Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εγκαινίασε μια νέα διαδικασία κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών ομάδων. Η «media day» ελληνιστί «ημέρα των ΜΜΕ» έδωσε την ευκαιρία σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την προπόνηση και να συνομιλήσουν με τους πρωταγωνιστές της ομάδας.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εγκαινίασε μια νέα διαδικασία κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών ομάδων. Η «media day» ελληνιστί «ημέρα των ΜΜΕ» έδωσε την ευκαιρία σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την προπόνηση και να συνομιλήσουν με τους πρωταγωνιστές της ομάδας.

Την αρχή έκανε ο Κώστας Κατσουράνης με αφορμή τη βράβευσή του για το καλύτερο γκολ της 24ης αγωνιστικής, η συνέχεια δόθηκε με το πρόσωπο των ημερών στην ομάδα, Δημήτρη Σαλπιγγίδη κι ο επίλογος ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρων αφού συμπεριλάμβανε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Γιώργο Δώνη, όπως είχε συμβεί και πριν από περίπου οκτώ μήνες, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας. Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ίδιο και την ομάδα. Αναλυτικά όλα όσα είπε, ξεκινώντας με μια γενική αποτίμηση των πεπραγμένων της ομάδας τον τελευταίο καιρό:

 «Περάσαμε ένα δύσκολο μήνα πριν έρθουν τα καλά αποτελέσματα του τελευταίου καιρού. Δεν ήταν ούτε η απόδοσή μας αυτή που θέλαμε, αλλά ούτε είχαμε και καλά αποτελέσματα. Εκμεταλλευτήκαμε σωστά το πρόγραμμα που είχαμε και τα παιχνίδια στην έδρα μας. Η βαθμολογική συγκομιδή το τελευταίο διάστημα ήταν ικανοποιητική στο πρωτάθλημα και ήρθε και η πρόκριση στα ημιτελικά στο Κύπελλο. Το πιο σημαντικό ήταν ότι στα πέντε ματς που είχαμε σε δέκα πέντε ημέρες όλοι οι παίκτες ήταν έτοιμοι και παρά τις όποιες αλλαγές κάναμε όλα τα παιδιά μας βοήθησαν κι είχαμε καλή απόδοση».

– Η άποψη πως η δεύτερη θέση στο φετινό πρωτάθλημα θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη για τον ΠΑΟΚ σας επηρεάζει;

«Δεν είναι κακό να υπάρχουν στόχοι, το θέμα είναι να είναι ρεαλιστικοί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το αν θα ‘σαι πρώτος, δεύτερος ή αν θα πας στον τελικό του Κυπέλλου. Απλώς, είναι δύσκολο στην Ελλάδα να γίνει αντιληπτό – πέρα από το τι γίνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι – το τι προσπαθεί να φτιάξει μια ομάδα σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να τ’ αποδεχτεί ο περισσότερος κόσμος. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχει υπομονή. Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν κι αρκετές διαφοροποιήσεις από το καλοκαίρι που όλοι γνωρίζουν. Διαφορετικά ξεκινήσαμε αλλά όταν υπάρχει μία ισχυρή διοίκηση οι προσδοκίες γίνονται μεγαλύτερες, όπως κι οι απαιτήσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι απαιτείται χρόνος για να μπουν οι βάσεις και να χτιστεί μια ομάδα που θα κοιτάξει μεγαλύτερα πράγματα. Ενα άλλο κομμάτι είναι η ιστορία που κουβαλάει η ομάδα και λόγω ιστορίας στον ΠΑΟΚ οι απαιτήσεις είναι πάντα μεγάλες. Στην αρχή της σεζόν είχα πει ότι δε θέλω να «χτίσουμε» μια ομάδα με τη νοοτροπία της δεύτερης θέσης, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι την υποτιμούμε. Το έλεγα επειδή η ομάδα πρέπει να χτιστεί με νοοτροπία πρωταθλητισμού για τα επόμενα χρόνια. Τώρα ρεαλιστικά εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να την κυνηγήσουμε. Παρότι είμαστε ένα βαθμό πίσω, έχουμε σημαντικές πιθανότητες να τα καταφέρουμε. Και βέβαια έχουμε αρκετές πιθανότητες να πάμε και στον τελικό του Κυπέλλου».

– Παρά την καλή συγκομιδή βαθμών στο πρωτάθλημα υπάρχει η αίσθηση πως λείπει μια «μεγάλη» νίκη. Οι δυο αγώνες  που ακολουθούν με Παναθηναϊκό εντός και Ολυμπιακό εκτός, είναι και μία ευκαιρία . αποδείξεων;
«Η απάντηση μπορεί κάποιους να τους καλύψει, κάποιους όχι. Θέλουμε να συνδυάζουμε και τα δυο. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό, στο παιχνίδι μετά τη διακοπή. Κι απέναντι στον Παναθηναϊκό – που παρότι φέτος διανύει μια κακή χρονιά στα δυνατά παιχνίδια έχει δείξει ότι διαθέτει πολύ καλό ρόστερ – θέλουμε το αποτέλεσμα. Φυσικά και θέλουμε νίκες απέναντι στις άλλες ‘μεγάλες’ ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά συγχρόνως θέλουμε να έχουμε και αποτελεσματικότητα σε κάθε ματς. Ειδικά στην έδρα μας που φέτος είναι αρκετά δυνατή. Θέλουμε αποτελέσματα σε κάθε ματς για να είμαστε ψηλά και να διεκδικούμε στόχους. Αυτή τη στιγμή είναι συνδυασμός. Κερδίζοντας την Κυριακή τον Παναθηναϊκό θα πάμε τη διαφορά από αυτόν στους δέκα επτά βαθμούς και θα προσπαθήσουμε μετά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος να την πάμε στους δέκα οκτώ, που θα είναι ένας τέταρτος βαθμός για τα πλέι οφ. Αρα μια νίκη θα συνδυάσει δύο πράγματα: Και θα είναι σ’ ένα ντέρμπι όπου θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι, αλλά θα έχει και ουσία διότι μπορεί να μας δώσει ένα βαθμό παραπάνω στα πλέι οφ».

Η απόσταση με την κορυφή

Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» αναφέρθηκε στο αν θα μπορούσε η ομάδα του να επιδιώξει κάτι καλύτερο στο κυνήγι της κορυφής.

«Επειδή στον πρώτο γύρο ήμασταν αποτελεσματικοί καθώς άσχετα αν παίζαμε καλά ή όχι κάποιες στιγμές παίρναμε νίκες. Κι αυτό ίσως ν’ ανέβασε λίγο παραπάνω τον πήχη. Ρεαλιστικά αν δούμε από πού ξεκινήσαμε φέτος δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο».

