Δυο ξένοι στην ίδια χώρα

Μέχρι σήμερα, Κάρντιφ και Σουόνσι είχαν κοντραριστεί σε όλες τις κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου πλην της πρώτης. Την Κυριακή (2/11) οι δύο εκπρόσωποι της Ουαλίας στην Πρέμιερ Λιγκ συγκρούονται για παρθενική φορά στα «σαλόνια». Μια ολόκληρη χώρα ανυπομονεί!

Μέχρι σήμερα, Κάρντιφ και Σουόνσι είχαν κοντραριστεί σε όλες τις κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου πλην της πρώτης. Την Κυριακή (2/11) οι δύο εκπρόσωποι της Ουαλίας στην Πρέμιερ Λιγκ συγκρούονται για παρθενική φορά στα «σαλόνια». Μια ολόκληρη χώρα ανυπομονεί!

Από την ημέρα που έγινε η κλήρωση της σεζόν 2013/14, η δεύτερη μέρα του Νοέμβρη σημαδεύτηκε στο ημερολόγιο όλων των Ουαλών ποδοσφαιρόφιλων. Στη διάρκεια μίας κόντρας που κρατά 101 ολόκληρα χρόνια, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας -τόσο μεγάλες που αναγκάστηκαν να…ξενιτευτούν για να βρουν ένα πρωτάθλημα της προκοπής- έχουν δώσει 105 ντέρμπι, με 43 νίκες της Κάρντιφ, 35 της Σουόνσι και 27 ισοπαλίες.

Όμως το 106ο αναμένεται και το πιο ιστορικό. Με τους περισσότερους Ουαλούς πάντως να ελπίζουν ότι δεν θα αποδειχτεί και το ίδιο επεισοδιακό όπως πολλά προηγούμενα…

Τα «ρόδινα» χρόνια

Η Κάρντιφ, ποδοσφαιρική εκπρόσωπος της πρωτεύουσας της Ουαλίας, είναι και ο πιο παλιός από τους δύο συλλόγους, έχοντας ιδρυθεί το 1899. Η Σουόνσι κατέφτασε στο προσκήνιο το 1912 και έτσι στις 7 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, έγινε και το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες.


Το πρόγραμμα του πρώτου ντέρμπι

Στο «Βετς Φιλντ», το οποίο έμελλε να στεγάσει τη Σουόνσι για πολλές δεκαετίες, το παρθενικό «South Wales Derby» έληξε ισόπαλο 1-1, στο πλαίσιο της Southern Football League, στο όγδοο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τα επόμενα χρόνια Κάρντιφ και Σουόνσι δεν αντάμωναν και τόσο συχνά καθώς μεσολάβησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ πολλές φορές αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες. Όταν έπαιζαν πάντως, η κόντρα διατηρούνταν σε ευγενικά και αθλητικά πλαίσια, σύμφωνα και με τις επιταγές της εποχής.

Χαρακτηριστικά, όταν το 1927 η Κάρντιφ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, λέγεται ότι στο «Γουέμπλεϊ» είχαν βρεθεί και πολλοί φίλοι των «Κύκνων» για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους σε μία ένδειξη ουαλικής αλληλεγγύης. Η Κάρντιφ νίκησε 1-0 την Άρσεναλ, στη μοναδική μέχρι σήμερα φορά που το Κύπελλο Αγγλίας κατακτήθηκε από ομάδα…εκτός Αγγλίας!


Η Κάρντιφ Κυπελλούχος Αγγλίας το 1927

Τα επόμενα χρόνια οι διαφορετικές κατηγορίες και άλλος ένας Παγκόσμιος Πόλεμος απομάκρυναν αρκετά Κάρντιφ και Σουόνσι, οι οποίες δεν έδωσαν κανένα επίσημο παιχνίδι από το 1930 μέχρι το 1949. Τις επόμενες δύο δεκαετίες όμως θα βρίσκονταν συχνά καθώς για πολλά χρόνια συνυπήρχαν στην δεύτερη κατηγορία.

