Τι εφόδια χρειάζεσαι για να είσαι ένας καλός ποδοσφαιριστής; Κυρίως χρειάζεται σκληρή δουλειά και ταλέντο. Ο Πρέμπεν Έλκιερ είχα μόνο ταλέντο. Και με αυτό κατάφερε να φτιάξει το όνομα του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Γιατί αν μιλήσουμε για σκληρή δουλειά του Δανού επιθετικού…θα γελάσουμε. Μανιώδης καπνιστής, με έφεση στο αλκοόλ και στη νυχτερινή ζωή, απορούσες όταν τον έβλεπες στο γήπεδο, πως μπορεί με τέτοια ζωή να…καταπίνει τα χιλιόμετρα και να δείχνει τόσο μεγάλη αγωνιστικότητα και πάθος.
«ΘΑΥΜΑΤΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ
Θεωρείται ως ένα από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Δανίας. Στο ρεπερτόριο του διέθετε εξαιρετική ικανότητα στις ντρίμπλες, ήταν ασυναγώνιστος στο ένας εναντίον ενός, με τρομερή επιθετικότητα στο παιχνίδι του, πάντα όταν βρισκόταν με πλάτη στην εστία και δεχόταν τη μπάλα, θα γύριζε σχεδόν αυτόματα το σώμα του και θα προσπαθούσε να φτάσει στο γκολ.
Το επιθετικό στιλ του Έλκιερ, συνδυάστηκε άψογα με την ηρεμία του νεαρότερου Μίκαελ Λάουντρουπ στην Εθνική ομάδα και δικαίως ονομάστηκε ως το πιο αποτελεσματικό επιθετικό δίδυμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986.
Αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος μιας εθνικής ομάδας που ήρθε στο προσκήνιο του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού χάρτη, με την παρουσία της Δανίας στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1964, όταν και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισπανία και με την παρουσία της για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 στο Μεξικό.
Αφού πέρασε ως πρώτη από την φάση των ομίλων, αφήνοντας δεύτερη τη Γερμανία, αποκλείστηκε στη νοκ άουτ φάση πάλι από τους Ισπανούς. Ο Έλκιερ ψηφίστηκε 3ος καλύτερος παίκτης του τουρνουά και επιλέχτηκε στην καλύτερη 11αδα της διοργάνωσης, ενώ το 1984 και το 1985 αναδείχθηκε 3ος και 2ος αντίστοιχα, στην ψηφοφορία του «France Football». Ουσιαστικά ο Έλκιερ, με μία σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών, όπως ο Λέρμπι, ο Σίμονσεν, ο Λαόυντρουπ, άνοιξαν τον δρόμο για τον μεγάλο θρίαμβο και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, λίγα χρόνια αργότερα το 1992.
ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΡΟΝΑ
Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Βερόνα πηγαίνουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο δήμαρχο. Όταν μετράνε τα ψηφοδέλτια, υπάρχει ένα όνομα – όχι ανάμεσα στον κατάλογο υποψηφίων – το οποίο είναι γραμμένο εκατοντάδες φορές: Έλκιερ.
Ήταν το καλοκαίρι του 1984 όταν, στη σκιά του Βεζούβιου, η Νάπολι υποδέχτηκε τον Ντιέγκο Μαραντόνα, που είχε υπογράψει αντί ποσού ρεκόρ για την εποχή. Εν τω μεταξύ, 450 μίλια βόρεια, ο Έλκιερ έφτασε στη Βερόνα από τη βελγική Λόκερεν. Και ήταν αυτός – και όχι ο Αργεντινός – που θα δημιουργούσε αίσθηση με το κατόρθωμα του στην Serie A.
«Νικήσαμε τη Νάπολι του Μαραντόνα στο πρώτο ματς της σεζόν» εξηγεί ο Έλκιερ. «Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες νίκες. Όταν είχα υπογράψει στην Βερόνα σκέφτηκα, ότι αυτή η ομάδα δεν μπορεί να κερδίσει κανέναν τίτλο. Αυτό που χρειαζόταν η ομάδα, ήταν περισσότερο πάθος και δύναμη. Αυτά τα στοιχεία έφερα εγώ στην ομάδα».
