Στο ραντεβού «θανάτου» των οργανωμένων οπαδών των δυο «αιωνίων» αντιπάλων αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μίλησε για τις συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα για την πάταξη της βίας. Ο Μπιτσαξής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra». Αναλυτικά δήλωσε:
Για τη χθεσινή συνάντηση και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν: «Αυτές τις συναντήσεις, τις λεπτομέρειές τους και τα όσα έχουν διαμειφθεί μέσα σ’ αυτές – τα οποία δημοσιοποιούνται – δεν πρέπει να τα υπερτιμάμε ή να τα υποτιμάμε. Είναι συναντήσεις εργασίας και όχι για το θεαθήναι. Χθες η συνάντηση είχε ένα αντικείμενο, να αποτιμήσουμε πως πήγαμε από σκοπιά της βίας στα γήπεδα στον πρώτο γύρο των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Μακριά από από τον αχό της κοινής γνώμης, μακριά από το άλφα ή το βήτα γεγονός, διεισδύσουμε στην περιπτωσιολογία παιχνίδι προς παιχνίδι, εκτιμούμε τα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν και τη συγκρίνουμε με το παρελθόν και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και πορευόμαστε. Γενικό συμπέρασμα, το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μας κάνει ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να λέμε μεγάλα λόγια, ούτε να κομπορρημονούμε, έχουμε μία μειωτική τάση, είναι σαφέστατη σε ότι αφορά τα ματς της Σούπερλιγκ και της Φούτμπολ 1 και 2, δεν είναι ξεκαθαρισμένη απόλυτα στις μικρότερες κατηγορίες και έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα τα φετινά χαρακτηριστικά είναι εμφύλιοι μεταξύ οπαδών και διοικήσεων. Πέντε γεγονότα είχαμε που αξίζει να σημειωθούν στη Σουπερλίγκ, τα τέσσερα ήταν εκτός γηπέδου και το ένα εντός. Με τα τέσσερα από τα πέντε ήταν διαμαρτυρίες οπαδών στις διοικήσεις των ομάδων τους».
Για το ραντεβού θανάτου που απέτρεψε η αστυνομία: «Εγινε αυτό και έχουν αποτραπεί και άλλα πράγματα εκτός από αυτό, χάρη στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό κέντρο που έχουμε δημιουργήσει. Αλλά και χάρη στην οδό της συνεννόησης, όντως απετράπη ένα ραντεβού θανάτου».
Για το αν υπάρχει από την πλευρά των παραγόντων να εξαλειφθεί η βία: «Τη βλέπω τη διάθεση να ενισχύεται. Μία οδός συνεννόησης που ξεκίνησε από το τέλος του 2009 με αρχές του 2010 αποδίδει κάποιους καρπούς και θα αποδώσει ακόμα περισσότερους. Εγώ είχα με πολύ σκληρότητα πει στην αρχή του 2010 ότι ένα μεγάλο μέρος της βίας είναι ποδηγετούμενη, καθοδηγούμενη από τις ίδιες τις ΠΑΕ. Τώρα δε νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε αυτό. Εχουμε μία σύνταξη του ποδοσφαίρου εναντίον της βίας, με τις διοικήσεις και τις ιδιοκτησίες των ομάδων, δεν μπορώ να πω ότι καμία ομάδα καλλιεργεί με συστηματικό τρόπο τη βία. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί καταπολέμησης της και απεγκλωβισμού των ΠΑΕ από τους κύκλους των οπαδών, όχι το σύνολο των οργανωμένων οπαδών, που προκαλούν τα επεισόδια».
