτοχός του όμως, δεν ήταν διατεθειμένος να τον αφήσει να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια του! Ο Ναδάλ έχασε το πρώτο σετ με 6-3 αλλά δεν πτοήθηκε, μπήκε στο δεύτερο σετ, επέβαλε απόλυτα την κυριαρχία του και στο τέλος κέρδισε, φτάνοντας στους εννέα τίτλους στο Ρολάν Γκαρός. 




Τι θα συμβεί στον τελικό του Australian Open 2019; 

Προβλέψεις θα γίνουν πολλές και ίσως κάποιες να πέσουν μέσα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνουμε θεατές μιας ακόμη μεγάλης μονομαχίας με ράλι που θα μας κόψουν την ανάσα και θα μας κρατήσουν σε αγωνία μέχρι το τελευταίο “game, set, match” του διαιτητή!

Ας πάρουμε μία τελευταία μικρή γεύση από μερικά από τα συγκλονιστικότερα πάλι, που μας έχουν χαρίσει μέχρι σήμερα…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.