Sold out. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ περιμένει Άγιαξ και Παναθηναϊκό σε ιστορικό φιλικό (απόψε 20.00, NS1). Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν. Μαζί με τον Δώνη στον τόπο της κούρσας. Άμστερνταμ - Αποστολή: Ισίδωρος Πρίντεζης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, ο Βέλιμιρ Ζάγιετς έδινε το τέμπο. Αρχοντικά. Ηγετικά. Ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης προσπερνά το εμπόδιο της Φέγενορντ και σταματά την κούρσα στο Λίβερπουλ. Το Ρότερνταμ ήταν σημείο αναφοράς της προσπάθειας. Γιατί το 2-1 της ρεβάνς «πάτησε» στη λευκή ισοπαλία της Ολλανδίας.

Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, το Ρότερνταμ αποτέλεσε θύμηση παλιά και το Άμστερνταμ μοναδικό βατήρα πιθανής επανάληψης του Γουέμπλεϊ. Η τρελή κούρσα του Δώνη, η μαγική πάσα στο Βαζέχα, το απίθανο γκολ που έμεινε στην ιστορία. 

Στη ρεβάνς, ο φοβερός και τρομερός Άγιαξ «ζωγράφιζε» με Λιτμάνεν και πήγε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρώμη για να χάσει στα πέναλτι από τη Γιουβέντους με 4-2, ένα χρόνο μετά το θριάμβό του στη Βιέννη με το γκολ του Κλάιφερτ στον τελικό με τη Μίλαν.

Άγιαξ και Παναθηναϊκός λοιπόν, κλασικό ζευγάρι μεγάλων ευρωραντεβού. Από το 1971 και τη μεγάλη πορεία του «τριφυλλιού» στο Λονδίνο και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, 2 Ιουνίου 1971
ΑΓΙΑΞ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0

Άγιαξ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης

Τελικός που χάραξε την ιστορία του Παναθηναϊκού το 1971. Το γκολ του Φαν Νταικ και το αυτογκόλ του Καψή έδωσαν την κούπα στον Άγιαξ και άφησαν τους «πράσινους» με τη σπουδαία γεύση μιας προσπάθειας που δεν είχε προηγούμενο. Ούτε… επόμενο.

 Ο Άγιαξ είναι στον ευρωπαϊκό δρόμο του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητής Ευρώπης και το 1996. Την κλάση της ομάδας που έπαιξε δυο σερί χρονιές τελικό την έδειξε στη ρεβάνς στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Κι ας είχε χάσει στην έδρα του. 0-3. Εύκολα, γρήγορα, απλά, επιθετικά, αποτελεσματικά.

Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Απριλίου 1996
ΑΓΙΑΞ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1

Άγιαξ: (Φαν Χάαλ): Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76′ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρόναλντ Ντε Μπουρ
Παναθηναϊκός: (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62′ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (89′ Νιόπλιας)

17 Απριλίου, ρεβάνς, Ολυμπιακό Στάδιο
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΓΙΑΞ 0-3



Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης, Μάρκος (84 Λαγωνικάκης), Καλλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Γεωργιάδης, Βαζέχα, Μαραγκός (74 Νιόπλιας), Δώνης.
Αγιαξ: Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Σιλόε (74 Βούτερ), Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Φίνιντι, Ντάβιτς (87 Σόλντεν), Κανού, Λιτμάνεν, Μπογκάρντε

Το 2016 το ευρωπαϊκό ραντεβού δεν είχε τη λάμψη των προηγούμενων. Ο Παναθηναϊκός απείχε από την πρώτη γραμμή κι η ομάδα του Μπος νίκησε και τα δυο ραντεβού στον έβδομο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

Γιουρόπα Λιγκ, 16 Σεπτεμβρίου 2016, 7ος όμιλος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΓΙΑΞ 1-2

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μολέντο, Ιβανόφ, Κουτρουμπής (68′ Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Μέστο, Ζέκα, Γουακάσο, Λουντ (73′ Σάμπα), Μπεργκ, Λεντέσμα (65′ Λέτο)
Άγιαξ: Ονανά, Φέλτμαν, Ρίντεβελντ, Σάντσες, Τραορέ (73′ Ντόλμπεργκ), Κλάασεν (89′ Σούνε), Γιούνες (86′ Σινγκράβεν), Ζίγιεχ, Βίργκεβερ, Γκούντελ, Ντάικς

Ρεβάνς, 24 Νοεμβρίου 2016, Άμστερνταμ
ΑΓΙΑΞ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0

 

Άγιαξ: (Πίτερ Μπος): Ονάνα, Τέτε, Βέστερμαν, Ντε Λιχτ, Ντάικς, Σούνε (69’ Ντε Γιονγκ), Βαν Ντε Μπέεκ, Νουρί, Τσέρνι, Κασιέρα, Γιουνές (62’ Κλέμεντ)
Παναθηναϊκός: (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Σάμπα (57’ Ιβανόφ), Μολέντο, Κουτρουμπής, Κουλιμπαλί, Γουακάσο, Ζέκα, Βιγιαφάνιες (63’ Λεντέσμα), Χουλτ, Λουντ, Ιμπάρμπο

Και φτάσαμε στο βράδυ της Δευτέρας. 22 Ιουλίου 2019. Φιλικό παιχνίδι, τρίτο για τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, νίκησε τη Φέγενορτ, έχασε από τη Μπέρχοτ, παίζει με την ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε νταμπλ στην Ολλανδία.

Στις 20.00. Στο Novasports1. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. Ιστορικού χαρακτήρα. Με ξεκάθαρες ευρωπαϊκές παραπομπές στο παρελθόν. 

Και με τον Γιώργο Δώνη να επιστρέφει στον τόπο της μεγάλης κούρσας και του απρόσμενου διπλού. Όχι για να ξανατρέξει την κούρσα. Αλλά για να μεταφέρει στον κόσμο της ομάδας το μήνυμα του 1996…