Ένα δάκρυ για τους υποβιβασμένους (Μέρος δεύτερο)

Από την ΑΕΚ και τον Άρη, στην Καλλονή που εξαφανίστηκε και τον Πανθρακικό που φυτοζωεί, όλες οι ομάδες που υποβιβάστηκαν τη δεύτερη εξαετία της Superleague (2003-2018) σε ένα θέμα αρχειακού χαρακτήρα.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του θέματος για τις ομάδες που υποβιβάστηκαν όλες τις σεζόν της Superleague:

2012-13
AEK, AOK

Όταν δημιουργήθηκε η… νέα Κέρκυρα

Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος του θέματος η Κέρκυρα εκπροσωπήθηκε στη μεγάλη κατηγορία από την ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπης Κέρκυρας η οποία επί της ουσίας είχε απορροφήσει τον ΑΟ Κέρκυρα που υποβιβάστηκε το 2007.

Η νέα αυτή ομάδα του νησιού ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2010 στην οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια μέχρι να υποβιβαστεί ξανά το 2013. Η νέα ομάδα του νησιού που δημιουργήθηκε εκείνο το καλοκαίρι αποτελείτο από τον ΑΟ Κασσιόπης “Κέρκυρα” και τον ΑΟ Κέρκυρα, με το ΑΦΜ της Κασσιόπης και την επωνυμία ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπης “Κέρκυρα”.

Η ομάδα αυτή ανέβηκε ξανά στη μεγάλη κατηγορία από τη 2014-15, αλλά και τη διετία 2016-18.

Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ

Είναι η χρονιά που η ΑΕΚ βίωσε τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν την ομάδα σε πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική. 

Η ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε στο δεύτερο γύρο δεν κατάφερε να “σώσει” την κατηγορία αφού στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς στο ΟΑΚΑ με τον Πανθρακικό την προτελευταία αγωνιστική γνώρισε την ήττα με 1-0. Φίλαθλοι της ομάδας διέκοψαν των αγώνα και η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών η οποία ήταν καταδικαστική για την προσπάθεια παραμονής στην κατηγορία.

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στην ομάδα να αγωνιστεί ούτε στη Football League της επόμενης περιόδου με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Η Εταιρία πτώχευσε και η στις 23 Μαΐου 2014 η “Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως – ΑΕΚ Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία” διαγράφηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Στις 18 Ιουλίου 2014 ανακοινώθηκε η σύσταση της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως – ΑΕΚ Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία”. Η ΑΕΚ ανέβηκε άμεσα δύο κατηγορίες και επανήλθε στη Superleague απαλλαγμένη από τα χρέη τη σεζόν 2015-16.


2013-14
Απόλλων Σμύρνης, Άρης

Η Επάνοδος της Ελαφράς Ταξιαρχίας

Ο ιστορικός Απόλλων Σμύρνης επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία το 2013 μετά από 13 χρόνια απουσίας. Ωστόσο η παρθενική αυτή του χρονιά στην Superleague τον έστειλε και πάλι στη Football League αφού υποβιβάστηκε αμέσως μολονότι συγκέντρωσε 36 βαθμούς.

Μετά από τρία χρόνια παραμονής στη Football League ο Απόλλων ανέβηκε ξανά το 2017 αφού τερμάτισε πρώτος. Στη μεγάλη κατηγορία έμεινε για δύο σεζόν καθώς φέτος υποβιβάστηκε ξανά. 


Ο Άρης υποβιβάστηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του

Ο Άρης το 2014 θα ζούσε μια ακόμα μελανή στιγμή στην ιστορία του, καθώς για τρίτη φορά αναγκαζόταν να αποχαιρετήσει τη μεγάλη κατηγορία. Με μόλις τρεις νίκες εκείνη τη σεζόν υποβιβάστηκε και ακολουθώντας το παράδειγμα της ΑΕΚ δε δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Έτσι υποβιβάστηκε με σκοπό την εξάλειψη των χρεών ώστε να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη. Ο Άρης παρέμεινε στην Γ’ Εθνική για δύο χρόνια και επανήλθε στην Football League το 2016. Και σε αυτή την κατηγορία έμεινε δύο χρόνια για να επιστρέψει εκεί που ανήκει το καλοκαίρι του 2018.

