Οι ελληνικές υποθέσεις στο CAS: Από τον Βάλνερ στον… Χουάνκαρ

Το CAS και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Από το 2008 και έπειτα ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Ελλάδας έμαθε το ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, λόγω της «υπόθεσης» Βάλνερ και το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Από εκείνη την χρονιά και μετά, το CAS έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα, κάτι που συνέβη και φέτος, μετά την προσφυγή των Πειραιωτών για την τιμωρία που δέχτηκαν, εξαιτίας της κροτίδας στον Χουάνκαρ, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (29/02), οι «ερυθρόλευκοι» πήραν πίσω τον βαθμό με τον οποίο είχαν τιμωρηθεί, αλλά είδαν το «ντέρμπι αιωνίων» του «Γ. Καραϊσκάκης» να κατοχυρώνεται υπέρ των «πράσινων» με 3-0.

«Αρχή» με Βάλνερ

Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Απόλλων Καλαμαριάς έπαιρνε τη νίκη με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό. Σε εκείνο το ματς ο Ρόμαν Βάλνερ βρισκόταν στην 11άδα των νικητών, με τη συμμετοχή του να είναι αντικανονική. Αιτία το ότι είχε ήδη παίξει σε δύο ομάδες (Φόλκερκ και Χάμιλτον) πριν βρεθεί στους «Πόντιους» και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε άλλον σύλλογο. Η απόφαση ήταν το ματς να κατοχυρωθεί στους Πειραιώτες, με τον Απόλλωνα να προσφεύγει στο CAS για να δικαιωθεί. Εν τέλει η απόφαση δεν… βγήκε ποτέ, μιας και η υπόθεση δεν εκδικάστηκε, αφού οδηγήθηκε τελικά σε απόσυρση της προσφυγής της. Η ομάδα είχε υποβιβαστεί, δεν είχε έννομο συμφέρον και οι ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή

Την «πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Ηρακλής», γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής στις 12 Μαΐου του 2011 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο Αστέρας Τρίπολης, που είχε τερματίσει 14ος στο πρωτάθλημα και υποβιβαζόταν, προχώρησε σε καταγγελία προς την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, σε βάρος του «Γηραιού», ζητώντας να αφαιρεθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης επτά βαθμοί από το πρωτάθλημα. Εν τέλει αυτή αποφάσισε τον υποβιβασμό του δια της κατάληψης της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος. Με την απόφαση αυτή οι Αρκάδες κατέλαβαν τη 13η θέση και παρέμειναν στην κατηγορία.

Στη συνέχεια ο Ηρακλής κατέφυγε στο CAS, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ΕΠΟ και τη μη επικύρωση της βαθμολογίας. Το CAS απέρριψε το αίτημα του Ηρακλή για μη επικύρωση της βαθμολογίας, αλλά αποφάσισε να επανεξεταστεί ο φάκελος του από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.

«Σε συνέχεια της από 5/7/2011 ανακοίνωσης της Super League αναφορικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΠΑΕ Ηρακλής κατά της Super League, ενώπιον του CAS, με αίτημα τη μη επικύρωση της βαθμολογίας, ανακοινώνεται ότι, κατόπιν οριστικής σημερινής (14/7/2011) απόφασης του CAS, το σχετικό αίτημα της ΠΑΕ Ηρακλής απερρίφθη ως απαράδεκτο. Ως εκ τούτου, πλέον, το CAS θα εξετάσει μόνο το αίτημα της ΠΑΕ Ηρακλής περί ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ», τόνιζε η Διοργανώτρια Αρχή.

