Η ποδοσφαιρική “μάχη” της Κρήτης και τα μπαράζ που έμειναν στην ιστορία! (photos)

Το novasports.gr ανοίγει τον φάκελο "μπαράζ παραμονής", ασχολείται με την κρητική ποδοσφαιρική ...μάχη του ΟΦΗ με τον Πλατανιά και θυμάται τους ...τελικούς των φτωχών στα επαγγελματικά χρόνια.

Μόνο λίγο καιρό …ξαποσταίνει ο αγώνας “ζωής ή θανάτου”. Το ματς που κρίνει μια ολόκληρη χρονιά. Γιατί ο “τελικός” των …φτωχών επιστρέφει και αυτή τη φορά θα γίνει σε κρητικό φόντο! Ο ΟΦΗ και ο Πλατανιάς θα αγωνιστούν σε αγώνα – μπαράζ * για μια θέση στον ελληνικό ποδοσφαιρικό …ήλιο, σε διπλά παιχνίδια στις 15 και 19 Μαϊου, ενώ η κλήρωση για τον καθορισμό της σειράς των αναμετρήσεων θα γίνει στην ΕΠΟ στις 7 Μαΐου. Μια διαφορετική “μάχη” της Κρήτης για τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού στη Σούπερλιγκ. Γιατί μονάχα ένας θα χαμογελάσει στο τέλος! 

Ο ΟΦΗ το …πάνω χέρι!

Το καμάρι του Ηρακλείου και ο πιο ισχυρός εκπρόσωπος της πόλης των Χανίων θα αγωνιστούν σε αυτούς τους διπλούς τελικούς, οι οποίοι μπήκαν την …τελευταία στιγμή στο εφετινό ποδοσφαιρικό καλεντάρι. Και ασφαλώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα κοντραριστούν. Ο ΟΦΗ και ο Πλατανιάς έχουν τεθεί αντιμέτωποι έξι φορές σε επίσημα παιχνίδια. Η έβδομη δεν έγινε ποτέ, εξαιτίας της αποχώρησης του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα τη σεζόν 2014-15. 

Στην έδρα του, ο ΟΦΗ μετράει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα από τους Χανιώτες, ενώ στα Περιβόλια οι “πρωτευουσιάνοι” του νησιού έχουν πετύχει 2 νίκες και έχουν ηττηθεί μια φορά. Υπάρχει και ένα ματς για το Κύπελλο, το πιο πρόσφατο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Τον Οκτώβρη του 2017 με νικητή τον ΟΦΗ με 1-0. 

Κρατάει …χρόνια αυτή η κολώνια! 

Για αρκετές δεκαετίες τα μπαράζ υπάρχουν στην ποδοσφαιρική μας ζωή. Αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλήματος στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Έχουν γίνει μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή (1960, 1963, 1980, 1982), για τις ευρωπαϊκές θέσεις, για την κατάταξη στο βαθμολογικό πίνακα και φυσικά για τον υποβιβασμό ή την άνοδο.

Το novasports.gr “βουτάει” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και θυμάται τους “τελικούς” παραμονής που έχουν γίνει στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος. 

Έλαμψε το “άστρο” του Μικρού

Ο πρώτος αγώνας μπαράζ για την παραμονή στην κορυφαία κατηγορία σε επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας έγινε τη σεζόν 1982-83. Ο Πανιώνιος και ο Μακεδονικός ισοβάθμησαν με 29 βαθμούς στην 14η θέση της κατάταξης και έλυσαν τις διαφορές τους στο Βόλο. Εκεί έλαμψε το “άστρο” του Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος με δύο γκολ, οδήγησε τους “κυανέρυθρους” στη νίκη παραμονής με 3-2 επί του Μακεδονικού. 

Με υπογραφή Σαραβάκου

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, ο Πανιώνιος έμπλεξε σε …περιπέτειες και αναγκάστηκε να δώσει αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Ά Εθνική. Τούτη τη φορά αντίπαλος ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ισοβάθμησε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης στην 14η θέση με 23 βαθμούς. 

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στις 19/05/1984 στη Λάρισα και ο ήρωας του Πανιώνιου, Δημήτρης Σαραβάκος έδωσε για άλλη μια φορά τη λύση! Οι “κυανέρυθροι” νίκησαν 2-0 στην παράταση με γκολ του Σαραβάκου στο 104′ και του Σοφιανού στο 116′ και διατήρησαν τη θέση τους στην κορυφαία κατηγορία. 

Παραλίγο πλέι άουτ! 

