Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Αποστόλης Λάμπος
Το κλασικό ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εδώ. Ας το χαρούμε όπως του αρμόζει, αλλά πριν απ’ αυτό ας χαθούμε σε πρόσωπα και αναμετρήσεις που έχει αναδείξει το ένδοξο παρελθόν του…
Φόντακας ο σκόρερ…
Ο Γιώργος Σιδέρης είναι ο παίκτης ο οποίος με 7 γκολ, μάτωσε περισσότερες φορές τα δίκτυα του αιωνίου σε αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Ο… Φόντακας άνοιξε λογαριασμό με τα πράσινα δίκτυα το Νοέμβρη του 1962 με ένα γκολ στο τελικό 3-2 υπέρ της ομάδας του. Διαμόρφωσε το 1-0 του Φλεβάρη του 66, υπέφραψε με χατ τρικ το εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναικού το 1967, για να ολοκληρώσει τους λογαριασμούς του με τους πράσινους στο 2-1 του 68-69…
Ράφα-γκολ!
O Oυρουγουανός, Ραφαέλ Περόνε, ήρθε το 1978 στον Ολυμπιακό και έμεινε στο λιμάνι για δύο χρόνια. Αγαπήθηκε και δέθηκε με την ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς αποτέλεσε μια απο τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δόξες που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα. Ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα τον ανάγκασε να γυρίσει στην πατρίδα του και όχι να συνεχίσει στο λιμάνι. Πρόλαβε ωστόσο να σκοράρει σ’ ένα ιδιαίτερο ελληνικό κλάσικο, το πρώτο του Γιώργου Δεληκάρη με την πράσινη φανέλα. Σ’ ένα κατάμεστο Γ.Καραισκάκης σκόραρε στο 26ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ, για να χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό, αλλά και για να γίνει ο πρώτος ξένος που σκόραρε στο ντέρμπι αιωνίων στην έδρα των ερυθρόλευκων…
Η πιο βαριά φανέλα…
Συνολικά 15 είναι οι παίκτες που τόλμησαν ν’ αυτομολήσουν απευθείας στο αντίπαλο στρατόπεδο… Στο μακρινό 1927 ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έκανε το ξεκίνημα των ιδιόμορφων αυτών μεταπηδήσεων… Ακολούθησε κι εκείνη του Κώστα Παπάζογλου το 1958 και του Γραμμού το 1976 χωρίς ιδιαίτερα απόνερα, για να φτάσουμε στο τσουνάμι του Γιώργου Δεληκάρη το 1978. Ο Δεληκάρης είπε το “ναι” στην πρόταση 10.000.000 δραχμών της διοίκησης του “τριφυλλιού” και σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους του ΠΑΟ και μεγάλη πίκρα στον Πειραιά. Γαλάκος, Κυράστας, Σαργκάνης και Βαμβακούλας πέρασαν από Πειραιά σε Λεωφόρο και μας έφεραν μέσω της δεκαετίας του 80΄ στη νέα εποχή με τα σήριαλ μεταγραφής τους. Ο Στράτος Αποστολάκης από σημαία της άμυνας των Πειραιωτών έγραψε ιστορία με το τριφύλλι, αλλάζοντας συλλογικό στρατόπεδο. Το ντέρμπι του 1990 έγινε Παρασκευή ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι πλήρεις, ενώ το σούπερ καπ μεταξύ των αιωνίων δεν έγινε ποτέ για ν’ αποφευχθούν επεισόδια. Ο Κρίς Καλαντζής από το τριφύλλι πέρασε στον έφηβο, νιώθοντας αδικημένος, για να σκοράρει στο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ του 1994… Ο Αντώνης Νικοπολίδης θα περίμενε κανείς να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναικό, όμως μετά από 15 χρόνια στην Παιανία, αρκετά απ’ αυτά στη σκιά του Βάντσικ, επέλεξε το λιμάνι το 2004 για να γίνει και εκεί ήρωας… Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου αφού το 2001 έγινε μήλο της έριδος μεταξύ των αιωνίων, προτίμησε τα πράσινα, πανηγύρισε τον τίτλο του 2004, για να φορέσει τα ερυθρόλευκα το 2005 και για τρία χρόνια. Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι ο τελευταίος που άλλαξε απευθείας στρατόπεδο, αλλάζοντας φανέλα πριν από δύο χρόνια για να κατακτήσει το ντάμπλ μετά τον Ολυμπιακό και με τον Παναθηναϊκό.