Τελικά αυτή απέρριψε οριστικά για δεύτερη φορά το αίτημα του Ηρακλή στις 5 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας την ομάδα οριστικά στη Β’ Εθνική. Ούτε η επόμενη κίνησή του να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια βγήκε σε… καλό, μιας και έπεσε στη Γ’ Εθνική, αφού σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ απαγορεύεται η προσφυγή σε αυτά. Και ο… αντάρτικός του δρόμος τον οδήγησε στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Τα επεισόδια του ημιτελικού ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ο… Παναθηναϊκός

Τους τρεις βαθμούς που του αφαιρέθηκαν στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακού και είχαν ως συνέπεια να μείνει πίσω από τον Παναθηναϊκό και τα προκριματικά του Champions League προσπάθησε να πάρει στο CAS το καλοκαίρι του 2014 ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς κυνήγησαν τις ελπίδες τους στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά δήλωσε πως είναι αναρμόδιο να πάρει θέση. Έτσι η τιμωρία του παρέμεινε και ο Δικέφαλος του Βορρά την αποδέχτηκε, όπως έκανε γνωστό και σε τότε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πληροφορήθηκε μόλις την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δηλώσει αναρμόδιο να δικάσει επί της ουσίας την προσφυγή μας για την απόφαση των Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ που αφορούσε την ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος 2013-14. Συγκεκριμένα, το CAS απέφυγε να καλύψει το κενό της νομοθεσίας της ΕΠΟ και να αποτελέσει το τριτοβάθμιο όργανο στη μεταξύ μας διαμάχη. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποδέχεται την απόφαση του CAS να μην μπει στην ουσία του ζητήματος, ωστόσο οφείλει να επισημάνει πως η δήθεν αξιοπιστία της ΕΠΟ και των επιτροπών της δεν πείθει ούτε τον πλέον αφελή.  Η “ακεραιότητα” και η “ανεξάρτητη κρίση” των ανθρώπων που αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ΠΑΟΚ αποδεικνύονται περίτρανα μέσα τις… τυχαίες συνομιλίες “αλλοδαπών” που ερευνά η δικαιοσύνη.

Η ΕΠΟ και οι Πειθαρχικές Επιτροπές της εκτίθενται μόνες τους, δέσμιες ενός συστήματος που τις ¨θρέφει” και ανήμπορες για πραγματικά έργα που θα προασπίσουν το συμφέρον του αθλήματος. Ο κ. Σαρρής, βέβαια, όχι μόνο δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, όχι μόνο δεν έχει αρθρώσει μια συλλαβή, έστω για τους τύπους,  για όσα του καταλογίζονται από έντιμους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αλλά αρνείται να διατάξει μια υποτυπώδη έρευνα για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις! Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, άλλωστε, έχει δείξει πως αντιδρά μόνο σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ… Το ελληνικό ποδόσφαιρο χάνει και τους λίγους φιλάθλους που απέμειναν να αντιστέκονται στην εικόνα απόλυτης παρακμής που παρουσιάζει και οι “άρχοντές του” ορθώνουν το ανάστημά τους μόνο για να εκδικηθούν όποια ΠΑΕ φωνάξει για την κατάντια τους. Θα επανέρθουμε σύντομα…

ΥΓ: Παράλληλα με την κατάρρευση του παραποδοσφαίρου, ευελπιστούμε ότι θα καταρρεύσει το διαβρωμένο σύστημα σε μεγάλο μέρος των ΜΜΕ που προσπαθούν πίσω από νομικίστικες δικαιολογίες να κάνουν τον συνήγορο του Διαβόλου και να υποβιβάσουν ή να αποκρύψουν τις αποκαλύψεις που προκύπτουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Η προσφυγή του Παναθηναϊκού για Ολυμπιακό και Champions League

Στο CAS έκανε προσφυγή ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2015, προσπαθώντας να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού στο Champions League. Όπως τόνισε το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, αυτή έγινε για την «υπόθεση στημένων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εν τέλει απορρίφθηκε και στις 25 Αυγούστου γνωστοποιήθηκε επίσημα το γιατί.

Αναλυτικά:

«UEFA Champions League – Το CAS απορρίπτει την έφεση του Παναθηναϊκού, που ζήτησε ο Ολυμπιακός να αποκλειστεί από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων του 2015/16.

