Τη Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Μονάχου περίμεναν να δουν οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου, ισπανικός «εμφύλιος» τελικός προέκυψε. Όχι, όμως, στο Champions League, αλλά στο Europa League και το Βουκουρέστι, όπου η Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται -τυπικά- την Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιβηρικής διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην ουδέτερη Ρουμανία με φόντο ένα βαρύτιμο τρόπαιο. Η Ατλέτικο το κατέκτησε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια στο Αμβούργο, κερδίζοντας στον τελικό τη Φούλαμ. Η Μπιλμπάο το έχασε το 1977 από τη Γιουβέντους σε διπλούς τελικούς και εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ.
Ίσως η ιστορία «χρωστάει» έναν ευρωπαϊκό τίτλο στους περήφανους Βάσκους, οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα την ίδια στρατηγική. Στηρίζονται σε παίκτες της περιοχής τους, με τα όποια «παραθυράκια», όπως η ενηλικίωση ενός ποδοσφαιριστή εντός των συνόρων της Χώρας των Βάσκων. Μιας αναγεννημένης από τον Μαρσέλο Μπιέλσα, αλλά και τη συστηματική δουλειά στα τμήματα υποδομής, Μπιλμπάο, η οποία μπορεί μάλιστα, να χαρακτηριστεί και «μαμά» της Ατλέτικο.
Οι «ροχιμπλάνκος» ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 1903 με την ονομασία «Athletic Club de Madrid» από τρεις Βάσκους φοιτητές στην ισπανική πρωτεύουσα. Η νεοσύστατη ομάδα προοριζόταν για «φυτώριο» της Μπιλμπάο, αλλά η είσοδος σε αυτή μελών της Ρεάλ, που είχαν διαφωνίες και αποχώρησαν από τους «μερένχες», το 1904, άλλαξε τα δεδομένα.
Η Ατλέτικο μεγάλωσε… πολύ. Έφτασε να έχει περισσότερα πρωταθλήματα από την Αθλέτικ (9 έναντι 8, με τους Βάσκους να υπερτερούν με διαφορά στα Κύπελλα, 23 έναντι 9), ενώ σε σύνολο 150 αναμετρήσεων με την Μπιλμπάο μετράει 64 νίκες έναντι 59 των «λιονταριών». Στα παιχνίδια της φετινής σεζόν, οι Βάσκοι επικράτησαν με 3-0 στο «Σαν Μαμές», ενώ οι Μαδριλένοι νίκησαν με 2-1 στο «Βιθέντε Καλδερόν». Γιορέντε και Φαλκάο πέτυχαν από δύο γκολ και έκριναν τους δύο αγώνες και το ίδιο… ελπίζουν να κάνουν και στον τελικό.
Ο Ισπανός με 7 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπιλμπάο, ενώ ο Κολομβιανός έχει 10 τέρματα και μοιράζεται την κορυφή της σχετικής λίστας με τον Χούντελααρ. Ο Φαλκάο είχε κατακτήσει και πέρυσι το Europa League με την Πόρτο, τερματίζοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ με 17 γκολ και… σκοράροντας το μοναδικό τέρμα και “χρυσό” τέρμα στον τελικό του Δουβλίνου.