Ο Παναθηναϊκός τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του, Γεωργίου Καλαφάτη, μέσω αφιερώματος στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.
Αναλυτικά: “O ιδρυτής του συλλόγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1890 και σε νεαρή ηλικία εντάχτηκε ως αθλητής στίβου αρχικά στον Εθνικό Γ.Σ. και στη συνέχεια στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.
Η πρώτη επαφή του με το ποδόσφαιρο πραγματοποιήθηκε στη Μεσολυμπιάδα που διεξήχθη το 1906 στην Αθήνα. Από τότε το νεοεμφανιζόμενο άθλημα έγινε έμμονη ιδέα για το νεαρό Εξαρχιώτη, που προσπάθησε να πείσει τους διοικούντες τον Πανελλήνιο να διατηρήσουν την ποδοσφαιρική ομάδα που διέλυσαν ύστερα από κάποια ατυχή αποτελέσματα.
Η άρνησή τους, σε συνδυασμό με τη δική του επιμονή, τον έκαναν να αποχωρήσει από τον Πανελλήνιο και το Φεβρουάριο του 1908 -έχοντας τη συμπαράσταση αρκετών συναθλητών του στο σύλλογο της Κυψέλης- ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών. Τον πρόγονο του Παναθηναϊκού.
Ο Καλαφάτης αποτέλεσε το στυλοβάτη του συλλόγου στα πρώτα δύσκολα χρόνια της δράσης του, έχοντας τεράστια συμβολή στην οργάνωση, τη σταθεροποίηση και την πρόοδό του. Από τον Π.Ο.Α. στον Π.Π.Ο., στον Π.Π.Α.Ο. και στον Π.Α.Ο.
Με δικές του πρωτοβουλίες ο σύλλογος εντόπισε το 1921 την «Περιβόλα» των Αμπελοκήπων, όπου μετά από μεγάλες προσπάθειες κατασκευάστηκε το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Ο Καλαφάτης ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, μέλος της Εθνικής ομάδας στους Διασυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι το 1919 και στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920. Η ποδοσφαιρική καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1923. Αργότερα διατέλεσε προπονητής της Εθνικής ομάδας, ενώ επί σειρά ετών είχε συμβουλευτικό ρόλο στη διοίκηση του Παναθηναϊκού.
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διδασκαλείου Γυμναστικής, υπήρξε έφεδρος ανθυπίατρος του ελληνικού στρατού.
Το 1922 έγινε μόνιμος ανθυποπλοίαρχος στο Ναυτικό, απ’ όπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποναύαρχου.
Ο Γεώργιος Καλαφάτης πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1964. Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε αήττητος το Πρωτάθλημα Ελλάδας”.