– Ο ΠΑΟΚ κατέχει μια «πρωτιά» στις κόκκινες κάρτες. Πως το ερμηνεύετε;
«Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Κάποιες κόκκινες εξηγούνται ποδοσφαιρικά. Κάποιες άλλες εκθέτουν όλη την ομάδα και τον προπονητή. Είναι τρεις – τέσσερις, περιπτώσεις που εκθέτουν και την ομάδα και τον προπονητή όπως του Λάζαρ, του Λόρενς, του Σαλπιγγίδη . Σε τέτοιες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα σε άλλους να μιλάνε για κρούσματα απειθαρχίας. Το ‘χουμε συζητήσει με τους παίκτες και είναι κάτι που μας προβληματίζει παρότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αναφορικά με τις περιπτώσεις των αντιδράσεων. Δε θέλω να μπω στο κομμάτι της διαιτησίας, γιατί ας πούμε η δεύτερη κίτρινη του Σταφυλίδη δεν ήταν σωστή. Εκεί ο αντίπαλος, ο Μπέλιτς περισσότερο την κέρδισε. Εμείς πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, ειδικά στον τομέα των αντιδράσεων γιατί χάνουμε σημαντικούς παίκτες. Αυτό μας έχει δημιουργήσει προβλήματα μέχρι τώρα. Κι επίσης πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε δικαίωμα προς τα έξω να μιλάνε κάποιοι για απειθαρχία, που δεν υπάρχει».

– Η άποψή σας για την αποβολή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη;
«Οπως είπα και στην Κρήτη, όλοι ξέρουμε ποιο είναι το ήθος του Δημήτρη. Μπαίνει πολλές φορές σε μία διαδικασία ν’ αντιδρά περισσότερο προς τους βοηθούς παρά στους διαιτητές. Προσωπικά με θύμωσε λίγο παραπάνω γιατί περίπου τέσσερα λεπτά πριν από την αποβολή του, του φώναξα να σταματήσει ν’ αντιδρά και μάλιστα με λίγο έντονο τρόπο. Συμβαίνουν αυτά, είναι της στιγμής σ’ έναν αγώνα. Αυτό φαίνεται και στο βίντεο! Δυστυχώς πολλές φορές στο ποδόσφαιρο υπάρχουν περίεργες αντιδράσεις που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε. Περιμένουμε να δούμε την ποινή αλλά αυτά που λένε για τέσσερις ή έξι αγωνιστικές τιμωρίας είναι υπερβολικά. Για μία κίνηση όπως αυτή του Δημήτρη θα είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμωρία».

– Με κοινό παρονομαστή τον ποδοσφαιριστή, υπήρξε ένα γεγονός στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό και πιο συγκεκριμένα η αλλαγή στις καθυστερήσεις .
 «Εδώ υπάρχουν δύο οπτικές. Κάποιος μπορεί να το πάρει αρνητικά και κάποιος θετικά. Η αρνητική οπτική είναι να πει κάποιος: «Τί κάνει ο Δώνης; Βάζει αλλαγή στο 90′ τον Σαλπιγγίδη; Θα θυμώσει ο παίκτης» και άλλα πολλά. Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, διότι αυτό που πουλάει είναι το αρνητικό. Αν το μελετήσει κάποιος από την άλλη πλευρά θα καταλάβει πόσο καλή είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Διότι ακόμη κι αν εγώ βάλω τον Σαλπιγγίδη για ένα λεπτό στο ματς επειδή έτσι κρίνω, ο Σαλπιγγίδης έχει τη διάθεση να μπει για ένα λεπτό και δεν πρόκειται να θυμώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μάλιστα όταν τελείωσε το παιχνίδι στ’ αποδυτήρια του έκανα και πλάκα λέγοντάς του: «Μπράβο Δημήτρη, σήμερα ήσουν ο καλύτερος . στο λεπτό που αγωνίστηκες».

– Στα αρκετά θέματα που συζητιούνται για την ομάδα, περίοπτη θέση έχει η χρησιμοποίηση του Κώστα Κατσουράνη στο κέντρο της άμυνας.
«Καταρχάς θα πω ότι δε θα το έκανα για πρώτη φορά, αν δεν τον είχα δει να παίζει στόπερ. Είχε παίξει και στο παρελθόν. Εχουμε μελετήσει την ομάδα μας όλο το πρώτο εξάμηνο. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, παρότι είχαμε την κατοχή της μπάλας εντός έδρας, ήταν το κτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω. Οταν δεν έχουμε τον παίκτη που να μπορεί να προωθήσει σωστά την μπάλα, αναγκάζονται τα δύο αμυντικά χαφ να γυρίσουν πιο πίσω. Κι είχαμε πάντα πρόβλημα αν χάναμε εκεί τη μπάλα να δεχτούμε κάποιες επιθέσεις. Αν μελετήσει κάποιος ουσιαστικά και τακτικά – και δεν το λέω εγώ αυτό αλλά οι αναλύσεις μας – την ομάδα από τη στιγμή που ήρθε ο Κατσουράνης, χτίζουμε πολύ πιο εύκολα την επίθεσή μας από πίσω, έχουμε μεγαλύτερη ηρεμία και καλύτερες επιλογές ώστε να προωθηθεί καλύτερα η μπάλα και τα αμυντικά μας χαφ να είναι πιο ψηλά. Κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε καλύτερα τη μπάλα στο αντίπαλο μισό γήπεδο. Αν συγκρίνετε τί κάναμε στα προηγούμενα ματς σε σχέση με το παιχνίδι με τον Πλατανιά, στην Κρήτη επανήλθε το προηγούμενα εξάμηνο, επειδή μας έλειπε ο Κατσουράνης. Αυτό δεν είναι αιχμή για τα παιδιά που έπαιξαν στον Πλατανιά. Ο Κουμάλο για μένα είναι ένας πολύ καλός αμυντικός. Είναι πολύ καλός στη μονομαχία, αλλά είναι για ένα συγκεκριμένο τρόπο. Εγώ θέλω έναν από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς να ξέρει πολύ καλή μπάλα. Και ανάλογα θα επιλέγω τον άλλο κεντρικό αμυντικό. Αυτός ήταν κι ο πρώτος λόγος που επέλεξα τον Κατσουράνη για μπακ, συν το κομμάτι της φυσικής κατάστασης καθώς ήταν 2,5 μήνες ανενεργός και τα τρεξίματα στα αμυντικά χαφ είναι πάρα πολλά».