2014-15
Εργοτέλης, ΟΦΗ, Νίκη Βόλου, ΑΟΚ Κέρκυρα

Χωρίς ομάδα το Ηράκλειο



Για τον Εργοτέλη κάναμε αναφορά στο πρώτο μέρος, σημειώνοντας ότι η σεζόν 2014-15 ήταν και η τελευταία του στη μεγάλη κατηγορία. Μαζί του έπεσε την ίδια χρονιά και ο ΟΦΗ όπως επίσης είχαμε σημειώσει επίσης στο πρώτο μέρος. Επίσημα για την ομάδα του Ηρακλείου είχε καταγραφεί πως: 

“Ο ΟΦΗ τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών τον Ιανουάριο του 2015, εξαιτίας οικονομικών οφειλών σε πρώην ποδοσφαιριστές του.[3] Στις 21 Μαρτίου 2015 ο σύλλογος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διοργάνωση (γεγονός που επέφερε τον αυτοδίκαιο υποβιβασμό του για την περίοδο 2015-16). Κατά συνέπεια, όλοι οι αγώνες του από την 29η έως την 34η και τελευταία αγωνιστική κατακυρώθηκαν υπέρ των αντιπάλων με 3-0 τέρματα. Μετά την απόσυρσή του, κατέλαβε την προτελευταία θέση με αρνητική βαθμολογία 6 βαθμών.”


Δεν έβγαλε τη χρονιά η Νίκη Βόλου

Η μπλε ομάδα του Βόλου ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία μετά από 48 χρόνια αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει εκεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λόγω χρεών δεν κατάφερε καν να ολοκληρώσει την πορεία της στο πρωτάθλημα. Όπως και για τον ΟΦΗ, έτσι και για τη Νίκη Βόλου καταγράφηκαν επίσημα τα εξής: 

“Η Νίκη Βόλου αποσύρθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 από τη διοργάνωση εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Όλοι οι αγώνες της από τη 16η αγωνιστική (περιλαμβανομένης της 11ης που είχε αναβληθεί) κι έπειτα δεν διεξήχθησαν και κατακυρώθηκαν με σκορ 3-0 στους αντίπαλους (γεγονός που επέφερε τον αυτοδίκαιο υποβιβασμό της για την περίοδο 2015-16).[3] Μετά την απόσυρσή της, κατέλαβε την τελευταία θέση με αρνητική βαθμολογία 6 βαθμών.”

Από το 2015 αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική με το σήμα του Ερασιτέχνη και φέτος έχει φτάσει στα μπαράζ ανόδου στοχεύοντας στην άνοδό της στην Football League.

O AOK Κασσιόπης “Κέρκυρα”

Η ομάδα που ουσιαστικά “γεννήθηκε” το 2013 έκανε την πρώτη της συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 2014-15 οπότε και τερμάτισε στη δέκατη θέση της βαθμολογίας εξασφαλίζοντας αγωνιστικά την παραμονή της. 

Ωστόσο αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα λόγω παράτυπης μεταβίβασης μετοχών. Ως ποινή από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, επιβλήθηκε ο υποβιβασμός της ομάδας στη Φούτμπολ Λιγκ, αντί του Λεβαδειακού.

Την περίοδο 2015–16 τερμάτισε στη 2η θέση, εξασφαλίζοντας την επιστροφή του στην Superleague. Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2016-17 τερμάτισε στη 10η θέση για να υποβιβαστεί ξανά το 2018.


2015-16
Πανθρακικός, Καλλονή

Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος ο Πανθρακικός έζησε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του την τετραετία 2013-16 στη Superleague όταν και υποβιβάστηκε για δεύτερη φορά για να αντιμετωπίσει στη συνέχεια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά δεν επέτρεψαν στην ομάδα να ολοκληρώσει την πορεία της στο πρωτάθλημα της Football League 2016-17 με αποτέλεσμα στις 27 Ιανουαρίου του 2017 να ανακοινωθεί η οριστική διάλυση της ομάδας. Έκτοτε συμμετέχει στα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θράκης.


Η πρώτη ομάδα της Μυτιλήνης (που δεν υπάρχει πια)

Η Καλλονή  την περίοδο 2012-13 τερμάτισε 3η στη Β΄ Εθνική και για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδισε την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, όντας η πρώτη ομάδα από το νησί της Λέσβου. 