“Προδότες” και σκόρερ…
Τρεις από τους παραπάνω κατάφεραν να σκοράρουν εναντίον της παλιάς τους ομάδας και μάλιστα ο Μιχάλης Κωνσταντίνου το έπραξε εκατέρωθεν… Δύο φορές σαν παίκτης του Παναθηναϊκού, μία σαν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Κάτι που κατάφερε και ο Στράτος Αποστολάκης. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 σκοράρει με τα ερυθρόλευκα στο Καραισκάκη, αλλά ο Ολυμπιακός χάνει με 4-3 απ’ τον αιώνιο αντίπαλο και στις 28 Απριλίου του 1996 υπογράφει την εκτός έδρας ήττα του Ολυμπιακού με 1-0 απ’ τον Παναθηναϊκό. Ο πρώην ερυθρόλευκος Γιώργος Καπουράνης το Δεκέμβρη του 1995 παγώνει το Καραισκάκη, χαρίζοντας τη νίκη με 2-1 στον Παναθηναικό. Μετά απ’ αυτό το γκολ, το τριφύλλι είδε υπομονετικά δέκα χρόνια να περνούν για να κερδίσει τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.
Οι… αντι-ήρωες
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Είχε ένα πέρασμα με πολλά σκαμπανεβάσματα απ’ τον Παναθηναικό και σίγουρα χωρίς το τέλος που και ο ίδιος θα είχε ονειρευτεί… Όταν στα 22 του κατακτούσε το πρωτάθλημα με το τριφύλλι στην πρώτη του χρονιά στην Παιανία και μάλιστα έχοντας αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος όλα προμήνυαν ένα ρόδινο μέλλον. Ωστόσο η ανάκαμψη του Ολυμπιακού και η ξηρασία τίτλων του τριφυλλιού συμπαρέσυρε την καριέρα του «Παπ» για ν’ αποχωρήσει άδοξα απ’ το τριφύλλι το 2008. Έζησε γρήγορα την άνοδο και την πτώση, αφού είναι ο σκόρερ στην τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στο Γ. Καραισκάκης τη σεζόν 2006-2007, αλλά κι εκείνος που αστόχησε απ’ την άσπρη βούλα απέναντι στον Αντώνη Νικοπολίδη στο ισόπαλο με 1-1 ντέρμπι της 13ης του Γενάρη του 2008.
Θοδωρής Ζελελίδης: Ήρθε στον Ολυμπιακό μετά από θητεία και δέσιμο με τον Άρη εννέα ετών! Αγωνιζόταν ως επιθετικός και σε περίπου μια δεκαετία ως παίκτης του Άρη και μετά από 165 συμμετοχές στην Α’ εθνική είχε πετύχει 32 γκολ με τους κίτρινους. Ήρθε στο λιμάνι τη σεζόν 1986-1987 ως μια λύση ανάγκης, με τους Πειραιώτες να ψάχνονται διοικητικά βρισκόμενοι στο ξεκίνημα μιας μεγάλης κρίσης. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα πριν τα πέτρινα χρόνια, με τον Ζελελίδη να μετράει 22 συμμετοχές και 4 γκολ. Την επόμενη σεζόν η Λάρισα κατακτά τον τίτλο, και ο άντι-ήρωας μας μετά από 7 συμμετοχές αποχαιρετά το λιμάνι. Πρόλαβε να σκοράρει στο ντροπιαστικό 1-4 εκείνης της σεζόν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ισοφαρίζοντας το γκολ του Γεωργαμλή, πριν έρθουν ακόμα τρία από Σαραβάκο και Βλάχο. Αυτό ήταν το προτελευταίο του ματς πριν αποχωρήσει, ενώ νωρίτερα στη σεζόν είχε σκοράρει και στο 2-2 με αντίπαλο την ΑΕΚ, αλλά και στην ήττα με 3-1 απ’ την πρωταθλήτρια Λάρισα.