Και συνέχισε: «Είναι πολύ εύκολο να λες ότι όταν ο Κατσουράνης περνάει στα χαφ δίνει άλλη ποιότητα. Δεν είμαστε ‘τυφλοί’.  Αυτό το βλέπουμε όλοι! Την ξέρουμε και τη θέλουμε αυτήν την ποιότητα. Από την άλλη όμως, πρέπει να μελετήσει κάποιος κι ότι στο παρελθόν ο Κατσουράνης δεν έπαιζε ποτέ δεύτερο αμυντικό χαφ στην ευθεία. Στον Παναθηναϊκό έπαιζε σαν οκτάρι με τρία χαφ  – στο 4-3-3 – και στην Μπενφίκα στο 4-4-2 σε ρόμβο έπαιζε σαν δεξί εσωτερικό χαφ. Οσο περίεργο και αν ακουστεί δεν την ξέρει τη θέση στα δύο αμυντικά χαφ στην ευθεία! Οταν το γυρίζουμε σε ρόμβο, τον βάζω δεξί εσωτερικό χαφ. Αυτό που έκανα στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Μία – δύο φορές προσπάθησα να τον βάλω δίπλα σε άλλον αμυντικό χαφ στην ευθεία και δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος από τις τοποθετήσεις του. Είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψουμε γιατί είναι μία θέση που έχουμε πρόβλημα. Εχουμε πρόβλημα κι αυτό αφορά και τον προγραμματισμό και δεν έχω πρόβλημα να το πω. Είναι μία θέση που μας λείπει το ‘καθαρό’ εξάρι. Ο Κάτσε, ο Λάζαρ, ο Γκαρσία, ο Κατσουράνης, ο Φωτάκης κανείς τους δεν είναι ο ‘σκληρός’ αμυντικός χαφ που θα μαρκάρει, θα βάλει τα πόδια του δυνατά, θα προωθήσει το παιχνίδι, θα πηδήξει για κεφαλιές. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει το ολοκληρωμένο πακέτο. Εχουν άλλα καλά. Εκεί είναι ένα θέμα που με προβληματίζει και θα συνεχίζει να με προβληματίζει μέχρι το τέλος της σεζόν».

Το Κύπελλο, ο αντίπαλος κι οι ημερομηνίες

Τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο το αντίπαλο δέος μοιάζει να είναι κοινό. Ο Αστέρας Τρίπολης. Ο κ. Δώνης μίλησε για τους Αρκάδες κι όπως παραδέχτηκε:

«Γενικώς η Τρίπολη είναι δύσκολος και περίεργος αντίπαλος. Εχει έναν τρόπο παιχνιδιού πολύ διαφορετικό από τις άλλες ομάδες που βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία. Είναι πιο δύσκολη ομάδα στην αντιμετώπιση και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι σε όλα τα παιχνίδια. Μέσα στην Τούμπα ήμασταν καλύτεροι συνολικά από την Τρίπολη με εξαίρεση ένα διάστημα . επτά – οκτώ λεπτών. Εκτός έδρας στο μεταξύ μας παιχνίδι ήμασταν εμείς πολύ κακοί. Ο Αστέρας είναι ομάδα επικίνδυνη σε ανοιχτούς χώρους. Στα μεταξύ μας παιχνίδια μας πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Θεωρώ ότι ως συνολική εικόνα κι ως ομάδα που θέλει να παίξει σωστό ποδόσφαιρο μέσα στο γήπεδο, εμείς είμαστε καλύτεροι».

–  Πάντως η ομάδα δείχνει πως υστερεί στον τομέα των αντεπιθέσεων.
«Αντεπιθέσεις κάνουμε. Πάνω από δέκα σε κάθε ματς».

– Ναι, αλλά γκολ δεν προκύπτει .
«Αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτοματισμούς έχουμε αλλά δε βγαίνουν όλα για να βάλουμε γκολ. Αυτοματισμός είναι το πως συνδέεις τις γραμμές. Εμείς χρησιμοποιούμε το 4-4-2 ή το 4-4-1-1 ανάλογα ποιοι παίζουν. Κοιτάμε σ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν να συνδέσουμε σωστά τις γραμμές. Η πρώτη σύνδεση είναι οι δύο κεντρικοί αμυντικοί με τα δύο αμυντικά μας χαφ. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες συμμετέχει όλη η ομάδα και συνδέονται οι γραμμές. Τα περισσότερα οι παίκτες μας τα εφαρμόζουν και τα βλέπουμε μέσα στα παιχνίδια. Το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν όταν η μπάλα έφτανε στην αντίπαλη περιοχή να έχουμε ή την καλή συνεργασία ή την καλή πάσα ή το καλό τελείωμα. Είναι θέμα κι ευθύνη του προπονητή αν όταν γίνει η σέντρα από τα πλάγια η περιοχή είναι άδεια από παίκτες μας. Εκεί φταίει ο προπονητής. Αλλά αν η σέντρα δε γίνει καλή δεν είναι θέμα αυτοματισμού ή προπονητή. Αν η μπάλα φτάσει για σουτ και δε γίνει καλό σουτ, φταίει ο παίκτης. Αν δε φτάσει η φάση σε σουτ, φταίει ο προπονητής. Εμείς δουλεύουμε μέχρι ένα σημείο. Μετά είναι η ικανότητα, η καλή μέρα ή ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων».

Για την αλήθεια του πράγματος ο κ. Δώνης επιστράτευσε επίσημα στατιστικά σχολιάζοντας: «Σε κάθε παιχνίδι έχουμε 11,3 αντεπιθέσεις. Στις στημένες φάσεις του αντιπάλου είναι αλήθεια πως δε μου αρέσει ν’ αφήνω παίκτες μπροστά. Στις στημένες φάσεις του αντιπάλου σκέφτομαι αμυντικά, διότι αυτές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό μπορούν και καθορίζουν το αποτέλεσμα. Εχουμε πέντε παίκτες που μαρκάρουν ένας εναντίον ενός, έναν ελεύθερο, έναν στο δοκάρι, τον τερματοφύλακα και τρεις στο όριο της μεγάλης περιοχής. Οι δύο από αυτούς είναι οι γρήγοροι και μπαίνουν στα δυο άκρα της γραμμής. Αν πιάσει την μπάλα ο τερματοφύλακας, τότε έχουμε στο μυαλό μας να βγούμε στους χώρους. Αλλά δε συνηθίζω ν’ αφήνω παίκτη μπροστά. Στον πρώτο γύρο τα χαρακτηριστικά μας δεν μας επέτρεπαν να παίξουμε πιο γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο. Οι παίκτες μας βοηθούσαν σ’ άλλα πράγματα και παίζαμε σ’ άλλο ρυθμό. Τώρα με Καμαρά, Ολίσε, Σαλπιγγίδη έχουμε λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα και κοιτάμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Προσπαθούμε να παίξουμε και πιο γρήγορα στους χώρους και να βελτιώσουμε αυτό το παιχνίδι μέχρι το τέλος της σεζόν. Πάντως πάνω από 11 αντεπιθέσεις για μια ομάδα που έχει κατοχή μπάλα εξήντα πέντε με εβδομήντα τοις εκατό είναι μεγάλος αριθμός».

