Βασιλεία: Έκπτωτη βασίλισσα!

Η επί χρόνια κυρίαρχος του ελβετικού ποδοσφαίρου και περσινή ημιφιναλίστ του Europa Conference League, Βασιλεία, βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος μετά από εννέα αγωνιστικές!

Στο ποδόσφαιρο, μέσα σε 144 μέρες μπορούν να συμβούν πολλά. Για παράδειγμα, μία ομάδα που έχει φτάσει μία ανάσα από ευρωπαϊκό τελικό, να καταλήγει να παλεύει για την παραμονή στην κατηγορία στο εθνικό της πρωτάθλημα!

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Βασιλεία. Δεν έχουν περάσει καν πέντε μήνες από την 18η Μαΐου, όταν η Φιορεντίνα χρειάστηκε την παράταση για να φύγει νικήτρια από το St. Jakob – Park και να αποκλείσει την ελβετική ομάδα στα ημιτελικά του UEFA Europa Conference League.

Μόλις 144 μέρες μετά, η άλλοτε κυρίαρχη ομάδα του ελβετικού ποδοσφαίρου, έχασε 3-0 εκτός έδρας από τη νέα…«βασίλισσα» Γιουνγκ Μπόις και βρίσκεται τελευταία στη βαθμολογία με μόλις 5 πόντους και μόνο μία νίκη σε εννέα αγώνες!

Το ξεκίνημα της παρακμής

Πριν από μία εξαετία, αυτό θα φαινόταν αδιανόητο. Το τέλος της περιόδου 2016-17, έβρισκε τη Βασιλεία να κατακτά το το 8ο σερί πρωτάθλημα Ελβετίας και ένατο σε 10 χρόνια. Την ίδια περίοδο, είχε κατακτήσει και 4 Κύπελλα, ενώ κατάφερε τρεις φορές να φτάσει στη νοκ – άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, μία φορά στα προημιτελικά του Europa League και μία φορά στα ημιτελικά του.

Από το 2016-17 και μετά, η ομάδα από την ιδιαίτερη πατρίδα του…Ρότζερ Φέντερερ, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ξανά την κορυφή του ελβετικού ποδοσφαίρου, με τη Γιουνγκ Μπόις να παίρνει τα ηνία στη χώρα.

Δε θα μπορούσε όμως μέχρι πρότινος να μιλήσει κανείς για «πέτρινα χρόνια», καθώς μεσολάβησαν τέσσερις δεύτερες θέσεις, μία κατάκτηση Κυπέλλου, μία παρουσία στα προημιτελικά του Europa League (2019-20) και η περσινή παραλίγο πρόκριση στον τελικό του UEFA Europa Conference League. Όχι κι άσχημα για περίοδο…παρακμής!

Τα πράγματα όμως στράβωσαν για τα καλά τη φετινή σεζόν και το κλαμπ βρίσκεται σε περιδίνηση, με λύση να μη φαίνεται στον ορίζοντα!

Τα σημάδια της αποσύνθεσης, είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται από την περσινή σεζόν, όταν το κλαμπ απέλυσε από τον πάγκο τον θρύλο του συλλόγου, Άλεξ Φράι τον Φεβρουάριο, λόγω της κακής πορείας στο πρωτάθλημα.

Ο αθλητικός διευθυντής Χάικο Φόγκελ, ανέλαβε ως υπηρεσιακός τεχνικός και με την πορεία ως τα ημιτελικά του Conference, κατάφερε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Αποψιλώθηκε το ρόστερ

Το καλοκαίρι του 2023 όμως, η κατάσταση χειροτέρεψε.

Οι RotBlau, έχασαν πολλά από τα αστέρια της περσινής σεζόν στις μεταγραφές, με τους έξι πρώτους σκόρερ τους να αποχωρούν!

Ο αρχισκόρερ του Conference League και πρώτος «κανονιέρης» της στο πρωτάθλημα, Ζεκί Αμντουνί, αγωνίζεται πλέον στην Μπέρνλι. Ο δεύτερος σκόρερ, Άντι Ζετσίρι, έφυγε για Γκενκ, ο τρίτος Μπράντλι Φινκ, είναι στην Γκρασχόπερς, o τέταρτος Nτάριαν Μάλες προτίμησε τους Γιουνγκ Μπόις, ο πέμπτος Βάουτερ Μπούρχερ μετακόμισε στη Στόουκ και ο έκτος Νταν Εντόι παίζει σήμερα στην Μπολόνια!

Εκτός από αυτούς, έφυγε τόσο ο δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής πέρσι, ο αμυντικός Αντί Πελμάρ για την Κλερμόν, όσο και ο τρίτος, ο μέσος Αντί Ντιούφ, που αγωνίζεται στη Λανς!

