Τα συν και πλην της φετινής προετοιμασίας της Ένωσης. Τι άρεσε στον Βαγγέλη Βλάχο και τι τον προβλημάτισε. Ποιοι ποδοσφαιριστές ξεχώρισαν και έδειξαν ότι μπορούν να …σηκώσουν το “βάρος” της “κιτρινόμαυρης” φανέλας.
Μετά από δυο εβδομάδες προετοιμασίας στο Μπρόξτον, νότια του Τσέστερ, ο Βαγγέλης Βλάχος καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν οι νεαροί και άπειροι ποδοσφαιριστές που επέλεξε για να στλεχώσουν το ρόστερ της ΑΕΚ μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που έχει ο κόσμος του δικεφάλου. Στην Αγγλία είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε 5 φιλικούς αγώνες με πιο έτοιμες αγωνιστικά ομάδες από την Ένωση και φυσικά όλες τις καθημερινές προπονήσεις του Έλληνα τεχνικού. Το βασικό συμπέρασμα; Σ’ αυτή την ομάδα το ταλέντο και η διάθεση για δουλειά περισσεύουν. Το θέμα είναι ότι δεν αρκούν για να γίνει η υπέρβαση. Η ενίσχυση με έμπειρους ποδοσφαιριστές θεωρείται κατι παραπάνω από απαραίτητη και θα βοηθήσει στη σταδιακή ένταξη των νεαρών άσσων της ομάδας.
Τα θετικά συμπεράσματα από το δεκαπενθήμερο της προετοιμασίας είναι πολλά. Σίγουρα όμως υπήρχαν και γεγονότα τα οποία προβλημάτισαν τον προπονητή της ΑΕΚ. Το novasports.gr σας τα παρουσιάζει αναλυτικά για να έχετε μια “εικόνα” από την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΕΚ.
ΤΑ ΣΥΝ ΤΗΣ “ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗΣ” ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
+ Η παρουσία του Δημήτρη Γροντή. Ο νεαρός άσσος ήταν …όλα τα λεφτά, τόσο καθημερινά στις προπονήσεις, όσο και στα φιλικά προετοιμασίας. Ποδοσφαιριστής που παίζει με μυαλό, ενώ διαθέτει και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Η θέση του είναι πίσω από τους δύο επιθετικούς, αν και ο Βλάχος (ελλειψει άλλων λύσεων) τον χρησιμοποιούσε και ως δεύτερο αμυντικό χαφ, στο πλάι του Ρίκκα. Μπορεί να παίξει άμεσα στη βασική ενδεκάδα.
+ Η συνεργασία Μπουγαϊδη – Γιάγκου στο κέντρο της άμυνας. Οι δύο άσσοι της ομάδας έδειξαν ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή το καλύτερο δίδυμο, ενώ με την προσθήκη του Κοντοέ, η ΑΕΚ προσθέτει άλλη μια λύση. Φυσικά ο Κοντοές μπορεί να καλύψει με επιτυχία τόσο το δεξί, όσο και το αριστερό άκρο της άμυνας. Εναλλακτική λύση αποτελεί ο Σπύρος Ματεντζίδης, ο οποίος επέστρεψε στην Ένωση εμφανώς βελτιωμένος από την προηγούμενη παρουσία του, πριν δοθεί δανεικός.
+ Αρκούδας, Παπαδημητρίου, Κουρέλλας και Καλογέρης έδειξαν να βρίσκονται ένα επίπεδο πιο πάνω από τους υπόλοιπους “πρωτοεμφανιζόμενους” άσσους. Ο πρώτος αποτελούσε πάντα τη βασική επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας. Γνωρίζει καλά τη θέση, δε …χάνεται στον αγωνιστικό χώρο και χαίρει της εκτίμησης του Βλάχου. Οι υπόλοιποι σίγουρα θα πάρουν ευκαιρίες, αφού παιχνίδι με παιχνίδι απέβαλλαν το αρχικό άγχος και έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
+ Ο Ταξιάρχης Φούντας ήταν μακράν ο πιο βελτιωμένος ποδοσφαιριστής στην προετοιμασία της ΑΕΚ. Ανταποκρίθηκε σε μέγιστο βαθμό στη θέση του δεξιού εξτρέμ, βελτίωσε τις σέντρες του και έδειξε μεγαλύτερη ωριμότητα στο παιχνίδι του σε σχέση με πέρυσι. Το γκολ κόντρα στην Έβερτον ήταν το …κερασάκι στην τούρτα.
+ Επίσης βελτιωμένος ήταν ο Μιχάλης Τσαμουρλίδης, ως αριστερός μπακ. Δε βρίσκεται όμως ακόμα στο επίπεδο που θέλει ο Βλάχος, γι’ αυτό άλλωστε θέλει να φέρει στην ομάδα τον Γιώργο Ιωαννίδη. Το “πείραμα” πάντως με τον Τσαμουρλίδη κεντρικό αμυντικό απέτυχε.
+ Στη θέση του τερματοφύλακα δεν υπήρχαν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι και η ΑΕΚ θεωρείται πλήρης με τους Κωνσταντόπουλο, Αραμπατζή και Μοσχονά. Μαζί τους ο νεαρός Μακρυωνίτης, τον οποίο ναι μεν δεν είδαμε σε συνθήκες αγώνα, αλλά στις προπονήσεις έδειξε καλά στοιχεία και αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, η ΑΕΚ θα μπορεί στο μέλλον να υπολογίζει στην παρουσία του.
ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ “ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗΣ” ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
– Πρώτο και βασικό η απειρία και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν είχαν κάνει ποτέ προετοιμασία με επαγγελματική ομάδα. Κάποιοι ντρέπονταν ακόμα και να ζητήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια από τον φροντιστή, με αποτέλεσμα να φορούν δύο νούμερα μεγαλύτερο. Άλλοι δε γνώριζαν καν ότι έπρεπε να τρώνε όλοι μαζί σαν “οικογένεια” και προτιμούσαν μια …τυρόπιτα και ένα αναψυκτικό, αφήνοντας “άφωνο” τον Βλάχο. Σκεφθείτε όμως ότι οι περισσότεροι είχαν εμπειρία μόνο απ’ την ομάδα των νέων. Δε γνώριζαν καν τις βασικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
– Το πρόβλημα στο σκοράρισμα. Ο Βλάχος επέμενε καθημερινά: “Βάλτε γκολ. Μη χάνετε ευκαιρίες. Πάρτε πρωτοβουλίες, σουτάρετε και βάλτε γκολ”, έλεγε και ξανάλεγε, αλλά ελάχιστες φορές γινόταν πράξη. Σταματής και Τσίτας δεν έστειλαν ούτε μια φορά τη μπάλα συα δίχτυα της αντίπαλης εστίας σε συνολικά 5 φιλικά παιχνίδια. Και οι δύο νεαροί άσσοι πάντως δούλεψαν πολύ και μέρα με τη μέρα εφανίζονταν όλο και πιο βελτιωμένοι. Με την επιστροφή του Σιαλμά, τη μεταγραφή του Φουρτάδο και την έλευση του Παυλή ο προπονητής του δικεφάλου ευελπιστεί ότι θα αλλάξει η κατάσταση στο σκοράρισμα.
– Τα γκολ από τα …αποδυτήρια. Σε όλους τους αγώνες που έπαιξε η ΑΕΚ στην Αγγλία βρέθηκε πίσω στο σκορ. Σε κάποιους μάλιστα με γκολ πριν καν συμπληρωθεί ένα τρίλεπτο. Απειρία και έλλειψη συγκέντρωσης οι κυριότεροι λόγοι. Το αρνητικό είναι ότι πάντα ο δικέφαλος “κηνυγούσε” τον αντίπαλο. Οι ποδοσφαιριστές δεν έμπαιναν στον αγωνιστικό χώρο τόσο σοβαροί και προσηλωμένοι, όσο θα έπρεπε. Γι’ αυτό άλλωστε και το …πλήρωναν.
– Εμφανής αδυναμία στη θέση του αμυντικού χαφ. Αν εξαιρέσουμε τον Αντώνη Ρίκκα, ο οποίος δείχνει και πάλι να βρίσκει τον παλιό, καλό, εαυτό του, στην ομάδα δεν υπάρχει κλασικός “κόφτης” να σταματήσει τις επιθετικές πρωτοβουλίες των αντιπάλων. Ο Γιάγκο και ο Κουτρουμπής (τον οποίο βέβαια ακόμα δεν έχουμε δει) θα αποτελούν λύσεις εκ των έσω, αλλά θα είναι τεράστιο λάθος αν δεν αποκτηθεί κάποιος …κανονικός αμυντικός χαφ, μετά το “ναυάγιο” της μεταγραφής του Τσουκαλά.
– ΑΕΚ, μια …κοντή ομάδα. Αν προσέξετε το ρόστερ θα δείτε ότι πρόκειται για μια από τις πιο …κοντές ομάδες του πρωταθλήματος. Μόνο με τους Γιάγκο, Μπουγαϊδη, Τσίτα και Ματεντζίδη να δίνουν ύψος, η Ένωση υστερεί πάρα πολύ στις στημένες φάσεις, ιδιαίτερα κόντρα σε γεροδεμένους και υψηλόσωμους αντιπάλους.
Ο …πολεμιστής Βαγγέλης Βλάχος
Αφήσαμε για το τέλος τον “αρχιτέκτονα” της νέας ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Βλάχος δεν είναι απλά ο προπονητής της Ένωσης. Είναι ο ψυχολόγος της ομάδας, ο “πατέρας” των νεαρών παιδιών στην πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Καθημερινά δούλευε σκληρά, καταρχήν για να μετατρέψει σε επαγγελματίες τους νεαρούς άσσους κι αυτό ίσως ήταν το πιο δύσκολο. Έφτασε στο σημείο να επαναλαμβάνει βασικές ασκήσεις, τις οποίες (υπό άλλες συνθήκες) οι ποδοσφαιριστές θα τις έκαναν χωρίς …επεξηγήσεις. Το γεγονός αυτό ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Έλληνας τεχνικός δούλεψε λιγότερο απ’ ότι θα ήθελε στην τακτική. Προτίμησε να βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη της ομάδας από τα πλάγια. Γενικά έκανε πολύ λιγότερες προπονήσεις απ’ ο?τι θα ήθελε, απλά για να προστατεύσει τους άπειρους ποδοσφαιριστές του από πιθανούς τραυματισμούς.
Εν κατακλείδι το πρόσημο που μπαίνει στην ΑΕΚ είναι θετικό. Σίγουρα δε χρειάζεται ενθουσιασμός, αφού ο χρόνος θα δείξει πόσοι απ’ αυτούς που ξεχώρισαν θα έχουν διάρκεια και θα ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στις δύο εβδομάδες προετοιμασίας όλοι τους έκαναν ένα βήμα μπροστά κι αυτό είναι το πιο θετικό.