– Η άποψή σας για πιθανή μετακίνηση των ημερομηνιών του κυπέλλου νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί;
«Περιμένουμε κι εμείς να οριστούν οι τελικές ημερομηνίες. Μάλλον κι οι ημιτελικοί αλλά και ο τελικός του Κυπέλλου θα έρθουν πιο νωρίς. Αν γίνει αυτό, τότε θα δώσουμε προτεραιότητα στο Κύπελλο».

– Κύπελλο ή πρωτάθλημα;
«Εχω πει ότι για μας το Κύπελλο δεν πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος αλλά το πρωτάθλημα. Ο τίτλος του πρωταθλήματος. Χτίζουμε ομάδα για να διεκδικεί μεγάλους στόχους και τέτοιος είναι το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος τίτλος και σε οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μ’ αυτήν την προτεραιότητα μίλαγα στην προετοιμασία. Εδώ που έχει φτάσει η χρονιά είναι αλλιώς. Σε μια ομάδα που ‘χτίζεται’ και θέλει να αποκτήσει διαφορετική νοοτροπία και να βάλει μια βάση, ένα τρόπαιο είναι πάντα ένα τρόπαιο. Δεν έχει την ίδια αξία, αλλά είναι σημαντικό για τη συνέχεια και την πορεία της ομάδας». 

Η μεγαλύτερη αντιξοότητα, ο μεγαλύτερος σύμμαχος και το . mea culpa

Στο διάστημα που έχει παρέλθει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην ομάδα έχουν συμβεί πολλά. Ωστόσο, έχει σημασία το τι καθορίζει ο ίδιος ως τον μεγαλύτερο «εχθρό» στην προσπάθεια του ιδίου και των συνεργατών του αλλά αντίστοιχα και τον μεγαλύτερο σύμμαχο:

«Οταν ξεκινάει μια σεζόν σκέφτεσαι αλλιώς τα πράγματα κι αλλιώς σου έρχονται. Οι προπονητές πρέπει να συμβιβάζονται με κάποια πράγματα και να βρίσκουν λύσεις στις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το πρώτο εξάμηνο ήταν ότι ποτέ δεν μπορούσα να δω την ομάδα. Ενώ είχα στο μυαλό μου ένα διαφορετικό προγραμματισμό για το πως θα στηθεί ο κορμός της ομάδας, ξεκινήσαμε πολύ άσχημα και με πολλούς παίκτες να λείπουν από την προετοιμασία μας. Χάναμε παίκτες με τραυματισμούς και κόκκινες. Δεν είδα από την αρχή την ομάδα όπως τη φανταζόμουν. Ουσιαστικά λειτουργούσαμε κατ’ ανάγκη από εβδομάδα σ’ εβδομάδα κιι όταν λειτουργείς έτσι είναι δύσκολο να πετύχεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου στη διάρκεια μας σεζόν. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος είναι η ατμόσφαιρα που υπάρχει στην ομάδα. Ισως να είναι δύσκολο να το καταλάβει ο κόσμος που είναι απ’ έξω. Παρά τις όποιες δυσκολίες και κάποια άσχημα αποτελέσματα είναι σημαντική η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των παικτών, του προπονητικού τιμ και όλων των ανθρώπων που είναι γύρω από την ομάδα συν τη διοίκηση, η οποία περιβάλει επίσης με εμπιστοσύνη το αγωνιστικό τμήμα και κάνει τα πάντα για να μας κάνει τη ζωή εύκολη. Αυτή η ατμόσφαιρα δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να συνεχίσει και να φτάσει εκεί που θέλουμε όλοι».

– Τι θα χαρακτηρίζατε ως το πλέον σημαντικό σας λάθος; Στην αυτοκριτική που επιχειρείτε τι εντοπίζετε ως το πιο σοβαρό, ενδεχομένως για το οποίο έχετε μετανιώσει .
 «Αυτοκριτική κάνω σε κάθε παιχνίδι. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αν δεν κάνεις ‘σκληρή’ αυτοκριτική δεν μπορείς να προχωρήσεις. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στα οποία θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, σύμφωνα με τις δικές μου σκέψεις. Αλλά τα πράγματα ήταν λίγο πολύπλοκα λόγω των ειδικών συνθηκών στην ομάδα και των προβλημάτων που υπήρχαν. Αν ήθελα κάτι να αλλάξω θα ήταν η ρεβάνς με τη Ραπίντ στη Βιέννη. Δε θα έλεγα τόσο από θέμα επιλογών, αλλά θα ήθελα να το αλλάξω. Ισως να μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικά που να μας έστελνε στους ομίλους του Europa League».

– Ηταν μεγάλο το κόστος .
«Ναι και δεν το βάζω μόνο οικονομικά, αγωνιστικά και για λόγους πρεστίζ αλλά και σαν προσωπική φιλοδοξία. Ο ΠΑΟΚ είχε συνηθίσει να παίζει στους ομίλους του Europa League τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ αυτό το είχα καταφέρει μόνο μια φορά με τη Λάρισα. Ηταν και προσωπική φιλοδοξία. Πέρα από το πρεστίζ και την ιστορία της ομάδας, είναι σημαντικό και για το βιογραφικό του προπονητή – και των παικτών – να έχουν τέτοιες διακρίσεις και συμμετοχές σ’ ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά πιστεύω ότι τότε ήταν δύσκολες οι συνθήκες στην ομάδα και πάρα πολλά τα προβλήματα».