Οι αντικαταστάτες μέχρι στιγμής δεν έχουν πείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτος σκόρερ με 3 γκολ στο πρωτάθλημα, είναι ο 34χρονος μέσος Φάμπιαν Φράι!

Ούτε όμως η επιλογή προπονητή πήγε καλύτερα. Ο Γερμανός Τίμο Σουλτς, παλαιότερα κόουτς στην Ζανκτ Πάουλι, πήρε το χρίσμα το καλοκαίρι από τον παλιό παίκτη της Βασιλείας και νυν πρόεδρο του κλαμπ, Ντάβιντ Ντέγκεν.

Η θητεία του Σουλτς κράτησε μόλις 12 ματς. Στην Ευρώπη, η πορεία της περσινής ημιφιναλίστ του Conference League, τελείωσε φέτος πριν καν βγει ο Ιούλιος, με ταπεινωτικό αποκλεισμό από τους Καζάκους της Τόμπολ Κοστανάι!

Στο πρωτάθλημα, η υπομονή με τον Σουλτς εξαντλήθηκε σε επτά αγωνιστικές, στις οποίες η Βασιλεία μάζεψε μόλις πέντε πόντους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ντέγκεν …τράβηξε τη σκανδάλη και απέλυσε τον Γερμανό. Ο Χάικο Φόγκελ, ανέλαβε όπως και πέρσι τον ρόλο του υπηρεσιακού, για να δεχτεί όμως κι αυτός δύο διαδοχικά «χαστούκια», με ήττες 3-0 από Λωζάννη και Γιουνγκ Μπόις, να φέρνουν την ομάδα στην τελευταία θέση της κατηγορίας!

«Καλύτερα να μη βλέπουμε τη βαθμολογία»

Πλέον, οι οπαδοί της ομάδας έχουν στραφεί εναντίον τόσο του Ντέγκεν (ο οποίος το 2021 ανέλαβε ως επικεφαλής Ελβετών επενδυτών να αγοράσει το κλαμπ από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, αποφεύγοντας την πώλησή του εκτός χώρας) όσο και του ίδιου του Φόγκελ, για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους δύο τελευταίους προπονητές.

Η…έκπτωτη Βασιλεία, αποτελεί πλέον πρώτο θέμα συζήτησης ποδοσφαιρικά στη χώρα, με ακόμα και τον παλιό παίκτη της ομάδας, Γκράνιτ Τζάκα, να λέει τη γνώμη του από τη Γερμανία, όπου παίζει με την Γκλάντμπαχ:

«Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται με τη Βασιλεία μας, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο αδελφός του, Ταουλάντ, που είναι στο ρόστερ της Βασιλείας, τόνισε από την πλευρά του:

«Δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι η Βασιλεία θα ήταν στην τελευταία θέση τον Οκτώβριο. Έχω συνηθίσει να κατακτώ τίτλους με την ομάδα. Ίσως όμως χρειάζεται αυτό το ταρακούνημα για να συνέλθουμε. Η σεζόν είναι ακόμη μεγάλη».

Ένα από τα αποκτήματα του καλοκαιριού, ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ, που είχε περάσει παλαιότερα για ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό, δεν πιστεύει αυτά που βλέπει.

«Καλύτερα να μην κοιτάμε καν τη βαθμολογία!», είπε μετά την τελευταία ήττα.

O ίδιος ο Φόγκελ, δείχνει λίγο πιο αισιόδοξος:

«Η βαθμολογία δείχνει άσχημη, αλλά είναι απλά μία εικόνα της στιγμής. Πρέπει να υποφέρουμε, δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι, το μόνο που έχει σημασία είναι η ομάδα, προπόνηση με την προπόνηση θα προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».

Τα διδάγματα του παρελθόντος

Η Βασιλεία, έχει πάντως χρόνο για να αντιστρέψει τα πράγματα και να κάνει μία αξιοπρεπή τουλάχιστον σεζόν. Η κανονική περίοδος πλέον στο ελβετικό πρωτάθλημα διαρκεί 33 αγωνιστικές και στη συνέχεια, θα υπάρξει διαχωρισμός σε γκρουπ πρωταθλήματος (θέσεις 1-6) και γκρουπ υποβιβασμού (7-12).

Αυτή τη στιγμή, η διαφορά της Βασιλείας είναι στους δέκα πόντους από την έκτη θέση, με ένα ματς λιγότερο, οπότε θεωρητικά …προλαβαίνει.

Στην πράξη, τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα. Στην Ελβετία άλλωστε, δεν είναι πρωτόγνωρο μία από τις παραδοσιακές ομάδες της χώρας να υποβιβάζεται.

Χαρακτηριστικά, το 2015 την …πάτησε η Ζυρίχη, το 2020 έπεσε στη δεύτερη κατηγορία η Γκρασχόπερς, ενώ μόλις πέρσι τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε η ιστορική Σιόν.

Η Βασιλεία έχει προειδοποιηθεί…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.