Ήταν μια πρωτόγνωρη, όσο και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αυτή που έζησα στο Εitihad stadium (πρώην city of Manchester) στις 10 Σεπτέμβρη.

Του Γιάννη Καραλή
Ήταν μια πρωτόγνωρη, όσο και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αυτή που έζησα στο Εitihad stadium (πρώην city of Manchester) στις 10 Σεπτέμβρη. Μια ΠΡΩΤΗ επαφή με την διαδικασία οργάνωσης και εκτέλεσης των μέτρων ασφάλειας σε αγώνα της Premier League δεν την βλέπεις και… κάθε μέρα.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, θέλοντας να τα μοιραστώ μαζί σας.

Από τις 4 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, μια ομάδα 9 ανθρώπων, προοριζόμενων για να εκπαιδεύσουν ΟΛΟΥΣ τους stewards που θα (θα προσπαθήσουν να) τηρήσουν την τάξη στα γήπεδα της Super League, υπό τον υπεύθυνο ασφαλείας της ΕΠΟ, Νίκο Παναγιώτου, βρέθηκε στο Κριού. Εκεί, στο γήπεδο της τοπικής Κριού Αλεξάντρ, εκπαιδεύτηκαν από τους ανθρώπους της εταιρείας estc (σ.σ. Events Stewarding Training and Consultancy), σε θέματα ασφάλειας σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Εταιρεία πού -εκτός άλλων- είναι υπεύθυνη στα γήπεδα των Man. City και Man. United, της W. Ham, της Tottenham και πολλών ακόμη, ενώ έχει συμμετάσχει σε τελικούς Champions League, Europa League και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Σάββατο, λοιπόν, στις 10 Σεπτέμβρη, η κατάληξη αυτής της εκπαίδευσης έφτασε στο γήπεδο της City για… πρακτική.

Με απλά λόγια;

Οι Έλληνες – εκπαιδευτές για τους δικούς μας stewards πλέον – συμμετείχαν (κι από… κοντά και ο υπογράφων) σε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας του αγώνα City-Wigan. Πού περιελάμβανε:

Α) briefing για όλους τους εμπλεκόμενους, από τους επικεφαλής, ΠΡΙΝ το παιχνίδι. 3,5 ώρες(!),
Β) ξενάγηση στο control- room, όπου καταγράφονται και ελέγχονται τα πάντα, από τις 18 κάμερες που βρίσκονται εντός γηπέδου, αλλά και τις 10άδες (μαζί με αυτές που έχει τοποθετήσει ο Δήμος) εκτός γηπέδου, που βοηθούν να μην περνάει απαρατήρητη καμία εστία… ταραχής πριν ή και μετά το ματς, στον – ευρύτερο- περιβάλλοντα χώρο,
Γ) παρακολούθηση του ελέγχου ΟΛΩΝ των εξεδρών, σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου για τυχόν «επικίνδυνα αντικείμενα», περίπου 2,5 ώρες πριν τη σέντρα και άρα μισή ώρα πριν ανοίξουν οι πόρτες του γηπέδου για τον κόσμο,
Δ) το ειδικό briefing για τους stewards που θα βρίσκονταν στη φύλαξη της εξέδρας των φιλοξενούμενων οπαδών,
Ε) την υποδοχή των οπαδών της Wigan μέσω διαδρομών  πού καθόριζαν σιδερένιοι μικροί φράχτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν 1 ώρα πριν την άφιξη τους και δημιουργώντας «μονοπάτι», αντίστοιχο (σκεφτείτε) αυτού που συναντάμε στ’ αεροδρόμια πηγαίνοντας στα checkin, υποχρεώνοντας τους φιλάθλους σε ήρεμη, ελεγχόμενη, κίνηση προς την θύρα που τους φιλοξενεί, δίνοντας τη δυνατότητα ΠΛΗΡΟΥΣ ελέγχου των κινήσεων τους,
Στ) το briefing  που γίνεται ΜΕΤΑ το τέλος του ματς, κι αφού αποχωρήσει ο κόσμος, όπου καταγράφονται ΟΛΕΣ οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για όσα έγιναν στη διάρκεια του ματς και
Ζ) Τέλος, πέρασμα από το control room, όπου ειδική υπηρεσία δύο ατόμων, έγραφε την ΠΛΗΡΗ αναφορά των όσων συμβαίνουν. Περιλαμβάνονται στοιχεία και των αστυνομικών αναφορών, ακόμη και όσων είχαν ειπωθεί από… ραδιοφωνικούς σταθμούς ή τηλεοπτικά κανάλια, σχετικά με θέματα ασφάλειας!

Σε λίγες μέρες οι Έλληνες εκπαιδευτές (πλέον) θα εκπαιδεύσουν περί τους 2.500 stewards ανά την Ελλάδα, οι οποίοι, παίρνοντας ειδικό πιστοποιητικό, θα φυλούν τα γήπεδα της Superleague. Είμαι σίγουρος ότι αν εφαρμόσουν όσα οι εκπαιδευτές τους είπαν και τους δίδαξαν, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Αν…