– Πόσο δίκαιο θεωρείτε να κριθεί η δουλειά σας αποκλειστικά και μόνον από το αποτέλεσμα; Δηλαδή από το αν ο ΠΑΟΚ βγει δεύτερος στο πρωτάθλημα κι αν κατακτήσει το Κύπελλο; Η κριτική είναι έντονη κι οι απαιτήσεις μεγάλες. Σας επηρεάζει;
«Δεν έχει νόημα να μπω σ’ αυτήν τη διαδικασία. Επειδή έχω μεγαλώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρω πως λειτουργεί. Απλώς προσπαθώ να μένω κάπως αποστασιοποιημένος από κάποια πράγματα, ειδικά φέτος στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι όταν εμπλέκεσαι περισσότερο σ’ αυτό το κομμάτι, μόνο κακό μπορεί να σου κάνει. Δεν είναι θέμα αν κάποιες φορές η κριτική είναι ‘σκληρή’ ή άδικη, αλλά αυτό σ’ αποπροσανατολίζει. Σίγουρα στεναχωρήθηκα πολύ μ’ αυτό που έγινε με τον Γκαρσία και ειδικά μετά το ματς με τον Αρη. Είναι διαφορετικό να σ’ αποδοκιμάζουν οι δικοί σου φίλαθλοι επειδή έχασες ένα ματς ή επειδή δεν πηγαίνει καλά η ομάδα ή επειδή υπάρχουν πιο υψηλές απαιτήσεις. Κι είναι διαφορετικό να σ’ αποδοκιμάζουν κάποιοι με ‘σκληρούς’ χαρακτηρισμούς γιατί θεωρούν ότι δεν έχεις φερθεί σωστά σ’ έναν ποδοσφαιριστή που έχει ιστορία στον ΠΑΟΚ. Εκεί θεωρώ ότι ήταν πολύ άδικο γιατί αν γνώριζε ο κόσμος ποια ήταν η δική μου συμπεριφορά στο θέμα κανένας δε θα έρχονταν να μ’ αποδοκιμάσει. Μπορεί να αποδοκίμαζαν επειδή η ομάδα δεν πήγαινε καλά ή για άσχημα αποτελέσματα. Εκεί είναι διαφορετικό το κομμάτι.

Εγώ ξέρω – αλλά κι οι υπόλοιποι άνθρωποι του ΠΑΟΚ – ότι η δική μου συμπεριφορά απέναντι στον Γκαρσία ήταν άψογη. Και δεν είναι τυχαία τα υπόλοιπα που συνέβησαν μετά. Πάντα δικαιολογώ τους παίκτες και δικαιολόγησα και τον Γκαρσία. Ολοι περνάμε κάποια δύσκολη φάση. Κι εγώ έχω παίξει ποδόσφαιρο. Ο Πάμπλο έξι μήνες ταλαιπωρούνταν. Ηθελε να παίξει και να προσφέρει στην ομάδα. Εγώ ήμουν ευθύς απέναντί του. Του είχα πει σε ποια παιχνίδια θα παίξει και που θα δήλωνα τον Κάτσε για να εκτίσει τις ποινές λόγω καρτών. Θα ήταν και στην Τρίπολη στην αποστολή αλλά αρρώστησε και τον προόριζα για βασικό στη ρεβάνς του Κυπέλλου με την Καλλιθέα αλλά λόγω ασθένειας δεν ήταν εκατό τοις εκατό έτοιμος. Θα έπαιζε πιο μετά. Του είχα πει τις σκέψεις μου, αλλά οι παίκτες φτάνουν κάποιες φορές σε ένα σημείο που τους φταίνε τα πάντα. Νομίζω ότι μετά βρέθηκε η ισορροπία. Το κατάλαβε κι ο Γκαρσία. Επίσης, θέλω να διευκρινίσω κάτι το οποίο δεν το ξέρετε, για να μην παρερμηνεύονται κάποια πράγματα. Ο ίδιος ο Γκαρσία μου έχει πει ότι δεν μπορεί να έρχεται στα ματς από τον πάγκο λόγω του κορμιού του και της ιδιαιτερότητας που έχει. Οχι ότι δε θέλει ή δεν ανέχεται να μένει στον πάγκο, ή ότι το θεωρεί υποτιμητικό αλλά ότι δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θέλει όταν δεν είναι από την αρχή στο ματς και έτσι είναι καλύτερα να μένει εκτός αποστολής αν δεν είναι στα πλάνα να ξεκινήσει από την αρχή στην 11άδα. Μη σας παραξενέψει λοιπόν αν όταν δεν υπολογίζεται για βασικός σε κάποια ματς, μένει εκτός αποστολής. Είναι δική του επιθυμία».

– Με όλα αυτά αλλά και μέσα από τις συζητήσεις που έχετε κάνει με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ κ. Σαββίδη τι αίσθηση έχετε αποκομίσει για το μέλλον της συνεργασίας σας με την ομάδα;
 «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εμπιστοσύνη εισπράττω κι από τον κ. Σαββίδη κι από τους κυρίους Τσιστιακόφ, Βρύζα και Γεωργιάδη. Αλλά οι προπονητές είναι αναλώσιμοι και δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ τι σου ξημερώνει. Κάποιες φορές ακόμη κι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης για πλάκα μου λέει ότι μπορεί να πάρει μια απόφαση ένα πρωί επειδή δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ. Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο οι προπονητές είναι αναλώσιμοι, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ. Δεν μπορείς όμως να λειτουργείς έτσι κι ούτε εγώ πηγαίνω στις προπονήσεις με τη λογική ότι αύριο μπορεί να μην είμαι στην ομάδα. Δεν έχω λειτουργήσει ποτέ έτσι. Οσες ομάδες μ’ εμπιστεύτηκαν σε βάθος χρόνου, ποτέ δεν έχασαν. Νομίζω ότι το πιο βασικό θέμα είναι πως γίνεται η αξιολόγηση των προπονητών. Κυρίαρχο θέμα είναι το αποτέλεσμα. Αλλά υπάρχει και μία διοίκηση που βλέπει καθημερινά το πως δουλεύουμε, το ‘κλίμα’ στ’ αποδυτήρια και άλλα πολλά. Εγώ νιώθω μια χαρά ασφάλεια. Είμαι πολύ καλά στην ομάδα κι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία. Αυτά είναι από τη δική μου πλευρά. Αλλά τελικά τ’ αποτελέσματα είναι αυτά που κρίνουν και τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. Δεν μπαίνω στη λογική τι θα γίνει αν πάρουμε ή όχι το Κύπελλο, αν βγούμε ή όχι πρώτοι στα πλέι οφ κοκ. Το άγχος το έχω στην καθημερινότητά μου. Είμαι φιλόδοξος άνθρωπος και θέλω να πετύχω τους στόχους που έχουμε θέσει».

