Την στιγμή που οι συζητήσεις ανά τον κόσμο στον χώρο του ποδοσφαίρου, έχουν σημείο αναφοράς τα 222 εκατ. ευρώ που χρειάστηκαν για την ρήτρα απελευθέρωσης του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα, ο Χουάν Μάτα έχει μια διαφορετική πρόταση.
Μια πρωτοβουλία που σίγουρα, δεν είναι μονάχα προς συζήτηση.
«Είναι σαν να ζούμε σε μια φούσκα», δήλωσε ο Χουάν Μάτα στην ισπανική τηλεόραση La Sexta. «Η πραγματική ζωή είναι, πως οι φίλοι μου πρέπει να σπουδάσουν ή να είναι άνεργοι. Η ζωή ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι πραγματική. Το 99,9 τοις εκατό των μισθών στην Ισπανία και στον υπόλοιπο κόσμο είναι παράλογοι».
Ο Ισπανός μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσπαθεί να βοηθήσει στην έναρξη μιας νέας εποχής προσδίδοντας κοινωνικό πρόσωπο ως το ιδρυτικό μέλος του «Common Goal project, μια πρωτοβουλία προκειμένου οι παίκτες να δεσμεύουν το 1% των μισθών τους σε ένα συλλογικό ταμείο που υποστηρίζει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.
Η βραβευμένη NGO streetfootballworld, υποστηρικτής περισσότερων από 120 φιλανθρωπικών ποδοσφαιρικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται πίσω από το «Common-goal.org»- και ελπίζει ότι ο Μάτα θα μπορεί να κινητοποιήσει τους παίκτες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δέσμευση 1%.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καθορίσουμε μια κοινή κοινωνική ατζέντα για το ποδόσφαιρο», εξηγεί ο Μάτα. «Η «Common Goal project, ξεπερνά τα μεμονωμένα εμπορικά σήματα και τα εγώ. Με τη δέσμευση αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διαρκή σχέση μεταξύ ποδοσφαίρου ως επιχείρησης και ποδοσφαίρου ως εργαλείου για κοινωνική αλλαγή». Τελικά, το μακροπρόθεσμο όραμα, είναι να ξεκλειδωθεί το 1% του συνόλου των εσόδων της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, που με συντηρητικές προβλέψεις πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 30 δισ. δολάρια ετησίως, για να βοηθήσει τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για την ενίσχυση των κοινοτήτων.
Αναγνωρισμένο από την UEFA και το World Economic Forum, το streetfootballworld ιδρύθηκε το 2002. Οι 120 φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζει εδρεύουν σε 80 χώρες παγκοσμίως και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή περίπου 2.3 εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Μάτα πραγματοποίησε ένα ταξίδι στις φτωχογειτονιές της Βομβάης στην Ινδία.
«Ένα από τα πρώτα μαθήματα που έμαθα στο ποδόσφαιρο είναι ότι χρειάζεται μια ομάδα να κερδίσει ένα παιχνίδι» είπε. «Ζούμε από αυτό, αλλά σπάνια το βλέπουμε να διαδραματίζει κοινωνικό ρόλο. Μέσω του Common Goal project δημιουργούμε έναν συνεργατικό δρόμο για την αποκατάσταση του ποδοσφαίρου στην κοινωνία. Καλώ τους συναδέλφους μου να συμμετάσχουν».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Streetfootballworld, Γιούργκεν Γκρίσμπεκ, εξηγεί: «Οι παίκτες αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος επειδή είναι τα αστέρια, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας γιγαντιαίας παγκόσμιας προσπάθειας. Φανταστείτε ολόκληρη τη βιομηχανία που ενώνει το όνομα της κοινωνικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή για το ποδόσφαιρο και να δημιουργήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση σκοπού στην καρδιά του παιχνιδιού».
Ερωτηθείς για την λήψη της απόφασής για την πρωτοβουλία ο Μάτα τόνισε: «Είναι κάτι που πάντα αισθάνθηκα από τότε που άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο τώρα που το αισθάνομαι, είναι πάντα στην οικογένειά μου. Σκεφτόμουν για λίγα χρόνια να ξεκινήσω το δικό μου Ίδρυμα και ζήτησα από πολλούς ανθρώπους που είχαν Ιδρύματα και ήμουν σχεδόν έτοιμος να ξεκινήσω ένα, όταν γνώρισα το streetfootballworld. Πιστεύω ότι θα είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος για μένα να κάνω αυτό που ήθελα να κάνω».