Λωζάννη – 25 Αυγούστου 2015 – Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την έφεση του Παναθηναϊκού κατά της UEFA και του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός έχει πιστοποιηθεί πως θα μετάσχει στο Champions League του 2015 – 2016. Μετά την έρευνα σε αναφορές για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα της χώρας, τα οποία ενέπλεκαν και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, στις 17 Ιουνίου η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA είχε δώσει προσωρινά άδεια στον Ολυμπιακό για το 2015-2016 και μετέφερε τις όποιες πειθαρχικές διαδικασίες μετά από περαιτέρω πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, που θα εξέταζαν το θέμα.

Στις 20 Ιουλίου 2015 ο Παναθηναϊκός έκανε έφεση στο CAS, αιτούμενος τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Champions League της σεζόν2015 / 16. Υπήρξε η ανάλογη διαδικασία και η έφεση εκδικάστηκε στα γραφεία του CAS στις 21 Αυγούστου 2015. Στις 24 Αυγούστου του 2015 το CAS έβγαλε την απόφασή του, απορρίπτοντας την έφεση του Παναθηναϊκού».

Η υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης

Το CAS κλήθηκε για άλλη μία φορά να βγάλει απόφαση, ύστερα από τις κατηγορίες του Ολυμπιακού για φερόμενη πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης το 2020. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασκευής (10/07) την επιστροφή των επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και να αναθέσει την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να δικάσει επί της ουσίας την υπόθεση χωρίς να δεσμεύεται από το πόρισμα της ΕΕΑ, η οποία είχε εισηγηθεί τον υποβιβασμό τους.

Αναλυτικά η θέση του CAS:

«To CAS εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με τις εφέσεις των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου του 2020, η οποία επιβεβαίωσε την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλει ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην Ξάνθη για παραβίαση των νόμων περί πολυιδιοκτησίας συλλόγων.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων. Ο Ολυμπιακός ζητώντας για αυστηρότερες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, και ο ΠΑΟΚ ζητώντας να μην επιβληθεί καμία ποινή. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ. Μάνφραντ Ναν (Ολλανδία, πρόεδρος) κ Ούλριχ Χάας (Γερμανία) και κ Λουίτζι Φουμαγκάλι (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.

Το CAS διατάσσει ότι η αφαίρεση επτά βαθμών που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μένει στην άκρη και η υπόθεση επιστρέφει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για εκδίκαση. Από τη στιγμή που η Ξάνθη δεν άσκησε έφεση στην αφαίρεση επτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η τιμωρία παραμένει.

Τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η Έκθεση που συνέταξε η ΕΕΑ στην Ελλάδα και που χρονολογείται στις 27 Ιανουαρίου του 2020 ήταν δεσμευτική και συνεπώς δεν την ανέλυσε. Απουσία τέτοιας ανάλυσης και χωρίς την κατάλληλη έγκριση των συμπερασμάτων της Έκθεσης της ΕΕΑ, η Έκθεση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ ως άμεση βάση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Η Επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι, παρά τη δύναμή της να βγάλει απόφαση η ίδια πάνω στην υπόθεση, δεν ήταν κατάλληλο να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες με σημαντικές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Επιτροπή τόνισε ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντός τους να αξιολογήσουν τα σύνθετα στοιχεία που εμπεριέχονται στην Έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».

Ακολούθησε η εκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 αθώωσε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η κροτίδα στον Χουάνκαρ

Και φτάνουμε στο «σήμερα», με το CAS ουσιαστικά να εκδικάζει την προσφυγή του Ολυμπιακού, μετά τη διακοπή του ματς για κροτίδα στον Χουάνκαρ και την τιμωρία των Πειραιωτών με μείον έναν βαθμό και 3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Έτσι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψει τον πόντο στους «ερυθρόλευκους», αλλά να διατηρήσει τον μηδενισμό τους στο παιχνίδι.

Πλέον, μένει να ανακοινωθεί επίσημα από το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο η απόφαση για την τύχη του ντέρμπι…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.