Παρά τις ειδικές συνθήκες του πρώτου φιλικού αγώνα του ΠΑΟΚ, καθώς ήταν ελάχιστες οι ημέρες που ξεκίνησε το βασικό στάδιο προετοιμασίας, υπήρξαν και υπάρχουν απουσίες, ο αντίπαλος ήταν σαφώς πιο έτοιμος, η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ έδωσε σημαντική βαρύτητα προκειμένου να διαπιστώσει αν και ποια από τα ποδοσφαιρικά δόγματα που προσπαθεί από το Ελατοχώρι να περάσει έχουν βρει πρόσφορο έδαφος.
Αποστολή στην Ολλανδία: Κωστής Μπότσαρης
Παρά τις ειδικές συνθήκες του πρώτου φιλικού αγώνα του ΠΑΟΚ, καθώς ήταν ελάχιστες οι ημέρες που ξεκίνησε το βασικό στάδιο προετοιμασίας, υπήρξαν και υπάρχουν απουσίες, ο αντίπαλος ήταν σαφώς πιο έτοιμος, η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ έδωσε σημαντική βαρύτητα προκειμένου να διαπιστώσει αν και ποια από τα ποδοσφαιρικά δόγματα που προσπαθεί από το Ελατοχώρι να περάσει έχουν βρει πρόσφορο έδαφος.
Δεδομένο που φάνηκε και με την αναλυτική ομιλία του Αγγελου Αναστασιάδη στους ποδοσφαιριστές του, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποίησε και μαγνητικό πίνακα για τη θεωρία, ενώ δίχως αυτόν μίλησε για αρκετή ώρα στους παίκτες που πέρασαν στην αναμέτρηση στο δεύτερο ημίχρονο. Εχει ενδιαφέρον να σταθούμε σε ορισμένες από τις οδηγίες που έδωσε από τον πάγκο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα.
«Πάσες», έλεγε και ξαναφώναζε σε τακτά χρονικά διαστήματα, συμπληρώνοντας «παίξτε με τη μια» και «μπροστά». Ηταν σπάνιες οι φορές που η μπάλα έφυγε με βολέ από τα πόδια του Γιακουμή ή του Μελίσσα κι όταν αυτό έγινε ήταν για να βγει η αντεπίθεση με τους παίκτες που είχαν μείνει ψηλά για τον λόγο αυτόν. Η ανάπτυξη γίνεται από την αμυντική γραμμή σχεδόν ισορροπημένα ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τους ακραίους. Ψάχνουν την πάσα στον άξονα κι αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να βγει επιστρέφει η μπάλα στα άκρα.
Είναι εμφανής η πρόθεση του Ελληνα κόουτς ν’ αποβάλει ένα σημαντικό, αρνητικό γνώρισμα της ομάδας που πλείστες όσες φορές επέστρεφε την μπάλα πίσω. Αποζητά την κατοχή σε συνδυασμό με τη γρήγορη ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως στη φάση του γκολ δε σταμάτησε να μοιράζει «μπράβο», ενώ κάτι ανάλογο έκανε και σε άλλες δυο περιπτώσεις ανάλογης εικόνας ακόμη κι αν το τέλος της προσπάθειας δεν ήταν κι ότι καλύτερο.
Με δεδομένο τα «βαριά» στόπερ της ομάδας ελλοχεύει ο κίνδυνος της πίεσης στα ψηλά όπως συνέβη και χτες σε αρκετές περιπτώσεις. Γενικότερα σε συνθήκες που οι αντίπαλοι προσαρμόζονται στο χώρο που βρίσκεται η μπάλα και δη στα άκρα, η αντίδρασή του είναι άμεση: «Αλλαξε», είπε και ξαναείπε αρκετές φορές για να πάρει η ομάδα του το πλεονέκτημα της κενής εκ διαμέτρου αντίθετης πλευράς. Το «παίξε γρήγορα» ακουγόταν συχνά, αφού η κωλυσιεργία έδινε χρόνο στους γρήγορους αντιπάλους να πιέσουν και να «κλέψουν» την μπάλα.
«Ποζατζίδη γιατί δεν ανέβηκες;», φώναξε στο νεαρό αριστερό οπισθοφύλακα όταν ο Μάρτενς ευρισκόμενος κάποια μέτρα μπροστά του κι έχοντας την μπάλα έκανε κίνηση προς τον άξονα δημιουργώντας διάδρομο, τον οποίο ο ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου» δεν εκμεταλλεύτηκε δίνοντας μια – επιπλέον – επιλογή στον συμπαίκτη του για πάσα, επειδή έμεινε στη μεσαία γραμμή να φιλά τα μετόπισθεν.
Ο Τζανδάρης πηδάει στο χώρο του κέντρου για την κεφαλιά δίχως να έχει αντιληφθεί τον αντίπαλο που βρισκόταν πίσω του. «Βλέπε πίσω σου, στην πλάτη σου», ήταν η άμεση αντίδραση από τον πάγκο προς μια ομάδα γεμάτη από νέους ποδοσφαιριστές που ακούν με προσοχή κάθε οδηγία ανεξαρτήτως του για ποιον προορίζεται συγκεκριμένα.
Γι’ αυτό κι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Σε πάσα του Σαββίδη προς συμπαίκτη του η οποία δεν ήταν ακριβείας και κόστισε σε χρόνο, φώναξε: «Παίξε την μπάλα με το εσωτερικό όχι με το εξωτερικό του ποδιού». Σε συνθήκες επίθεσης από τον άξονα φωνές για τους δυο ακραίους να είναι στις πλαϊνές γραμμές για να δίνουν πλάτος και ν’ ανοίγει η αντίπαλη άμυνα, ενώ για τις σέντρες που έβγαιναν από τα πλάγια κοντά στην τελική γραμμή η οδηγία ήταν η εξής μια: «Δυνατά και χαμηλά».
Μέσα και απ’ όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο τ’ αφουγκράστηκαν οι ποδοσφαιριστές ικανοποίησε την τεχνική ηγεσία βλέποντας σημαντικό μέρος των οδηγιών της να περνούν στην πράξη. Κι όπως πάντα, εχθρός του καλού . το καλύτερο.