Για το αν υπήρξαν παράπονα από μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού για διαφορετική αντιμετώπιση των οπαδών τους: «Υπήρξε ένας σχετικός διάλογος, ο οποίος νομίζω ότι στερείται και νοήματος. Εμεις; την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών την είχαμε πάρει το 2010 στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, συναινετικά με τη Σούπερλιγκ και για όλες τις ομάδες, είχαμε αποσαφηνίσει πάρα πολύ καθαρά, ότι πήραμε αυτό το μέτρο κατ΄ ανάγκη διότι είχαμε μία τεράστια οξύτητα, και δεν θα διστάσουμε να το ξαναπάρουμε αν χρειαστεί, αλλά δεν μας εκφράζει πολιτικά, προοπτικά, γενικότερα δεν μας εκφράζει. Εγώ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε σε κανένα να δει την ομάδα του. Πρέπει ν’ αναγκαστούμε να το κάνουμε όταν υπάρχει κίνδυνος. Αυτό βέβαια είχαμε πει ότι θα ληφθεί κατά περίπτωση, όταν απαιτείται, όταν θα μπορεί να συναρμολογηθεί ένα πρόβλημα διαφαινόμενο στη δημόσια τάξη και την ασφάλεια από μία μετακίνηση κι αυτό κάναμε. Αυτό πρέπει να έχει ένα στέρεο έδαφος και τη συναίνεση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Λειτούργησε στην Ξάνθη, λειτούργησε στην Κέρκυρα, δεν λειτούργησε για συγκεκριμένους λόγους στο Παγκρήτιο και στην Τρίπολη, αλλά αυτό το μέτρο αποδίδει όταν πρέπει να λαμβάνεται. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα διακριτικής μεταχείρισης. Κι επειδή το διαβάζω μερικές φορές στον οπαδικό Τύπο, το λιγότερο δείχνει αμετροέπεια και υπερβολή, διότι δεν υπάρχει καμία διακριτική διαχείριση. Κάθε μέτρο που πήραμε είχε συγκεκριμένη δικαιοπολιτική εξήγηση».
Για το αν θα εμμείνει η πολιτεία στο συγκεκριμένο μέτρο: «Όταν θα χρειαστεί, θα επιμείνουμε. Όταν εμείς εκτιμούμε ότι κάποια μετακίνηση ενέχει κινδύνους θα την απαγορεύουμε. Όποιος θέλει να τις αθετήσει ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Για τις κάμερες στα γήπεδα: «Λειτουργούν ήδη, υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν και επεκτείνεται ο θεσμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Βέβαια κανένα μέσω προληπτικής τεχνολογίας δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που το επεκτείνουμε και το προωθούμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει επεκταθεί αν όχι σε όλα, στα πιο πολλά γήπεδα της Σούπερλιγκ».
Για τις ποινές που θα πρέπει να ληφθούν: «Θεωρώ σημαντικό να σας πω ότι σ’ αυτή τη συζήτηση έχουν τεθεί δύο πράγματα, τα οποία είναι πολύ πρακτικά. Πρώτον, οι κροτίδες, βεγγαλικά, πυρσούς, αυτή η υπερβολική χρήση που απαγορεύεται από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και την οποία την βλέπουμε κάθε Κυριακή να γίνεται, πρέπει να εξοπλιστεί με βαρύτερες πειθαρχικές κυρώσεις. Διότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αποτελεί τη μαγιά, την πρώτη ύλη στο όνομα μιας φαντασμαγορικής ατμόσφαιρας, αλλά αποτελεί την πρώτη ύλη για επικίνδυνη διεξαγωγή του αγώνα, πράγμα που έχει γίνει και στο παρελθόν πραγματικότητα δυστυχώς κάνα δύο φορές, πρέπει να περιοριστεί και να εξαλειφθεί. Ετέθη τέτοιο ζήτημα κι από την ΕΠΟ κι από τη ΓΓΑ. Δεύτερον πρέπει να υπάρχει δρακόντεια μεταχείριση στον πειθαρχικό κανονισμό της ΕΠΟ περιπτώσεως που απειλείται η σωματική ακεραιότητα των παικτών. Σκηνές που εκσφενδονίζεται ένα μπουκάλι, όπως στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Δέλλα ή, στη Λάρισα με τη χιονόμπαλα και εντάξει αυτό αν όμως ήταν κάτι άλλο; Η παλαιότερη σκηνή με τη σφαίρα, φυσίγγι τι ήταν αυτό κατά του Τζόρβα στο “Καραϊσκάκης” πρέπει να επισύρουν πειθαρχικές κυρώσεις. Αυτά τα δύο ζητήματα ετέθησαν και από την ΕΠΟ και από τη γενική γραμματεία αθλητισμού και θα συγκεκριμενοποιηθούν στην πορεία μέχρι τον Ιούνιο που γίνονται οι όποιες μεταβολές του πειθαρχικού κανονισμού της ΕΠΟ. Ο υφυπουργός, ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε ότι θα μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο κατά της βίας το οποίο έχει ετοιμαστεί κι έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία».