Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαϊκή Χερσόνησο οδηγούν τις ουκρανικές ΦΚ Σεβαστόπολ και Ταβρίγια Σιμφερόπολ στη ρώσική Λίγκα, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αναμόρφωση του ποδοσφαιρικού χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου και βάζει την ΟΥΕΦΑ σε μπελάδες.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαϊκή Χερσόνησο οδηγούν τις ουκρανικές ΦΚ Σεβαστόπολ και Ταβρίγια Σιμφερόπολ στη ρώσική Λίγκα, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αναμόρφωση του ποδοσφαιρικού χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου και βάζει την ΟΥΕΦΑ σε μπελάδες.

Πέραν της γεωπολιτικής σημασίας, τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία επηρεάζουν σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και πιθανότατα τη σημερινή του μορφή. Δύο ομάδες της Χερσονήσου, που πλέον τελεί υπό ρώσικη διοίκηση, όχι απλώς εξετάζουν σοβαρά αλλά αναμένεται να προβούν στην αυτομόληση από το ουκρανικό πρωτάθλημα στο αντίστοιχο της Ρωσίας. Η ΦΚ Σεβαστόπολ και η Ταβρίγια Σιμφερόπολ έχουν δεχθεί επίσημες προσκλήσεις από τη ρώσικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου για να ενσωματωθούν αυτόματα στην εγχώρια Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τις μικρότερες κατηγορίες. Η σεζόν 2014/2015 είναι το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί για την αξιοποίηση των προσκλήσεων, με την αρχική πρόθεση των δύο ομάδων της Σεβαστούπολης και της Σιμφερούπολης να είναι κοινή: Παραίτηση από το ουκρανικό πρωτάθλημα και άμεση ενσωμάτωση στο ρώσικο με το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Το σενάριο “Γιουγκοσλαβία”

Η ΟΥΕΦΑ από τα τέλη του περασμένου Μάρτη προσπαθεί να πάρει μία απόφαση για το τι μέλλει γεννέσθαι με τα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Κριμαίας. Η τύχη τους, οριστικά, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, κυρίως επειδή το ζήτημα μεταπήδησής τους από τη μία Λίγκα στην άλλη έχει πολιτικές προεκτάσεις. Κάτω από το τραπέζι η διοργανώτρια Αρχή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχει έρθει σε ευρεία ρήξη με τους διοικούντες το ρώσικο ποδόσφαιρο. Φήμες θέλουν να έχει απειληθεί η Ομοσπονδία της Ρωσίας με αποβολή από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση των αρμόδιων φορέων, ενώ συζητήθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι και η ανάκληση της ανάθεσης του Μουντιάλ 2018 στη χώρα, με τη ΦΙΦΑ να τηρεί κοινή στάση με την ΟΥΕΦΑ μέχρι στιγμής! Όπως έχουν τα πράγματα, αυτή τη στιγμή, πάντως το πιθανότερο είναι ν΄ αποφευχτεί το σενάριο “Γιουγκοσλαβία”.

Το διάστημα 1992-1994, κατά τον διαμελισμό της, η Γιουγκοσλαβία βίωσε τον αποκλεισμό απ΄ όλες τις διοργανώσεις, κάτι που με τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει. Η εξέλιξη η οποία, στην παρούσα φάση, μοιάζει ελαφρώς πιο πιθανή είναι να επιτραπεί η μεταπήδηση των ομάδων της Κριμαίας από την ουκρανική στη ρώσικη Λίγκα. Άλλωστε το πολιτικό κομμάτι των εξελίξεων μπορεί να καθορίσει και τη στάση της ΟΥΕΦΑ, η οποία σίγουρα δεν θα θέλει το μπλέξιμο τού να παίζουν δύο ομάδες στην Ουκρανία, στην προκειμένη περίπτωση, ενώ διοικητικά, πλέον, οι περιοχές που εδρεύουν ανήκουν σε άλλο κράτος (στη Ρωσία). Άριστοι γνώστες του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού παρασκηνίου, επίσης, θεωρούν βέβαιο πώς η ανώτατη Αρχή δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο και λόγω Gazprom. Η πανίσχυρη ρώσικη εταιρεία υπέγραψε χορηγική συμφωνία με την ΟΥΕΦΑ της τάξεως των 43 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος κι αυτό τα λέει όλα ως αυθύπαρκτο γεγονός.

Η σύγκρουση πολιτικής και ποδοσφαιρικής διπλωματίας

Σε κάθε περίπτωση η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ είναι οι δύο θεσμοθέτες του ποδοσφαίρου, αναφορικά με το ζήτημα, και η τελική απόφαση θα είναι δική τους. Θα απαιτηθούν, σε πρώτη φάση, έγγραφα από την ουκρανική Ομοσπονδία στα οποία θα πρέπει να παρουσιάζεται η επιθυμία και η ανάλυση του σκεπτικού της απόφασης των δύο ομάδων ν΄ αλλάξουν Λίγκα. Μόλις υλοποιηθεί το βήμα αυτό, στη συνέχεια θα μπει το νερό στο αυλάκι. Το ποδόσφαιρο έχει επιρροή στην πολιτική και ειδικά το διπλωματικό σκέλος του σπορ. Αν επιτραπεί η συμμετοχή των Ταβρίγια και Σεβαστόπολ στη ρώσικη Πρέμιερ άμεσα, ουσιαστικά θα είναι η πρώτη επίσημη αναγνώριση πώς η Κριμαία αποτελεί, πλέον, ρώσικο έδαφος κι εδώ είναι το δίκοπο μαχαίρι της απόφασης που θα παρθεί. Δημιουργείται δεδικασμένο και ουσιαστικά αναιρείται η πολιτική διπλωματία, αν μέχρι τη λήψη της απόφασης των ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ δεν έχει προκύψει κάποια ουσιαστική πολιτική εξέλιξη με την Κριμαϊκή Χερσόνησο.