To πρόσωπο: Αντώνης Νικοπολίδης
Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Ούρκο Πάρντο θα υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά στον πάγκο θα βρίσκεται η ζωνατνή ιστορία του ελληνικού «κλάσικο», ο Αντώνης Νικοπολίδης.
Το πρώτο ντέρμπι: 25 Φεβρουαρίου 1989, ο 19χρονος Αντώνης Νικοπολίδης καλείται να αντικαταστήσει τον Γιόζεφ Βάντσικ, στη δεύτερη του συμμετοχή με τα χρώματα του τριφυλλιού. Το ντεμπούτο του σε ντέρμπι ήταν νικηφόρο καθώς οι πράσινοι επικράτησαν με 4-3 στο Καραϊσκάκη, ωστόσο ο νεαρός τότε γκολκίπερ θέλει να ξεχάσει εκείνο το ματς, καθώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού εκτοξεύοντας πέτρες τον χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα αν αντικατασταθεί από τον Αμπαδιωτάκη.
Ξανά σε ντέρμπι αγωνίστηκε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Την περίοδο 1997-98 ο Παναθηναίκός με βασικό πλέον τερματοφύλακα τον Νικοπολίδη θα γνωρίσει δύο ήττες στο Ολυμπιακό Στάδιο με 3-1 και 0-2. Ακολουθεί την επόμενη σεζόν η ισοπαλία 0-0 στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό φιλοξενούμενο.
Το τελευταίο του στα πράσινα: Στις 22 Νοεμβρίου του 2003 αγωνίζεται στο τελευταίο του ντέρμπι με το τριφύλλι στο στήθος. Το γκολ του μετέπειτα συμπαίκτη του Στολτίδη, ισοφάρισε το γκολ του Κωνσταντίνου επίσης μελλοντικού του συμπαίκτη για το τελικό 1-1. Οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του τριφυλλιού για ανανέωση του συμβολαίου του πέφτουν στο κενό.
Το νταμπλ του 2004 βάφτηκε πράσινο. Ο ίδιος συμμετείχε στη φιέστα, αλλά αποδοκιμάστηκε από τους φίλους του τριφυλλιού καθώς οι φήμες για μετακίνηση του στον Ολυμπιακό ήταν πλέον έντονες. Οι φιλοδοξίες του όμως σε ηλικία 33 ετών ήταν ακόμα μεγάλες και ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ήρθε για να του τις καλύψει. Κατά την παρουσίαση του, το τρακ ήταν μεγάλο.
Τα πρώτο ερυθρόλευκο του ντέρμπι: Το πρώτο του ντέρμπι ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στις 4 Δεκεμβρίου του 2004 είναι και το πρώτο αιώνιο ντέρμπι στο νεότευκτο Καραϊσκάκη. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 1-0 χάρη σε ένα γκολ-φάουλ του Ριβάλντο.
Η επιστροφή στη Λεωφόρο: Στις 10 Απριλίου του 2005 ο Αντώνης Νικοπολίδης επιστρέφει στη Λεωφόρο ως αντίπαλος και η υποδοχή από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού μόνο φιλική δεν είναι… Το γκολ του Κωνσταντίνου λυγίζει τον Νικοπολίδη στην πρώτη του ήττα σε ντέρμπι ως τερματοφύλακας των ερυθρολεύκων.