Η κόντρα ανάβει

Από το 1965 μέχρι το 1980 και πάλι οι δύο ομάδες κρατήθηκαν χωριστά, με τη Σουόνσι να βρίσκεται συνήθως στη χαμηλότερη κατηγορία. Έτσι, όταν την πρώτη μέρα της δεκαετίας του 1980 (1/1/1980) οι δύο ομάδες ξαναβρέθηκαν στο «Βετς Φιλντ» για το ντέρμπι της Β’ Αγγλίας, αρκετά πράγματα είχαν αλλάξει, στη χώρα, στο ποδόσφαιρο και στην κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι βρετανικές πολιτικές των 80’s δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ουαλία, με την φτώχεια και την ανεργία να κυριαρχούν και τον χουλιγκανισμό να ανεβαίνει. Στο Κάρντιφ, οι χούλιγκαν της Soul Crew (μίας «φίρμας» οπαδών που ιδρύθηκε το 1976 και υπάρχει μέχρι σήμερα) σκορπούν τον τρόμο σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους. Η ουαλική αλληλεγγύη σιγά-σιγά πάει περίπατο και οι δύο πόλεις δίνουν έμφαση σε αυτά που τις χωρίζουν, ποδοσφαιρικά και όχι μόνο. Στο Σουόνσι παραπονιούνται ως «παρακατιανοί» σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με την πρωτεύουσα Κάρντιφ και τα ντέρμπι ποτέ πια δεν θα είναι ίδια.

Το κολύμπι στο Σουόνσι και η μάχη του «Νίνιαν Παρκ»

Τον Σεπτέμβριο του 1988 συνέβη το πιο γνωστό επεισόδιο σε σχέση με το ντέρμπι της Ουαλίας. Μερικές δεκάδες οπαδοί της Κάρντιφ, έχοντας δει την ομάδα τους να κερδίζει μέσα στο «Βετς Φιλντ», έκαναν το λάθος να πάνε μια βόλτα στην παραλία του Σουόνσι. Οι οπαδοί των «κύκνων» τους επιτέθηκαν από παντού και αυτοί αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν. Από τότε, οι της Σουόνσι δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν το περιστατικό στους απέναντι, φωνάζοντάς τους «κολυμπήστε» και κάνοντας χαρακτηριστική χειρονομία κολύμβησης σε πρόσθιο στυλ!

Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1993, η Κάρντιφ υποδέχτηκε τη Σουόνσι στην παλιά της έδρα, το «Νίνιαν Παρκ». Όταν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 1-0, οι οπαδοί της Σουόνσι άρχισαν να σπάνε τα καθίσματα του γηπέδου και να τα εκτοξεύουν προς πάσα κατεύθυνση. Οι της Κάρντιφ δεν μπορούσαν να αφήσουν την πρόκληση αναπάντητη, εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν είναι γνωστές ως σήμερα με τον εύγλωττο τίτλο «η μάχη του ”Νίνιαν Παρκ”». Αμέσως μετά, η αστυνομία απαγόρευσε τις μετακινήσεις οπαδών στα ντέρμπι Ουαλίας, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου! Τα εκτός έδρας ταξίδια επιτράπηκαν πάλι έπειτα από μία τετραετία και πάντα υπό αυστηρή επιτήρηση.



Στιγμιότυπα από τη «μάχη του ”Νίνιαν Παρκ”»

Για το σημερινό ντέρμπι, η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας θα είναι ξανά είναι στο πόδι προκειμένου οι 2.200 οπαδοί της Σουόνσι που θα μεταβούν στη νέα έδρα της Κάρντιφ, το «Cardiff City Stadium», να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τους αντίπαλους οπαδούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 60 χλμ. ανάμεσα στις δύο πόλεις…

Τα πρόσφατα ντέρμπι

Από το 1999 μέχρι το 2008 οι δύο αντίπαλοι χωρίστηκαν ξανά, με τη Σουόνσι να φτάνει ακόμα και στο όριο της εξόδου από τις επαγγελματικές κατηγορίες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 ξαναβρέθηκαν σε αγώνα Λιγκ Καπ, η Σουόνσι είχε αφήσει το «Βετς Φιλντ» και έπαιζε πια στο «Λίμπερτι», όμως υπήρξαν εκ νέου συγκρούσεις οπαδών μεταξύ τους και με την αστυνομία.

Στο τελευταίο ντέρμπι των δύο ομάδων στο «Νίνιαν Παρκ» – το οποίο αργότερα κατεδαφίστηκε – τον Απρίλιο του 2009 για την Τσάμπιονσιπ, ο διαιτητής Μάικ Ντιν τραυματίστηκε από νόμισμα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του προερχόμενο από οπαδό της Κάρντιφ. Λεπτομέρεια: ο Ντιν σφυρίζει και το σημερινό ντέρμπι!


Ο τραυματισμός του διαιτητή Μάικ Ντιν από νόμισμα σε ντέρμπι

Τελευταίο κρούσμα βίας σε ντέρμπι Ουαλίας ήταν στις 7 Νοεμβρίου του 2009, όταν οπαδοί της Κάρντιφ προέβησαν σε βανδαλισμούς, διαλύοντας ακόμα και τις τουαλέτες στις εξέδρες που φιλοξενούνταν στο «Λίμπερτι»! Οι της Σουόνσι τους περίμεναν απ’ έξω και οι συγκρούσεις ήταν για άλλη μία φορά σφοδρές…

Νέα εποχή;

Στην Ουαλία δεν γελιούνται και δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση. Το μίσος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλο και γι’ αυτό τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Όμως, υπάρχουν πολλοί στα στρατόπεδα και των δύο πλευρών που ελπίζουν πως το τσεκούρι του πολέμου μπορεί να θαφτεί.

Κάρντιφ και Σουόνσι, δεν είναι πλέον δύο ομάδες που βολοδέρνουν στις μικρές κατηγορίες χωρίς να έχουν τίποτε άλλο να κυνηγήσουν παρά τους…αντιπάλους οπαδούς. Η Σουόνσι είναι κάτοχος του Λιγκ Καπ και παίζει στην Ευρώπη, η Κάρντιφ έκανε πραγματικότητα το όνειρο της ανόδου, έχει καινούριο γήπεδο και ιδιοκτήτες από τη Μαλαισία με αρκετά εκατομμύρια για ξόδεμα.

Για πρώτη φορά, εικόνα του ουαλικού ντέρμπι θα πάει σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω του προβεβλημένου παγκοσμίως πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ και οι Ουαλοί θα ήθελαν να προβάλλουν μία πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με παλαιότερες αναμετρήσεις.

Ειδικά η Κάρντιφ – που φιλοξενεί το σημερινό ντέρμπι- έχει κάνει θαύματα στον τομέα της υποδοχής των φιλοξενούμενων οπαδών. Πλέον κάθε φιλοξενούμενος που εισέρχεται στο γήπεδό της, έχει υποδοχή από stewards που φορούν φανέλες της ομάδας του (!), μπορεί να πιεί τη μπύρα του στο μπαρ βλέποντας από τηλεοράσεις παλαιότερους αγώνες της και γενικά να νιώσει…σαν στο σπίτι του.

Οι ιθύνονες της Κάρντιφ, δηλώνουν ότι τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει με την επίσκεψη των…μισητών γειτόνων, οι οποίοι θα έχουν την ίδια περιποίηση με τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Επίσης, αρκετοί σύνδεσμοι φιλάθλων έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η ποδοσφαιρική Ουαλία να εμφανιστεί όσο πιο λαμπερή γίνεται σε αυτό το ιστορικό ραντεβού στα «σαλόνια»…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.