– Εχετε καταλήξει οριστικά στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας αλλά και στις αδυναμίες της όπου προφανώς χρίζει ενίσχυσης;
 «Καταρχάς πρέπει να μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει καλύτερα το ποδόσφαιρο και να του αναλύονται καλύτερα κάποια πράγματα και την ώρα των αγώνων. Εγώ όσα και να πω σε συνέντευξη Τύπου δεν είναι το ίδιο χωρίς απτά παραδείγματα, όπως γίνεται στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία με αναλύσεις την ώρα του αγώνα. Ο κόσμος δεν ξέρει βασικά πράγματα, γιατί δεν τον βοηθάνε να τα μάθει. Αλλά μετά δεν ξέρει να κρίνει κι ένα αγωνιστικό πλάνο. Εμείς έχουμε άλλο αγωνιστικό πλάνο από την Τρίπολη. Ο Αστέρας παίζει με αντεπιθέσεις και στους χώρους ακόμη κι εντός έδρας. Μοιάζει μονίμως να παίζει κόντρα επίθεση. Αν ο ΠΑΟΚ έπαιζε έτσι πιστεύετε ότι θα άρεζε σε κανέναν; Είναι ανάλογα και τι θέλεις να ‘χτίσεις’. Μην κοιτάτε μόνο το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα έρθει μέσα από τη φιλοσοφία παιχνιδιού. Τον ΠΑΟΚ τον αντιμετωπίζουν ως μεγάλη ομάδα και οι αντίπαλοι παίζουν ‘κλειστά’ προσπαθώντας να κλέψουν αποτέλεσμα, περιμένοντας στα τριάντα – σαράντα μέτρα από την εστία τους. Εμείς πρέπει να βρούμε οργανωμένο τρόπο για να τους διασπάσουμε. Πέρυσι με τον Ατρόμητο πήγαινα εκτός έδρας παίζοντας 4-4-2 και περιμένοντας τον αντίπαλο στο κέντρο. Δεν μπορούσε να μας κερδίσει κανείς. Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με τον ΠΑΟΚ. Ξέρω να παίξω κι αλλιώς αλλά έχουμε άλλους στόχους. Βέβαια αν φτάσεις σ’ επίπεδο ν’ αντιμετωπίσεις ευρωπαϊκές ομάδες άλλου επιπέδου, μπορείς να παίξεις κι αλλιώς».

– Μια και ο λόγος και για μεταγραφικά, ο Χακόμπο υπολογίζεται;
«Ολοι θα κριθούν, θ’ αξιολογηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις το καλοκαίρι. Το παιδί είναι τραυματίας. Στους τερματοφύλακες θεωρώ ότι δεν έχουμε πρόβλημα όπως είμαστε τώρα».

– Η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν δε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι;
 «Καταρχάς θέλουμε να καταφέρουμε φέτος τους μεγάλους μας στόχους να παίξουμε στον τελικό του Κυπέλλου, να διεκδικήσουμε το Κύπελλο και να βγούμε πρώτοι στα πλέι οφ για να πάμε στα προκριματικά του Champion League. Εφόσον γίνουν αυτά, η ομάδα για να διεκδικήσει το μεγάλο στόχο της εισόδου στους ομίλους πρέπει να πάει στην προετοιμασία έχοντας συμπληρωμένο το ενενήντα τοις εκατό του ρόστερ. Εγγυημένα μπορώ να σας πω ότι έχουμε μιλήσει και για τις θέσεις που έχουμε ανάγκες και για τα χαρακτηριστικά με συγκεκριμένη ανάλυση. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για μας ώστε να φέρουν τις πέντε, επτά, δέκα επιλογές σε μας, να γίνει η αξιολόγηση και τους τρεις που θα επιλέξουμε σύμφωνα και με τα λεφτά που θέλουμε να δώσουμε – θα κάνω κάποια ταξίδια κι εγώ ο ίδιος – να τους έχουμε κοντά μας σίγουρα στην προετοιμασία».

Η Premier League, το προπονητικό κέντρο και οι θλάσεις

Βιώσατε το αγγλικό ποδόσφαιρο, δηλώνετε λάτρης του ακόμη και σήμερα, ποια η απόστασή του από την πραγματικότητα μιας ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ;
«Τους τελευταίους τρεις – τέσσερις μήνες και βλέποντας την εξέλιξη – επειδή πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον – βλέπω ότι ίσως μπορούμε να γίνουμε και καλύτεροι. Σε πολλά πράγματα βλέπω ότι είμαστε καλύτεροι. Βέβαια κάποιες συνθήκες δε μας βοηθούν ακόμη να κάνουμε όλα αυτά που θέλουμε. Θα ήταν διαφορετικό να υπάρχει ένα πιο σύγχρονο προπονητικό κέντρο, ώστε να μπορούν οι παίκτες να τρώνε εκεί, να κοιμούνται και να ξεκουράζονται και να ξανακάνουν μετά προπόνηση. Αυτά θα γίνουν και σ’ μας σιγά – σιγά, είμαι σίγουρος. Οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από την ομάδα βλέπουν τα πράγματα πολύ ευρωπαϊκά για το ποδόσφαιρο. Σ’ αυτό το κομμάτι μπορούμε να γίνουμε πρώτοι στην Ελλάδα. Δίνουμε μεγάλη βάση σε διάφορα θέματα όπως στην ψυχολογία του παίκτη. Είναι πολύ σημαντικό ο παίκτης να είναι έτοιμος να δώσει ακόμη κι ένα ή δυο τοις εκατό παραπάνω για τους ανθρώπους που είναι δίπλα του και για την ομάδα. Ο παίκτης θα δώσει το κάτι παραπάνω όταν αισθανθεί δέσμιος και σε κάποια πράγματα. Εκτός από επαγγελματικά πρέπει να δούμε το ποδόσφαιρο και λίγο συναισθηματικά. Εμείς δεν το βλέπουμε μόνο επαγγελματικά. Για παράδειγμα ψάξαμε και βρήκαμε τη μητέρα του Λόρενς σε ένα χωριό στην Ιρλανδία αρχικά για να την ευχαριστήσουμε και φυσικά για να της πούμε χρόνια πολλά για τα γενέθλια του Λίαμ! Ο παίκτης έπαθε πλάκα όταν το έμαθε. Η ομάδα κοιτάει τα πάντα γύρω από έναν αθλητή κι είναι όλα σημαντικά. Βέβαια κι εκεί που πρέπει να είμαστε σκληροί όταν υπάρχουν λάθη ή υπερβαίνει κάποιος τους κανόνες θα το κάνουμε. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει το οικογενειακό ‘κλίμα’. Θέλουμε να παρέχουμε στους παίκτες τα πάντα, για να δώσουν κι αυτοί τα πάντα μέσα στο γήπεδο».