Αν εξεταστεί, λοιπόν, το ζήτημα πολιτικά εκ πρώτης φαίνεται πώς οι δύο ομάδες μέχρι νεωτέρας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν την ποδοσφαιρική πυραμίδα κατηγοριών της Ουκρανίας διότι πάγια αρχή των ανώτατων ποδοσφαιρικών Αρχών είναι η μη εμπλοκή σε πολιτικά θέματα. Τρίτο σενάριο είναι η δημιουργία της Κριμαϊκής Λίγκας, το οποίο μπορεί ν΄ ακούγεται δίκαιο και εύκολο προς υλοποίηση, είναι, όμως, μεγάλος μπελάς που μπορεί να συμπαρασύρει ντόμινο εξελίξεων στο ευρωπαϊκό, ποδοσφαιρικό, status quo. Αμπχαζία, Νότια Οσετία, Κόσοβο είναι περιοχές που βιώνουν αντίστοιχα πολιτικά συμβάντα με την Κριμαία και ποδοσφαιρικά έχουν δικές τους, τοπικές, Λίγκες που δεν έχουν καμία σχέση με την ΟΥΕΦΑ η οποία έχει στην κορυφή της ατζέντας την εξάπλωση του σπορ στα μήκη και τα πλάτης της Γηραιάς Ηπείρου. Να δημιουργήσει μία ακόμη νεκρή ζώνη στην Ευρώπη με την όποια στάση της είναι, μάλλον, απίθανο να συμβεί. Στις περιπτώσεις, πάντως, Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο, αφού στο ενδεχόμενο οι ομάδες της Κριμαίας να ενταχθούν στο ρώσικο πρωτάθλημα δεν αποκλείεται ν΄ αντιδράσουν με όμοιο αίτημα και οι αντίστοιχες των προαναφερθέντων περιοχών!

Το ξήλωμα του ουκρανικού ποδοσφαίρου

Στην επίμαχη Χερσόνησο, που γεωγραφικά βρίσκεται σε απίστευτα στρατηγικό σημείο, το ποδόσφαιρο λατρεύεται και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι περί ου ο λόγος ομάδες θα έχουν σύντομα γήπεδα “κοσμήματα” κι αυτό τις καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές για τη ρώσικη Λίγκα. Η αποδυνάμωση και εκμηδένιση του ουκρανικού πρωταθλήματος μπορεί ν΄ αρχίσει από τις Ταβρίγια και Σεβαστόπολ, σαν το πουλόβερ που ξηλώνεται ολόκληρο από μία μόνο κλωστή. Στη Σαχτάρ Ντόνετσκ θα ταίριαζε περισσότερο η ρώσικη Πρέμιερ Λιγκ, ως αίγλη και ως ανταγωνιστικότητα, και παρά το γεγονός πώς δεν υπάρχει επίσημο αίτημα η διοίκηση της ουκρανικής ομάδας φαίνεται να εξετάζει το σενάριο! Από τις 32 ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών της πυραμίδας του ουκρανικού ποδοσφαίρου, οι 14 εδρεύουν γειτονικά του ανατολικού Δνείπερου και της Κριμαίας. Ντόνετσκ, Μικολάεφ, Οδησσός, Χάρκοβο είναι ορισμένες από τις ουκρανικές πόλεις, επίσης, όπου τα ρώσικα είναι πρώτη γλώσσα!

Οι χειρότεροι φόβοι της ουκρανικής Ομοσπονδίας είναι η αυτομόληση 16 εκ των 32 ομάδων των δύο πρώτων κατηγοριών της Ουκρανίας, στη Ρωσία που θα ισοδυναμεί με τον αφανισμό του ποδοσφαίρου της χώρας. Μοιάζει δύσκολα υλοποιήσιμο, αλλά είναι μην γίνει η αρχή. Γι΄ αυτό και το τι θα γίνει με τις δύο προαναφερθείσες ομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον ανασχηματισμό του ποδοσφαιρικού ευρωπαϊκού χάρτη και όχι μόνο. Για ν΄ αναλύσουμε το παραπάνω στην Perscha Liga της Ουκρανίας (δεύτερη κατηγορία) υπάρχει μία ομάδα της Κριμαίας, η Τίταν Άρμιανσκ. Από τις 16, όμως, οι πέντε εδρεύουν σε ρωσόφωνες περιοχές: Ολίμπικ Ντόνετσκ, Σταλ Άλτσεφσκ, Άβανγκαρντ Κράματορσκ, Τίταν Άρμιανσκ και Γκέλιος Χάρκιβ. Από τις 16 της Premier Liga (πρώτη κατηγορία) ισχύει το ίδιο, τουλάχιστον, για τις εννέα: Πέραν των Σεβαστόπολ και Ταβρίγια, το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν οι Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ντνιεπρ, Μέταλιστ Χάρκιβ, Ζόρια Λούχανσκ, Μέταλουργκ Ντόνετσκ, Ιλίσιβετς Μαριούπολ και Μέταλουργκ Ζαπορίζιε. Η δημιουργία της περιβόητης “Unified League”, με τη συμμετοχή Ρωσίας και Ουκρανίας θ΄ αποτελούσε μία κάποια λύση! Εξετάζεται χρόνια από την ΟΥΕΦΑ, αλλά είναι δύσκολα εφαρμόσιμη στην επόμενη δεκαετία.