O Οσβάλντο Μπανιόλι και οι παίκτες του πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να κατακτήσουν του σκουντέτο, αφήνοντας για παράδειγμα 3η την Ίντερ και 6η την Γιουβέντους. Η απίστευτη σκηνή με τον Έλκιερ, σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της σεζόν της Βερόνα, επί της Γιουβέντους με σκορ 2-0, θεωρείται πια «κλασική» στην ιστορία της Serie A.
Αξέχαστο έχει μείνει το γκολ χωρίς παπούτσι με την Γιουβέντους!
Σε μία από τις χαρακτηριστικές του κούρσες, προσπαθώντας να μπει στην περιοχή, απώλεσε το ένα του παπούτσι, αλλά δεν «μάσησε». Προχώρησε, πέρασε άλλον έναν αμυντικό και πλάσαρε τον Στέφανο Τακόνι.
Αυτό ήταν το «τρελό άλογο». Η επιμονή του να κυνηγάει κάθε μπάλα και η ταχύτητα, του έδωσαν αυτό το προσωνύμιο που τον ακολούθησε σε όλη την καριέρα του στην Ιταλία.
ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Γεννημένος στην Κοπεγχάγη πριν από 62 χρόνια, ο Πρέμπεν Έλκιερ, αφού έπαιξε έναν χρόνο στην Βάνλοσε, μετακόμισε στην Γερμανία και την Κολωνία, που τότε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη. Προπονητής ήταν ο μεγάλος Χανς Βαϊσβάιλερ.
O Χένες Βαϊσβάιλερ δεν ανέχτηκε την απειθαρχία του Έλκιερ
Η πειθαρχία και η καθαρά επαγγελματική συμπεριφορά, δεν ταίριαζαν με την φιλοσοφία του Δανού, γι΄αυτό και έφυγε μετά από μία σεζόν. Μάλιστα λέγεται ότι μία ημέρα στα αποδυτήρια, ο Βαϊσβάιλερ, απευθυνόμενος στον Έλκιερ του είπε ότι είχε ενημερωθεί για τα «παραστρατήματα» του και τον ρώτησε αν όντως είχε περάσει τη νύχτα του σε ένα κλαμπ «παρέα» με ένα μπουκάλι βότκα και μία κυρία. Τότε ο Έλκιερ απάντησε ότι αυτό ήταν ψέμα. Στην πραγματικότητα ήταν με ένα μπουκάλι ουίσκι και δύο κυρίες! .
«ΦΟΝΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
Πικρή εμπειρία από τον Έλκιερ, έχουν τόσο οι ελληνικές ομάδες, όσο και η Εθνική ομάδα. Σε 8 ματς που έπαιξε απέναντι σε Άρη, ΠΑΟΚ και Εθνική ομάδα, σκόραρε 8 φορές. Αλησμόνητα έχουν μείνει τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, με την Πρωταθλήτρια Ιταλίας, Βερόνα, για τον 1ο γύρο του τότε Κυπέλλου πρωταθλητριών, όπου ο Έλκιερ πέτυχε τα 4 από τα 5 συνολικά τέρματα της ομάδας του στα δύο παιχνίδια που η Βερόνα νίκησε 3-1 και 2-1 στον επαναληπτικό στην Τούμπα.
Αξέχαστη;θα μείνει στους Έλληνες θεατές η σκηνή με τον Πρέμπεν Έλκιερ να ανάβει τσιγάρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο μετά τη νίκη 2-0 της Δανίας επί της Ελάδας, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του 1983 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1984.
Ανατρεπτικός, ασυμβίβαστος, σίγουρα είχε τα προσόντα να φτάσει πολύ ψηλότερα στην καριέρα του. Δεν τα κατάφερε γιατί ήθελε να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με μια ζωή που δεν άρμοζε σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Μας χάρισε όμως κάποιες σπάνιες στιγμές ποδοσφαιρικής ευφυίας.