Στην αγωνιστική περίοδο 1985-86 έγινε κάτι σπάνιο. Πέντε ομάδες ισοβάθμησαν στην 11η θέση με 24 βαθμούς και καταρτίστηκε ειδικός πίνακας με τα αποτελέσματα μεταξύ των συλλόγων για να βρεθεί η δεύτερη ομάδα, η οποία θα ακολουθούσε την Παναχαϊκή στη Β’ Εθνική. 

Στο πινακάκι μπήκαν οι Απόλλων Αθηνών, Εθνικός Πειραιώς, ΠΑΣ Γιάννινα, Δόξα Δράμας και Πανσερραϊκός με τον τελευταίο τελικά να υποβιβάζεται, καθώς συγκέντρωσε μόλις έξι βαθμούς. 

Τα μπαράζ της τελευταίας στιγμής

Αν και δεν υπήρχε προκήρυξη για αγώνα μπαράζ, τη σεζόν 1988-89 αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή (σας θυμίζει κάτι;) να διεξαχθούν παιχνίδια μπαράζ μεταξύ έξι ομάδων. Και αυτό γιατί οι 16 ομάδες του πρωταθλήματος θα γινόντουσαν και πάλι 18. Αναδιάρθωση λοιπόν!

Οι Εθνικός, Διαγόρας, Απόλλων Καλαμαριάς από την Ά Εθνική και οι Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα και Κόρινθος από τη Β’ Εθνική αγωνίστηκαν σε ένα μίνι πρωτάθλημα 5 αγωνιστικών με τους Διαγόρα και Βέροια να βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις και να χάνουν την ευκαιρία συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της Ά Εθνικής. 

Σε …δύο δόσεις

Οι αγώνες μπαράζ για την παραμονή επανήλθαν τη σεζόν 2000-01 και μάλιστα σε …δύο δόσεις. Οι ομάδες από την 11 μέχρι την 14η θέση του πρωταθλήματος κοντραρίστηκαν για τις δύο θέσεις παραμονής, με την 11η Παναχαϊκή να αντιμετωπίζει τον 14ο Πανηλειακό και τον 12ο ΟΦΗ τον 13ο ΠΑΣ Γιάννινα. 

Στο πρώτο ζευγάρι, η ομάδα της Πάτρας με 2-1  νίκες (2-0, 2-3, 2-0) εξασφάλισε την παραμονή, ενώ στο δεύτερο ζευγάρι ο ΟΦΗ επίσης με 2-1 νίκες (1-0, 0-2, 2-0) έμεινε στην κατηγορία. Ο ΟΦΗ χρησιμοποίησε ως έδρα τη Ρόδο, καθώς είχε τιμωρηθεί για επεισόδια στο ματς με την Παναχαϊκή, ενώ το τρίτο ματς στο “Σμαραγδένιο Νησί” σημαδεύτηκε από θλιβερά γεγονότα. 

Τον έσωσε ο Ροντρίγκεζ

Αγώνας μπαράζ πραγματοποιήθηκε και τη σεζόν 2002-03. Ο 14ος στην Ά Εθνική Ιωνικός αντιμετώπισε τον 3ο της Β’ Εθνικής Απόλλωνα Καλαμαριάς και η ομάδα της Νίκαιας με δύο γκολ του Ροντρίγκεζ επικράτησε 2-1 και έμεινε στην κατηγορία.



Η σειρά του Εργοτέλη

Την άνοδο στην Ά Εθνική για παρθενική φορά στην ιστορία του πανηγύρισε ο Εργοτέλης τη σεζόν 2003-04. Οι Κρητικοί τερμάτισαν στην 3η θέση της Β΄ Εθνικής, αντιμετώπισαν σε αγώνα μπαράζ τον 14ο της Ά Εθνικής Ακράτητο και με γκολ του Σιλά στο 88ο λεπτό κέρδισαν 1-0 στην Πολίχνη και πήραν το εισιτήριο της ανόδου. 

Άντεξαν οι Ακρίτες

“Τελικό” παραμονής χρειάστηκε να δώσει η Ξάνθη τη σεζόν 2013-14 για να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφαία κατηγορία. Οι Ακρίτες αντιμετώπισαν στο “Κλεάνθης Βικελίδης” τον 3ο της Football League, Ολυμπιακό Βόλου, κέρδισαν με 2-1 (45′ Γούτας, 82′ Ράνος – 34΄Γκούρμα) και παρέμειναν στη Superleague. 

μπαράζ το [baraz] O (άκλ.): αθλητικός αγώνας μεταξύ ομάδων που συνήθως ισοψηφούν, ο οποίος γίνεται για την πρόκριση σε άλλη διοργάνωση ή την αλλαγή κατηγορίας: π.χ. Αγώνας μπαράζ για την παραμονή στην πρώτη εθνική. [λόγ. <γαλλ. barrage]


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.