Στη μεγάλη κατηγορία έμεινε για τρεις σεζόν όταν και υποβιβάστηκε το 2016. Η ομάδα τη σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε στη Football League και λίγο αργότερα αποβλήθηκε από τους κόλπους της λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μέσα στο 2017 μάλιστα ο σύλλογος διαλύθηκε οριστικά.


2016-17
Ηρακλής, Βέροια


Ο ταλαιπωρημένος Ηρακλής έπεσε ξανά στα χαρτιά

Οι Ηρακλής και Βέροια (η οποία όμως είχε τερματίσει έτσι κι αλλιώς 16η) τοποθετήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ. της Super League στις τελευταίες θέσεις του πίνακα καθώς δεν πήραν άδεια συμμετοχής σε εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

Για μια ακόμα φορά ο Ηρακλής σώθηκε στο γήπεδο και έπεσε στις δικαστικές αίθουσες με απόφαση που προκάλεσε την οργή των φιλάθλων του. Μια απόφαση η οποία κρίθηκε άδικη, γεγονός που αποδείχθηκε από το ότι την επόμενη χρονιά καταργήθηκε η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν έπαιρναν άδεια.

Το Σεπτέμβριο του 2017 ο Ηρακλής χρεοκόπησε ξανά και δε μπόρεσε να συμμετάσχει ούτε στη Football League και υποβιβάστηκε στη Γ’ από την οποία ανέβηκε άμεσα στην Football League. Φέτος παλεύει να παραμείνει στην κατηγορία η οποία από το χρόνου θα είναι η Superleague 2.

Η Βέροια έπεσε μετά από πέντε χρόνια

Από το 2012 ως το 2017 η Βέροια αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία για να υποβιβαστεί τη σεζόν αυτή.Το 2018 έπεσε και στη Γ’ Εθνική για να επανενεργοποιηθεί η Ερασιτεχνική Βέροια το καλοκαίρι του 2018. 

Την ίδια περίοδο επιτεύχθηκε και η συγχώνευση με την Ελπίδα Σκουταρίου γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Βέροια να ξεκινήσει ως νέος σύλλογος χωρίς χρέη. Φέτος πέτυχε την άνοδο της στη Football League η οποία επίσης πρέπει να επανασυστήσει ΠΑΕ.


2017-18
ΑΟΚ Κέρκυρα, Πλατανιάς

Για την ομάδα από την Κέρκυρα αυτός ήταν ο δεύτερος υποβιβασμός. Πέρσι αγωνίστηκε στη Football League και όπως όλα δείχνουν τη νέα σεζόν θα είναι στη Superleague 2 με βλέψεις επανόδου στη μεγάλη κατηγορία.


Ο Πλατανιάς έξι χρόνια στη μεγάλη κατηγορία


Η ομάδα από τα χανιά ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική το 2009, ενώ το 2011 πήρε την άνοδο για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία. Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ο ΑΟ Πλατανιάς ΠΑΕ αγωνίστηκε παρθενικά στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ και τερμάτισε στην 5η θέση για να κατακτήσει τελικά μέσω των Πλέι Οφ την ιστορική άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία, πλέον Σούπερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και για πρώτη φορά στην ιστορία του Χανιώτικου ποδοσφαίρου, αποτελώντας το μοναδικό εκπρόσωπο των Χανίων που ανήλθε ποτέ στην ανώτερη κατηγορία και τον τρίτο συνολικά εκπρόσωπο της Κρήτης, μετά τους ΟΦΗ και Εργοτέλη (αμφότεροι από το Ηράκλειο).

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ αγωνίστηκε για 6 συνεχείς χρονιές. Την πρώτη του χρονιά (2012–13) τερμάτισε στην 9η θέση και την επόμενη (2013–14) στη 14η θέση, αποφεύγοντας σε τριπλή ισοβαθμία τον αγώνα διαβάθμισης. Τις ακόλουθες χρονιές (2014–15 και 2015–16) τερμάτισε ξανά στην 9η θέση και την περίοδο 2016–17 τερμάτισε στην 7η θέση, η οποία αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταταγεί ποτέ ο σύλλογος στη μεγάλη κατηγορία. Την περίοδο 2017–18 τερμάτισε τελευταίος στην 16η θέση και υποβιβάστηκε. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο περίοδο 2018-2019 αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ όπου και κυνηγάει την δεύτερη θέση που οδηγεί στο μπαράζ ανόδου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.