Όλα τα πρόσωπα και τα σχήματα που δοκίμασε ο Πορτογάλος στο Αγρίνιο. Ποιοι ξεχώρισαν!

Έτσι είναι αυτά τα εύκολα απογεύματα πριν από ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ευκαιρία για τον προπονητή να δουλέψει σε αγωνιστικό ρυθμό συστήματα, μοτίβα και διατάξεις, ευκαιριά και για παίκτες χωρίς λεπτά συμμετοχής να αποδείξουν πως μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στη συνέχεια. 

Ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Ολυμπιακός “καθάρισε” παιχνίδι από το ημίχρονο πριν από ευρωπαϊκή μονομαχία. Στις προηγούμενες πέντε φορές καρδιοχτύπησε. Ακόμα και πριν το εντός έδρας ματς με την Τότεναμ, όταν διέλυσε τον Βόλο 5-0, οι ερυθρόλευκοι ήταν στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με το εύθραυστο 1-0.

Φαίνεται πως τα προηγούμενα παθήματα και οι ομιλίες του Μαρτίνς περί αποτελεσματικότητας και ελλειπούς αγωνιστικής συμπεριφοράς, έπιασαν τόπο και ο Ολυμπιακός καθάρισε την αναμέτρηση του Αγρινίου στο ημίχρονο με 3-0. Να πούμε βέβαια πως από το 6ο λεπτό, όταν και σημείωσε το πρώτο εξαιρετικό γκολ ο Ποντένσε, μέχρι το 33ο, όταν ο Αριγίμπι σημάδεψε το δοκάρι του Σα, ο ρυθμός είχε πέσει επικίνδυνα. Ο… ήχος του δοκαριού φαίνεται πως ξύπνησε τους παίκτες του Μαρτίνς, οι οποίοι μέσα σε δέκα λεπτά τελείωσαν πρόωρα το παιχνίδι με δύο γκολ του “κίλερ” Ελ Αραμπί. (Δειτε το 0-2 και το 0-3)

Ήταν λοιπόν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Πέδρο Μαρτίνς να δοκιμάσει συστήματα και διατάξεις εν όψει της συνέχειας, καθώς μην ξεχνάτε ακολουθούν τα παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα (εντός), Αστέρα Τρίπολης (εκτός), ΑΕΛ (εντός) και Βόλο (εκτός) μέσα σε διάστημα μόλις 12 ημερών! Οπότε ιδέες και εναλλακτικές λύσεις θα χρειαστούν. Μην ξεχνάτε πως ο Βαλμπουενά ακροβατεί μεταξύ φυσικοθεραπειών και προπονήσεων, ενώ ο Κώστας Φορτούνης θα επιστρέψει σταδιακά και χωρίς πίεση από τη νέα χρονιά.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι δοκίμασε ο Μαρτίνς στο Αγρίνιο.

4-4-2 με Καμαρά, Γκιλιέρμε στα χαφ

Είναι μια διάταξη που συνήθως ο Μαρτίνς τη χρησιμοποεί στο Φάληρο, αξιοποιώντας τη δυναμική της έδρας και την πολυπρόσωπη επιθετική λειτουργία. Για πρώτη φορά σε αρχικό 4-4-2 έπαιξαν μαζί Καμαρά και Γκιλιέρμε. Ο Ολυμπιακός στερήθηκε των αρετών του Μπουχαλάκη (κάθετες, διαγώνιες μεταβιβάσεις, ύψος σε στατικές φάσεις), όμως κέρδισε την ταχύτητα και τη δυναμική του Καμαρά.

