Τούχελ: Οδηγός επιτυχίας (pic+vids)

Η «αναγέννηση» της Τσέλσι και ο δεύτερος διαδοχικός τελικός Champions League για τον Γερμανό τεχνικό.

Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2020 όταν ο Τόμας Τούχελ έβλεπε την Παρί Σεν Ζερμέν να τον απολύει από τον πάγκο της, τέσσερις μήνες αφότου την είχε οδηγήσει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο 47χρονος προπονητής δεν έμεινε για πολύ χωρίς δουλειά καθώς η Τσέλσι του… χτύπησε την πόρτα ένα μήνα μετά, έπειτα και τη δική της απόφαση να απομακρύνει τον Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Γερμανός παρέλαβε μια ομάδα που βρισκόταν σε αποδιοργάνωση με μόλις επτά πόντους σε οκτώ ματς πρωταθλήματος και εκτός τετράδας.

Με μαεστρικές κινήσεις όμως κατάφερε μέσα στη σεζόν να τη φέρει στην 4η θέση του πρωταθλήματος, στον τελικό του FA Cup και σε εκείνον του Champions League. Όλα αυτά έχοντας πετύχει σπουδαίες νίκες και με κυριότερο στοιχείο την τρομερή εικόνα των «μπλε», που τους έκανε να είναι ο πιο φορμαρισμένος σύλλογος αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.

Εν αρχή ην η… άμυνα!

Από τις πρώτες του στιγμές στην Τσέλσι ο Τούχελ έδειξε πως πρόθεσή του είναι να αλλάξει την εικόνα της στην άμυνα και να την κτίσει βάσει των όσων θέλει μέσα από εκεί. Γι αυτό τον λόγο άλλαξε το σύστημα και καθιέρωσε τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, χρησιμοποιώντας όλες τις παραλλαγές του, από 3-4-3 σε 3-4-2-1 μέχρι και 3-5-2!

tomas-tuchel-chelsea
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ανάλογα τον αντίπαλο που έχει απέναντί του ο Γερμανός προσαρμόζει τα πλάνα του, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τη βασική του αρχή από την ώρα που ανέλαβε τους Λονδρέζους, τα τρία στόπερ σε κάθε ματς.

Αυτή η τακτική, σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσία του Μεντί κάτω από τα δοκάρια, της έχει προσδώσει μια εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία κρατώντας το μηδέν σε 18 από τα 26 παιχνίδια τα οποία έχει δώσει όντας στον πάγκο των «μπλε».

Συνολικά μετράει 12 τέρματα κατά, με τα πέντε μάλιστα εξ αυτών να προέρχονται στην εντός έδρας συντριβή από τη Γουέστ Μπρομ με 5-2 στην 30η στροφή της Premier League στις 3 Απριλίου. Μια αναμέτρηση στην οποία αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερη από το 29’, λόγω της αποβολής του Τιάγκο Σίλβα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Από εκεί και έπειτα έχει δεχτεί άλλα επτά κόντρα σε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας, Πόρτο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ! Σε αυτά παιχνίδια μέτρησε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες, μια αδιάφορη ήττα από τους «δράκους» στα προημιτελικά του Champions League και το αρνητικό αποτέλεσμα της Τετάρτη (12/5) με τους Κανονιέρηδες.

Όσων αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι τώρα, ναι μεν η Τσέλσι παράγει φάσεις αλλά πληρώνει πολλές φορές την αστοχία της ή ακόμη και τα κακά τελειώματα των παικτών της. Το συγκεκριμένο την έχει οδηγήσει να πετύχει μόλις 34 γκολ στην «εποχή Τούχελ», με μόλις μια άνετη νίκη, στο πέρασμα της με 4-1 από την έδρα της Κρίσταλ Πάλας.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο ο Γερμανός έχει εστιάσει και αποτελεί ένα από τα βασικά του θέματα προς διόρθωση μέχρι το τέλος της σεζόν, όπως και εν όψει της επόμενης.

Ο δεύτερος διαδοχικός τελικός Champions League

Το επίκεντρο της «αναγέννησης» της Τσέλσι και της μέχρι τώρα επιτυχίας του στον πάγκο της είναι η πορεία στο Champions League. Εκεί ο Γερμανός απέκλεισε κατά σειρά τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο και Ρεάλ Μαδρίτης και διεκδικεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά την κούπα με τα… μεγάλα αυτιά!

Πέρυσι, στην ιδιαίτερη σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  έφτασε μια… ανάσα από την κατάκτησή της, αλλά η εξαιρετική Μπάγερν Μονάχου του Χανς Φλικ και ο τρομερός Μάνουελ Νόιερ του στέρησαν αυτή τη χαρά.

Φέτος όμως ευελπιστεί σε διαφορετική κατάληξη απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Σύμμαχός του και η παράδοση του απέναντι στον Καταλανό προπονητή στα δύο παιχνίδια που τον βρήκε μπροστά του και στα οποία μέτρησε ισάριθμες νίκες.

Αρχικά τον αντιμετώπισε στις 17 Απριλίου για τα ημιτελικά του FA Cup, όπου και επικράτησε με 1-0, κερδίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό κόντρα στη Λέστερ (15/5). Σκόρερ της πρόκρισης ήταν ένας παίκτης που δεν έχει πείσει ακόμη με την απόδοσή του,  ο Ζιγιάς.

Ο ίδιος παίκτης όμως ήταν ο πρωταγωνιστής και στην επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα στο Etihad, πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο (8/5), ο Μαροκινός είχε απαντήσει στο γκολ του Στέρλινγκ και είχε κάνει το 1-1 στο 63ο λεπτό του αγώνα, πριν ο Μάρκος Αλόνσο σκοράρει το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις, ολοκληρώνοντας την σπουδαία ανατροπή.

Αυτά τα δύο αποτελέσματα έχουν φέρει την απόλυτη ευφορία στις τάξεις των «μπλε» εν όψει και το μεγάλο μεταξύ τους ραντεβού στις 29 Μαΐου.

Ο λόγος; «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την αντίδραση. Θα φτάσουμε στον τελικό με την επίγνωση πως είμαστε ικανοί να τους νικήσουμε. Αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ύστερα από τη νέα τους επιτυχία κόντρα στους Πολίτες ο Τούχελ.

Αυτή η νοοτροπία είναι που έχει εμφυσήσει στους παίκτες του ο Γερμανός και θέλει να τη δει να εμφανίζεται και στον τελικό του Champions League.

Πριν από αυτό όμως, προτεραιότητα για την Τσέλσι και τον ίδιο  αυτή την στιγμή είναι το να «κλειδώσουν» την 3η θέση στην Premier και να κατακτήσουν το Fa Cup το Σάββατο (15/5, 19:15) κόντρα στη Λέστερ.

Έπειτα θα μπορούν να στραφούν στο μεγάλο παιχνίδι της σεζόν στο τέλος του μήνα, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Τούχελ, προκειμένου να ολοκληρώσει ιδανικά τον οδηγό επιτυχίας του την πρώτη του (μισή) σεζόν στους «μπλε»…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.