ΠΑΣ Γιάννινα: Γερμανικό πρότυπο

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του Αργύρη Γιαννίκη, με τον Ηρακλή Μεταξά να είναι ο "εκλεκτός", ο οποίος αναμένεται να εξελίξει το γερμανικό μοντέλο του συλλόγου.

Τα τελευταία δύο χρόνια για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι συνδεδεμένα με τη λέξη επιτυχία. Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε εξαιρετική δουλεία στον αγωνιστικό κομμάτι, όμως ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο με τον “Άγιαξ της Ηπείρου”. Είναι ξεκάθαρό ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, αλλά βελτιώνεται.

Έτσι η διοίκηση του κλαμπ έδωσε τα “κλειδιά” στον Ηρακλή Μεταξά. Ο νέος προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2023 και έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα με ένα πλούσιο βιογραφικό κυρίως με εμπειρία στη Γερμανία. Αντιλαμβάνεται κάνεις ότι οι ιθύνοντες του ΠΑΣ Γιάννινα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το ποδόσφαιρο που απέδωσαν οι παίκτες, χρησιμοποιώντας το γερμανικό μοντέλο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια επιλογή που να μην αποκλίνει από αυτό το πρότυπο.

Το βιογραφικό του Ηρακλή Μεταξά

Ο 53χρονος άρχισε την καριέρα του το 2001 στη Γερμανική Ομοσπονδία. Τα καθήκοντα του Ηρακλή Μεταξά ήταν ο συντονισμός του αναπτυξιακού προγράμματος των νέων μέχρι και το 2009 που αποχώρησε για την Μπόχουμ. Στην ομάδα της Bundesliga 2 ήταν βοηθός προπονητή και η πρώτη ευκαιρία να καθίσει στην άκρη του πάγκου για να κατευθύνει τους ποδοσφαιριστές του, υπό τις δικές του οδηγίες, ήρθε με την Μπόχουμ II.

Ακριβώς την ίδια πορεία είχε και στην Φράιμπουργκ. Μάλιστα στην εφεδρική ομάδα συνάντησε τον Γιάννη Μυστακίδη. Όμως ο Έλληνας παίκτης δεν αγωνίστηκε καθόλου με τη φανέλα του συλλόγου. Στην αρχή της σεζόν (σ.σ 2013-14) ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό και έτσι ήταν μόνιμα εκτός αποστολής, ενώ βρέθηκε τρεις φορές στον πάγκο κατά τη διάρκεια της χρονιάς χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

Ακολουθεί το κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας και το ντεμπούτο του φορά στη χώρα μας. Στην τεχνική ηγεσία του ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος ήταν ο Μικαέλ Σκίμπε με τον Ηρακλή Μεταξά στο “ρόλο” του βοηθού. Οι προσπάθειες τους να βελτιώσουν την εικόνα της “γαλανόλευκης” αλλά και τον τρόπο που παρουσιαζόταν στον γήπεδο απέδωσε. Οικογενειακοί λόγοι αναγκάζουν τον προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα να επιστρέψει στη Γερμανία και να “αποχαιρετήσει” τη χώρα μας.

Η επόμενη επαγγελματική πρόταση ήταν η ανάληψη των ακαδημιών της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μαζί με τον συνάδελφο του Μάρκους φον Άλεν οδηγούν στην πρώτη τους σεζόν (σ.σ 2016-17) τις “ασπιρίνες” στην 3η θέση του πρωταθλήματος, πίσω από Μπορούσια Ντόρτμουντ και Σάλκε, οι οποίες τερμάτισαν 1η και 2η αντίστοιχα.

Την επόμενη χρόνια οι υπεύθυνοι του κλαμπ αποφασίζουν να δώσουν περισσότερα παιχνίδια στον Έλληνα τεχνικό, σε αντίθεση με τον Γερμανό. Σε 23 ματς πήρε 11 νίκες, 11 ήττες και μια ισοπαλία με την Μπάγερ να ολοκληρώνει την πορεία της 6η με 38 βαθμούς. Την τελευταία σεζόν μοιράζονται τους αγώνες του πρωταθλήματος με τον Άλεν, ο οποίος τα κατάφερε καλύτερα από τον Μεταξά. Οι νέοι της γερμανικής ομάδας τερμάτισαν, 4η με 42 βαθμούς.

Ύστερα από τρία χρόνια στις ακαδημίες της Λεβερκούζεν, ο Δημήτρης Γραμμόζης κάλεσε το φίλο του στην Ντάρμσταντ. Αρχικά η προσπάθεια τους να κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Την επόμενη σεζόν τα αποτελέσματα της ομάδας είναι λαμπρά, αφού η Ντάρμσταντ τη χρόνια 2018-19 βρίσκεται στην 10η θέση της Bundesliga 2 και την επόμενη στην 5η.

Η τελευταία ομάδα του Ηρακλή Μεταξά πριν την έλευση του στην Ελλάδα είναι η Άουγκσμπουργκ. Εκεί ως βοηθός του Χέικο Χέρλιχ, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο παρελθόν τόσο στις ακαδημίες της Γερμανίας, όσο και στην Μπόχουμ.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η γερμανική φιλοσοφία και το σύστημα

Ο Αργύρης Γιαννίκης χρησιμοποίησε κυρίως το 4-4-2 ως σύστημα, ενώ κάποιες φορές έκανε μετατροπές, προκειμένου να κερδίσει τους αγώνες και τους βαθμούς. Στα ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και ο Ηρακλής Μεταξάς. Σκοπός του 53χρονου τεχνικού είναι να δημιουργήσει ένα ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και αυτή τη φιλοσοφία να μεταδώσει τους ποδοσφαιριστές του.

Με βάση τον τρόπο που αγωνίζονται οι ομάδες στη Γερμανία, η πειθαρχία είναι βασικό συστατικό της “συνταγής”. Αμυντικά οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να “εξαφανίζουν” την επίθεση του αντιπάλου και να κρατάνε το μηδέν στα μετόπισθεν. Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι της ομάδας χρειάζονται κινήσεις πρωτοβουλίας που θα οδηγούν στον πολυπόθητο γκολ.

Επιλογή προπονητών με “αέρα” Ευρώπης

Τα ταλευτιά τρία χρόνια το γερμανικό ποδόσφαιρο κερδίζει περισσότερο χώρο και τρόπαια στο Champions League. Προπονητές με τη φιλοσοφία της Γερμανίας κέρδισαν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Η αρχή έγινε με τον Γιούργκεν Κλοπ και τη Λίβερπουλ το 2019, ακολούθησε η σαρωτική Μπάγερν Μονάχου με τον Χάνσι Φλικ και φέτος ο Τόμας Τούχελ με την Τσέλσι. Οι ιθύνοντες του ΠΑΣ Γιάννινα δείχνουν τον δρόμο και φέρνουν στη χώρα μας τις καλύτερες επιλογές ελληνικής καταγωγής από την Γερμανία.

Υπάρχουν φυσικά διαφορές μεταξύ του Αργύρη Γιαννίκη και του Ηρακλή Μεταξά, ως προς την εμπειρία. Ο 40χρονος τεχνικός διέθετε περισσότερη ως προπονητής σε σχέση με τον νέο κόουτς. Όμως η επιλογή του 53χρονου και σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα είναι πολλά υποσχόμενη και θα αφήσει το στίγμα της στο ελληνικό πρωτάθλημα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.