4-2-3-1 με Μασούρα επιτελικό

Μετά το γκολ του Ποντένσε, ο Μαρτίνς θέλησε να ενισχύσει την υπεραριθμία των παικτών του Ολυμπιακού στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα. Η διάταξη άλλαξε σε κάτι που έμοιαζε με 4-2-3-1, με τον Μασούρα να εγκαταλείπει την αριστερή πτέρυγα και να επιχειρεί από τον άξονα. Ήταν ένα σενάριο βγαλμένο από τα προπονητικά… έγκατα του Ρέντη, καθώς η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε αγώνα. Ο Μασούρας σε νέο ρόλο πέρασε κάθετες πάσες και κράτησε ψηλά την πίεση των ερυθρόλευκων. Παράλληλα ο Σουντανί δεν έπαιξε στη γραμμή, όπου συνήθως “εξαφανίζεται”, αλλά συνέκλινε προς την περιοχή.  

4-3-3 με Σουντανί κορυφή 

Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά το 3-0, ήρθε η ώρα των αλλαγών και νέου προπονητικού μαγειρέματος από πλευράς Μαρτίνς. Χωρίς Ποντένσε και Ελ Αραμπί, αλλά με Ραντζέλοβιτς και Μπουχαλάκη, ο Μαρτίνς πίεσε το… πλήκτρο του 4-3-3. Μπροστά από τα στόπερ οι Γκιλιέρμε και Καμαρά, ελαφρώς προωθημένος ο Μπουχαλάκης. Τριάδα στην μεσοεπιθετική γραμμή με Ρανζτέλοβιτς αριστερά, Μασούρα δεξιά και Σουντανί κορυφή. Είναι ένα σύστημα που “έπνιξε” τον Παναιτωλικό, καθώς εξαφανίστηκαν όσοι χώροι δημιουργίας υπήρχαν στη μεσαία γραμμή. Παράλληλα ο Ολυμπιακός έδωσε το δημιουργικό βάρος στα πλάγια, βγάζοντας μια καλή ευκαιρία με δημιουργία Τσιμίκα και εκτέλεση Ραντζέλοβιτς στο 61ο λεπτό. 

4-2-3-1 με Μπρούνο, Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε

Στο φινάλε του ματς και μετά την αποχώρηση του Καμαρά στο 71ο λεπτό, για να πάρει τη θέση του ο Μπρούνο, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο 4-2-3-1 με πιο ελεύθερους ρόλους μεσοεπιθετικά για τους Μασούρα, Ρανζτέλοβιτς, Μπρούνο και Σουντανί, καθώς και ο Παναιτωλικός μετά τη χαμένη ευκαιρία Αριγίμπι και Ντίας στο 78′ παρέδωσε και τα τελευταία ψυχικά αποθέματα. Για την αναστακτική λειτουργία φρόντισαν οι Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε.

Τα στατιστικά της Opta μίλησαν. Μασούρας δραστήριος, Γκιλιέρμε σταθερά επιδραστικός, “όργωσαν” το γήπεδο!

Ο Γιώργος Μασούρας είχε την περισσότερη “φθορά” από τους παίκτες του Ολυμπιακού λόγω της χρήσης του σε διαφορετικές θέσεις. Ο Έλληνας μέσος είχε 20 επιτυχημένες πάσες, 6 ανακτήσεις μπάλας, δημιούργησε 3 ευκαιρίες εκ των οποίων η μία κατέληξε γκολ από τον Ελ Αραμπί. Απείλησε με ένα σουτ, ενώ έχασε την κατοχή της μπάλας 17 φορές, λόγω της παρουσίας του σε πολλούς χώρους. Ο Μαρτίνς έδωσε πλούσια καθήκοντα στον Μασούρα λίγες μέρες μετά την αλλαγή του στο ημίχρονο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος έδειξε στην πράξη οτι ο Μασούρας είναι απαραίτητος στα πλάνα του!

Σταθερά επιδραστικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού παρέμεινε ο Γκιλιέρμε. O Βραζιλιάνος κέρδισε το 100% των μονομαχιών του (!), είχε 79 επιτυχημένες πάσες (τις περισσότερες στο ματς), 4 ανακτήσεις μπάλας, 10 μακρινές επιτυχημένες μεταβιβάσεις, 2 σουτ, δημιούργησε 1 ευκαιρία και έχασε την μπάλα 12 φορές.