ΑΕΚ: Πρώτη σε τελικές στο πρωτάθλημα, δωδέκατη στις εντός εστίας! (vids)

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα, αλλά πόσο επικίνδυνες για τον αντίπαλο οι περίπου 13 τελικές που βρίσκει ανά ματς;

Η ΑΕΚ παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα με 397 προς την αντίπαλη εστία και με μέσο όρο τις 13 τελικές ανά 90λεπτο. Στη σχετική κατηγορία την ακολουθούν ο Ολυμπιακός με 12.4 τελικές, ο ΠΑΟΚ με 11.8, ο Άρης με 11.6 και ο Παναθηναϊκός αρκετά πιο κάτω με 9.5.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι πόσες τελικές προσπάθειες γίνονται γενικά και αόριστα, αλλά πόσο ποιοτικές είναι οι τελικές που καταφέρνεις να βγάλεις. Αν δηλαδή οι ποδοσφαιριστές σου επιχειρούν να τελειώσουν φάσεις από καλά σημεία και το κατά πόσο εύστοχοι είναι στις τελικές τους προσπάθειες. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Χαμηλότερο ποσοστό on target μόνο ο Απόλλων και η Λαμία!

Ας ξεκινήσουμε με τα ποσοστά on target που δείχνουν το κατά πόσο οι παίκτες της ΑΕΚ είναι εύστοχοι στην τελική τους προσπάθεια. Στο σύνολο των προσπαθειών τους οι παίκτες της Ένωσης βρίσκουν εστία σε ποσοστό 33.2% το οποίο είναι όχι απλά χαμηλό αλλά… τρομακτικά χαμηλό. Είναι σχεδόν σοκαριστικό πως σε όλη τη Super League μόνο η Λαμία (26.9%) και ο Απόλλων (30.1%) έχουν χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ που επιχειρούν οι ποδοσφαιριστές τους προς την εστία!

Η εξαίρεση του «Τσίνο» και τα περιφερειακά σουτ

Να ξεκαθαρίσουμε ότι από την παραπάνω κουβέντα περί αποτελεσματικότητας των τελικών πρέπει να εξαιρεθεί ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που έχει σκοράρει περισσότερα γκολ (12) σε σχέση με τις καθαρές ευκαιρίες που έχει βρει (9.94 xG). Το πρόβλημα αφορά κυρίως την κακή ποιότητα των περιφερειακών σουτ, αφού ούτως ή άλλως η ομάδα δυσκολεύεται να φέρει την μπάλα στην περιοχή και να «ταϊσει» τον επιθετικό της, ο οποίος λόγω των γενικότερων δυσλειτουργιών αναγκάζεται και αυτός να αφήσει το κουτί για να συνεισφέρει στο ανασταλτικό κομμάτι και στη μεταφορά της μπάλας μπροστά.

Τα σημεία βολής και οι προϋποθέσεις των τελικών

Η αμέσως επόμενη παράμετρος της αξιολόγησης των τελικών προσπαθειών, αφορά τα σημεία από τα οποία οι παίκτες της ΑΕΚ εκτελούν. Ο δείκτης xGoals που αξιολογεί την ποιότητα των τελικών ανάλογα με τη συγκεκριμένη παράμετρο και τις προϋποθέσεις. Εκεί η Ένωση (43.1) υστερεί σημαντικά έναντι των Ολυμπιακού (51.1) και ΠΑΟΚ (48.3), ωστόσο υπερτερεί έναντι του Παναθηναϊκού (41) και του Άρη (35.09). Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης της ΑΕΚ δεδομένης της ποιότητας που πρόσθεσε στη μεσοεπιθετική της γραμμή το περασμένο καλοκαίρι είναι αρκετά χαμηλός και σίγουρα η ομάδα θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα πράγματα αν τηρούνταν μια σημαντική προϋπόθεση: Να γινόταν… ομάδα!

Τώρα η ουσία, τα ατομικά συμπεράσματα από του… χρόνου

Εδώ που έφτασε το πράγμα, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης μέχρι το τέλος της σεζόν δεν μπορεί να περιμένει κανείς, από τη στιγμή που ο προπονητής δεν έχει μια βάση, ή ένα δυνατό σημείο προκειμένου να πατήσει. Η ομάδα έχει πρόβλημα ανασταλτικά και δημιουργικά περιμένει κάποιες ατομικές εκλάμψεις, πάνω στις οποίες μπορεί να ποντάρει για να βγει η χρονιά και να εξασφαλιστεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δυστυχώς δε θα μάθουμε τη φετινή σεζόν πόσο περισσότερο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις μονάδες της η ΑΕΚ σε περίπτωση που ήταν καλοκουρδισμένη, όμως και με γυμνό μάτι μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι -τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι- τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα με την παρουσία παικτών όπως ο Αραούχο, ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ και ο Γκαρσία.

Πηγή: www.aek365.org


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.