– Πολλοί από αυτούς μπορεί να ήθελαν αλλά δεν το κατάφεραν λόγω της μάστιγας των θλάσεων. Τι συνέβη;
«Σκοπός δεν είναι να ρίξουμε ευθύνες αλλού αλλά να βρούμε τους λόγους. Δεν μπορώ να πω ότι εκατό τοις εκατό φταίει το προπονητικό μας κέντρο. Είναι όμως ένας από τους λόγους που έχουμε μελετήσει. Επίσης έχουμε μελετήσει και την προπόνηση η οποία βγαίνει με βάση της μελέτης των εργομετρικών. Η προπόνηση δε γίνεται πλέον όπως παλιά, που ήταν όλοι ένα γκρουπ. Η προπόνηση γίνεται ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκονται οι παίκτες, ανάλογα με τα ρολόγια τους και οι παίκτες χωρίζονται σε γκρουπ. Υπάρχουν μετρήσεις και εξετάσεις. Πάνω σ’ αυτά τα στοιχεία χτίζεται η προπόνηση. Από τότε που δουλεύω στη μεγάλη κατηγορία οι ομάδες μου είχαν μόνο δύο θλάσεις μέσο όρο το χρόνο. Ηταν οι λιγότερες στην Ελλάδα. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά τα δεδομένα που υπάρχουν. Με τον ίδιο εργοφυσιολόγο που συνεργάζεται ο ΠΑΟΚ, τον κ. Ζιώγα, συνεργαζόμουν και στη Λάρισα και στον Ατρόμητο. Προβληματιστήκαμε απίστευτα, γιατί με την ίδια προπόνηση εμφανίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα σε μία συγκεκριμένη μυική ομάδα, στη γάμπα. Εφταιγαν και τα γήπεδα. Κάναμε προπονήσεις σε βαριά γήπεδα και με πολύ λάσπη. Τα περισσότερα μας συνέβησαν εκεί, σε ένα γήπεδο όπου και οι διαστάσεις του είναι μικρότερες από τις κανονικές. Μπορεί να σας φαίνονται κάποια πράγματα υπερβολικά αλλά δεν είναι. Από τη στιγμή που φύγαμε από το μεγάλο το γήπεδο προπονήσεων είχαμε προβλήματα και στο τακτικό κομμάτι, αλλά και στη συμπεριφορά μας μέσα στο γήπεδο. Γιατί όλες οι προπονήσεις γίνονταν σε μικρό γήπεδο. Μελετήσαμε πολλά πράγματα. Μειώσαμε λίγο την προπόνηση, πήγαμε και στην Τούμπα και τελικά βελτιώσαμε την κατάσταση. Αλλά το ότι οι γηπεδικές συνθήκες στη Νέα Μεσημβρία είναι κακές, είναι γεγονός. Τώρα αν ευθύνεται αυτό σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό για τους τραυματισμούς, παραπάνω ή λιγότερο δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα μελετήσαμε περισσότερο και την προπόνηση. Είναι λάθος να λέει όμως κάποιος ότι πάθαμε δέκα πέντε θλάσεις κι οι πέντε είναι του Γκαρσία. Ο Γκαρσία είχε μία θλάση κι έπαθε μετά υποτροπή, έχει διαφορά. Οπως και να ‘χει το νούμερο είναι για μένα τεράστιο, παρότι ήξερα χρόνια τις εντάσεις όλων των προπονήσεων. Εφτασα σε σημείο να έχω καθημερινά άγχος για την ένταση της προπόνησης, παρότι είναι όλα μελετημένα και περασμένα σε κομπιούτερ εδώ και χρόνια. Ελπίζω ότι μ’ όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στην ομάδα, να κάνουμε και καλύτερες γηπεδικές εγκαταστάσεις για να βελτιωθεί κι αυτό το κομμάτι».

– Η καθημερινότητα ενός ποδοσφαιριστή, εκτός προπόνησης σας απασχολεί;
«Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι! Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχω κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και ξέρω πως λειτουργούν σε πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη τα τμήματα των Ακαδημιών. Ο ΠΑΟΚ σε λίγα χρόνια θα μπει στο επίπεδο μεγάλων ομάδων του εξωτερικού. Ο γιος μου που είναι δέκα έξι ετών κι είναι στη Γιουβέντους είναι ένα μεγάλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από το πρωί που θα ξυπνήσει στις επτά μέχρι το απόγευμα στις επτάμιση έχει προτεραιότητα μόνον το ποδόσφαιρο μ’ ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα. Στην Ελλάδα οι μικροί σκέφτονται πώς να τελειώσουν από την προπόνηση – χωρίς να κάνουν και σωστή διατροφή – για να πάνε για καφέ και μετά να ξεκουραστούν. Ετσι δεν μπαίνει σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Εμείς στον ΠΑΟΚ προσπαθούμε να βάλουμε κάποια πράγματα ως βάσεις στους μικρούς. Θέλουμε να έρχονται οι νεότεροι μιάμιση ώρα πριν από την προπόνηση για να παίρνουν σωστό πρωινό και μετά την προπόνηση καθιερώνουμε και σωστό μεσημεριανό πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους για ξεκούραση. Και μετά ας πάνε για καφέ ή ας κάνουν ότι θέλουν. Για τις ηλικίες δέκα πέντε έως είκοσι δύο προτεραιότητα πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Τους κάνουμε και σεμινάρια για να μπούνε σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Για να βάλει καλύτερες βάσεις πρέπει να έχεις πολύ καλό προπονητικό κέντρο για να προσφέρεις στα παιδιά περισσότερα πράγματα όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ θα την έχει αυτήν την πολυτέλεια τα επόμενα χρόνια».

