ΠΑΣ Γιάννινα: Μεταξάς, με τον “αέρα” της Bundesliga (pic)

Η πορεία του Ηρακλή Μεταξά, του νέου προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα, η έλευση για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και η σχέση με τον Δημήτρη Γραμμόζη

Ο 54χρονος, Ηρακλής Μεταξάς έρχεται για να αναλάβει για πρώτη φορά -ως πρώτος προπονητής- ομάδα στην Ελλάδα.

Γεννημένος στην Κολωνία στις 10 Ιουλίου του 1967, η επιλογή του ΠΑΣ Γιάννινα μοιάζει πολύ με τη φιλοσοφία της προηγούμενης διετίας με τον Αργυρή Γιαννίκη. Δύο Έλληνες με εφόδια την προπονητική, έτσι όπως την έμαθαν στη Γερμανία. 

Όπως και ο Γιαννίκης, έτσι και ο Μεταξάς αναλαμβάνει για πρώτη φορά ομάδα στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως διαφορές…

-Ο Γιαννίκης ερχόταν για πρώτη φορά -γενικώς- στην Ελλάδα όταν ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Μεταξάς έχει έρθει ξανά μιας και ήταν ο συνεργάτης του Μίχαελ Σκίμπε στην Εθνική Ελλάδας. 

Μεταξάς είναι 54 χρόνων, ο Γιαννίκης είναι 41 ετών.

-Ο Μεταξάς έχει μεγαλύτερη εμπειρία από ατμόσφαιρα Bundesliga σε σχέση με τον προηγούμενο προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Στον πάγκο της Αουγκσμπουργκ 

Ο Μεταξάς μάλιστα, πέρσι τον Οκτώβριο, έγινε και ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κάθισε σε πάγκο ομάδας Bundesliga και πιο συγκεκριμένα της Αουγκσμπουργκ. Πριν ο Δημήτρης Γραμμόζης αναλάβει -αργότερα, μέσα στη σεζόν- τη Σάλκε. 

Το παιχνίδι στο οποίο ο Μεταξάς κάθισε ως πρώτος προπονητής ήταν το Βόλφσμπουργκ-Αουγκσμπουργκ 0-0, στις 4 Οκτωβρίου 2020. 

Βόλφσμπουργκ από τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ 

Λίγες μέρες νωρίτερα, στη 1 Οκτωβρίου, η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τη Βόλφσμπουργκ στο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, με το γκολ του Ανσαριφάρντ, στο 90’+4’.

Η ΑΕΚ παίρνει την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League, το επόμενο παιχνίδι της Βόλφσμπουργκ (4 Οκτωβρίου) είναι στην έδρα της με αντίπαλο την Αουγκσμπουργκ. Στον πάγκο είναι ο Ηρακλής Μεταξάς μιας και ο τεχνικός της Αουγκσμπουργκ, ο Χάικο Χέρλιχ είχε μπει στο νοσοκομείο. 

Η σχέση με Χέρλιχ

Χέρλιχ και Μεταξάς έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Πέραν τούτου όμως, η εκτίμηση του Χέρλιχ για τον άμεσο συνεργάτη του είναι δεδομένη και η ομάδα ήταν σε καλά χέρια. Οι δυο τους άλλωστε είχαν συνεργαστεί και τη διετία 2008-2010 τόσο στην Εθνική Ελπίδων της Γερμανίας όσο και στην Μπόχουμ. 

Το παιχνίδι λήγει 0-0 και ο Μεταξάς καταγράφει το πρώτο του παιχνίδι ως πρώτος προπονητής στην Βundesliga αλλά και το πρώτο του θετικό αποτέλεσμα. 

Eχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης και αρμονία

O Μεταξάς μετά το τέλος εκείνο του παιχνιδιού, μεταξύ άλλων, λέει τα εξής: “Το αποτέλεσμα είναι καλό, αμυνθήκαμε καλά αλλά έχουμε περιθώριο βελτίωσης στην επίθεση. Ο Χάικο Χέρλιχ επικοινώνησε αμέσως μετά το παιχνίδι και μας έδωσε συγχαρητήρια για την ισοπαλία. Εβγαλε τα ίδια συμπεράσματα για το παιχνίδι και θα έκανε τις ίδιες αλλαγές που κάναμε. Αυτό δείχνει ότι έχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης και αρμονία μέσα στην ομάδα. Ημουν ιδιαίτερα χαρούμενος που είδα ότι παίξαμε ως ομάδα. Αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι είμαστε αήττητοι στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, αν συμπεριλάβουμε και το παιχνίδι Κυπέλλου”. 

Μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο Μεταξάς ήταν πρώτος προπονητής και στο φιλικό με τη Χαϊντενχάιμ και στη συνέχεια επέστρεψε ο Χέρλιχ. 

Η σχέση με τον Γραμμόζη 

Εκείνο το παιχνίδι ήταν και το πρώτο παιχνίδι Έλληνα προπονητή στην Μπουντεσλίγκα καθώς ο Δημήτρης Γραμμόζης -χρονικά- ακολούθησε την προηγούμενη σεζόν. Ο Γραμμόζης ανακοινώθηκε από τη Σάλκε στις 4 Μαρτίου και το πρώτο του παιχνίδι του έκανε στις 5 Μαρτίου, το Σάλκε-Μάιντς 0-0. 

Κατά σύμπτωση, Γραμμόζης και Μεταξάς έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα, ο Μεταξάς είχε παίκτη τον Γραμμόζη στη Β’ ομάδα της Μπόχουμ και αργότερα, συνεργάστηκαν μαζί -στο τεχνικό τημ- στην Ντάρμσταντ όταν ήταν ο Γραμμόζης πρώτος προπονητής και ο Μεταξάς ήταν άμεσος συνεργάτης του από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020, για 47 παιχνίδια. 

Μετά, ο Μεταξάς πήγε με τον Χέρλιχ στην Αουγκσμπουργκ. 

Οι ομάδες 

Πέραν των παραπάνω, ο Μεταξάς -μεταξύ άλλων- από το 2009 μέχρι και το 2013 ήταν βοηθός προπονητή στην Μπόχουμ και προπονητής της Κ23 της ομάδας. Από το 2013 μέχρι και το 2015 δούλεψε ως βοηθός προπονητή στην Φράιμπουργκ και επίσης προπονητής της Κ23. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 -πριν πάει δηλαδή στην Ντάρμσταντ- ήταν ο προπονητής της Κ19 της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Η ανάρτηση της Αουγκσμπουργκ 

Η σχέση Μεταξά και Γραμμόζη δεν πέρασε απαρατήρητη, στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, από την Αουγκσμπουργκ. Κάποια στιγμή, η γερμανική ομάδα στον επίσημο λογαριασμό της στα social media έβαλε φωτογραφία (από όπου και η βασική φωτογραφία στο κείμενο) των δύο Ελλήνων. 

Η ανάρτηση ήταν τον προηγούμενο Απρίλιο και η γερμανική ομάδα ανέφερε τα εξής: “Οι μοναδικοί δύο Ελληνες που κοουτσάρισαν παιχνίδι στην Bundesliga”. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.