Στο μυαλό του Γκερμάν Τσιστιακόφ και οι δανεικοί

Η άμεση σχέση – συνεργασία που έχει ο προπονητής του ΠΑΟΚ με τον Γκερμάν Τσιστιακόφ του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσει μια σκιαγράφηση του προφίλ του Ρώσου:

 «Αν ήμουν άλλος προπονητής, άλλης λογικής ίσως να με είχε διώξει από την πρώτη εβδομάδα. Δεν είμαι της σκληρότητας, της τιμωρίας και της φασαρίας με τους παίκτες, ούτε και ο κ. Τσιστιακόφ. Και σ’ άλλες ομάδες που έχω συνεργαστεί έχω ‘κατηγορηθεί’ ότι είμαι καλός με τους παίκτες κι ότι ίσως η ατμόσφαιρα παραείναι καλή. Στο παρελθόν πάντως έχω πιάσει παίκτη από το λαιμό σε ημίχρονο στ’ αποδυτήρια ή έχω πετάξει πίνακα σ’ άλλον! Αλλά ακόμη κι αυτά είναι θέμα διαχείρισης της ομάδας. Κάποιοι παίκτες έχουν άλλα ‘κουμπιά’. Στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι θα αρχίσουμε συνεργασία και μ’ έναν ψυχολόγο και για τις ακαδημίες αλλά και για την πρώτη ομάδα με στόχο την καλύτερη διαχείριση των χαρακτήρων. Δεν είναι τρελοί στα μεγάλα κλαμπ που το κάνουν. Συνολικά όλοι προσπαθούμε να κάνουμε μια ανάλυση για την ομάδα. Κι εγώ και ο Γκερμάν (σ.σ. Τσιστιακόφ) κι ο Βρύζας κι ο Γεωργιάδης. Αυτοί είναι πιο χρήσιμοι επειδή την έχουν ζήσει περισσότερα χρόνια την ομάδα. Για να ‘χτίσεις’ μια ομάδα και να περάσεις μια φιλοσοφία παιχνιδιού πρέπει πρώτα να μελετήσεις το DNA του συλλόγου. Επίσης πρέπει να μελετήσεις την ‘αύρα’ του κόσμου. Να βρεις τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στον κόσμο. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ θέλει πάνω από όλες νίκες. Το πρώτο που προσπαθούμε να περάσουμε στην ομάδα είναι ότι είτε είμαστε καλοί, είτε κακοί, είτε τυχεροί είτε άτυχοι πρέπει να κερδίζουμε. Για να γίνεις μεγάλος και να διεκδικήσεις πρωταθλήματα πρέπει να κερδίζεις και στην κακή σου μέρα. Με τον Πλατανιά έπαιξες με εννιά παίκτες και κέρδισες. Αυτό είναι βασικό. Αλλά στη φιλοσοφία παιχνιδιού θέλουμε κάτι αρκετά επιθετικό και δημιουργικό. Πιστεύουμε από τις μελέτες που έχουμε κάνει ότι αυτό αρέσει και έχει μέσα στο ‘αίμα’ του ο κόσμος του ΠΑΟΚ».

– Αυτό σημαίνει πως οι άμυνες φέρνουν τα πρωταθλήματα, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος.
«Δε θα έχει άδικο, αλλά εμείς ‘χτίζουμε’ σ’ όλα τα επίπεδα. Εγώ είμαι υπέρ του σωστού ποδοσφαίρου. Οταν μια ομάδα ξέρει να παίζει καλή άμυνα – όπως έκανε κι ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια – σημαίνει ότι ξέρει να παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Μπορεί σα φίλαθλος να μη μου άρεζε τόσο αυτό, αλλά έβλεπα πάντα μια ομάδα πολύ καλά ‘δουλεμένη’, πολύ πειθαρχημένη, με σωστές τοποθετήσεις κι ο άλλος έπρεπε να ‘ματώσει’ για να κάνει ευκαιρία. Εμείς θέλουμε να βρούμε σήμερα τη χρυσή τομή. Θέλουμε να συνδυάσουμε και τα δυο. Δεν είναι εύκολο, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να λειτουργούμε σαν . κομπιούτερ κιι όταν έχουμε την μπάλα αλλά κι όταν αμυνόμαστε. Τότε θα είμαστε σωστή ομάδα. Αν έμενε ο κ. Σάντος θα μπορούσε να δουλέψει περισσότερο και στο δημιουργικό κομμάτι μετά την άψογη αμυντική λειτουργία. Εμείς αντίστοιχα τώρα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο κάποιους άλλους τομείς και να γίνουμε κάποιες φορές πιο ρεαλιστές για να έρχεται το αποτέλεσμα».      

 – Ο βαθμός ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών που ήρθαν στον ΠΑΟΚ τον περασμένο Ιανουάριο σε τί επίπεδα κυμαίνεται; Για παράδειγμα στη σημερινή προπόνηση ο Βούκιτς αγωνίστηκε με τους βασικούς.
«Είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Ολίσε μετά τον τραυματισμό του επανήλθε αλλά λόγω των σερί αγώνων που είχαμε οι προπονήσεις ήταν διαφορετικές. Αυτήν την εβδομάδα θα μπορέσει να εγκλιματιστεί καλύτερα και να δουλέψει πιο σωστά μαζί μας και σε θέματα τακτικής. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Την επόμενη έχουμε την ατυχία να χάνουμε για τις εθνικές ομάδες και τον Καμαρά και τον Ολίσε – οι οποίοι θέλουμε να προσαρμοστούν στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας – στη διακοπή. Στο ματς με τον Πλατανιά είχαμε τακτικό πρόβλημα διότι απόντος του Κατσουράνη από την άμυνα, έρχονταν πολύ πίσω τα δύο αμυντικά μας χαφ για να πάρουν τη μπάλα και χάναμε παίκτες από τη ζώνη της μεσαία γραμμής. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στο να κατεβάσουμε την μπάλα σωστότερα και να φτάσει σωστά στον Καμαρά ή τον Ολίσε. Πάντως και οι δύο πρέπει να βελτιωθούν πολύ στο κομμάτι της αμυντικής τακτικής. Τον Βούκιτς τον πετύχατε σήμερα στη χειρότερη προπόνηση. Θέλουμε κι αυτός να προσαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στη ‘χημεία’ της ομάδας. Κάνει μεγάλη προσπάθεια. Ηθελα να του δώσω κι άλλο χρόνο στα τελευταία δύο ματς, αλλά η εξέλιξή τους δε με βοήθησε. Με την απουσία του Σαλπιγγίδη είναι ένας παίκτης που πρέπει να είναι ενεργός για να μπορεί να μας βοηθήσει ανά πάσα στιγμή».

– Σ’ ότι αφορά την αξιολόγησή τους;
 «Με τους δανεικούς θέλω να περιμένω λίγο παραπάνω. Τα παιδιά όταν έρχονται από άλλες καταστάσεις, νοοτροπίες και πρωταθλήματα χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Θα δώσω σ’ όλους λίγο χρόνο παραπάνω για να τους δω καλύτερα, γιατί είναι και λεφτά που δεν είναι λίγα. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στα χρήματα που θα έχουμε να δαπανήσουμε. Ο προγραμματισμός πάντως ήδη ‘τρέχει’. Κι υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που κάνουν δουλειά για μας», αποφάνθηκε κι ολοκλήρωσε την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση ο τεχνικός του ΠΑΟΚ.