Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Forthnet για τις μεταδόσεις του Κυπέλλου

Συζητήθηκαν την Τρίτη τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Forthnet κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έτσι ώστε να μην επιτραπεί η μετάδοση των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος για τη φετινή σεζόν.

Συζητήθηκαν την Τρίτη τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Forthnet κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έτσι ώστε να μην επιτραπεί η μετάδοση των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος για τη φετινή σεζόν. Όπως είναι γνωστό, μετά από τις αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών (υπ. αριθμ. 2026/2015), η τρέχουσα σύμβαση μετάδοσης των αγώνων είναι άκυρη. 

Η απόφαση από τη σημερινή (13/10) εκδίκαση αναμένεται να βγει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, ημέρα που έχουν οριστεί τα πρώτα παιχνίδια για τη δεύτερη φάση του θεσμού του Κυπέλλου.   

Εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα, σε εξέλιξη  βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης και σε ποινικό επίπεδο, καθώς η Forthnet με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 23 Απριλίου 2013, ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης των δικαιωμάτων του Κυπέλλου για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα της ΕΠΟ κατά τη διαδικασία ανάθεσης των δικαιωμάτων αυτών.

Για να θυμηθούμε όμως λίγο το ιστορικό της υπόθεσης:
Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 η ΕΠΟ δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος για τις αγωνιστικές περιόδους 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016. Ως ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών από τους ενδιαφερομένους υποψηφίους ορίστηκε η 7 Ιανουαρίου 2013.

Η Forthnet απέστειλε και επίσημα επιστολή αλλά και με συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις εξηγούσε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις και ασάφειες στον διαγωνισμό και ζητούσε εξηγήσεις/διευκρινήσεις. Ελλείψεις και ασάφειες που επηρέαζαν, όπως εξηγούσε η επιστολή, τόσο το αν η Forthnet θα συμμετείχε στον διαγωνισμό όσο και το ύψος της προσφοράς της. Απάντηση όμως δεν έλαβε ποτέ. 

Στις 7 Ιανουαρίου 2013 η Forthnet προκειμένου να μη χάσει την προθεσμία, κατέθεσε προσφορά, χωρίς να έχει τις διευκρινίσεις τις οποίες ζήταγε. Διευκρινίσεις οι οποίες μπορεί να οδηγούσαν σε επωφελέστερη για την ΕΠΟ προσφορά. Με την κατάθεση της προσφοράς, η Forthnet επανέφερε τα θέματα της προηγούμενης επιστολής. Για άλλη μια φορά η Forthnet δεν πήρε απάντηση. 

Στις 8 Ιανουαρίου 2013 η ΕΠΟ χωρίς καμία ειδοποίηση και υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών, μην επιτρέποντας στη νόμιμη εκπρόσωπο της Nova να είναι παρούσα.

Στις 9 Ιανουαρίου 2013 η Forthnet απέστειλε εξώδικο προς την ΕΠΟ, ζητώντας την ακύρωση της «αντισυναλλακτικής, επιζήμιας και βλαπτικής» διαδικασίας τόσο για τη Forthnet όσο και για την ΕΠΟ και επανάληψη αυτής, αφού λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα (ενός μηνός).

Στις 18 Ιανουαρίου 2013 η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα πάνε στην Media Bold και στις 21 Ιανουαρίου 2013 η Forthnet με ανακοίνωση της κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη διαδικασία ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος από την ΕΠΟ ως απολύτως διαβλητή.

Η Forthnet κινήθηκε σε νομικό επίπεδο κατά της απόφασης του ΔΣ να δώσει τα δικαιώματα σε off shore εταιρεία (η οποία αρχικά ανακοινώθηκε ως Media Bold, στην συνέχεια Media Gold, μέχρι να γίνει γνωστό ότι τελικά λέγεται Media Goal), καθώς αυτό είναι αντίθετο με το άρθρο 84 του νόμου 2725/99. Το άρθρο αυτό απαγορεύει την αγορά των δικαιωμάτων του Κυπέλλου και των εθνικών ομάδων –δικαιωμάτων που ανήκουν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία– από «μεσάζοντες», επιτρέποντας την αγορά μόνο από φορείς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων (σταθμούς). Παράλληλα η Forthnet με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 23 Απριλίου 2013, ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης των δικαιωμάτων του Κυπέλλου για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα της ΕΠΟ κατά τη διαδικασία ανάθεσης των δικαιωμάτων αυτών. Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Στις 5 Μαρτίου 2014 η Forthnet με ανακοίνωση της έκανε γνωστή τη δικαστική απόφαση η οποία τη δικαίωνε, καθώς «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ. αριθμ. 731/2014 απόφασή του, δικαιώνει πλήρως τη θέση της Forthnet καθώς αναγνωρίζει «ως απολύτως άκυρη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με την οποία παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την τριετία 2013-2016, στην κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων “Media Goal LTD».

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε η δικαστική απόφαση, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας για τη σεζόν 2014-2015 μεταδόθηκε κανονικά από το κανάλι στο οποίο κατέληξαν από την «άκυρη», όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη, απόφαση. 

Η ΕΠΟ προσέφυγε στο Εφετείο, όμως στις 20 Μαϊου 2015 η Forthnet ανακοίνωσε ότι «με την υπ. αριθμ. 2026/2015 τελεσίδικη απόφασή του, το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την υπ. αριθμ. 731/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

Την στιγμή που η σεζόν 2015-2016 έχει ξεκινήσει και έχουν διεξαχθεί οι αγώνες της 1η φάσης του θεσμού χωρίς μάλιστα τηλεοπτική κάλυψη, η ΕΠΟ δεν έχει συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και δεν έχει προκηρύξει ακόμη διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά του Κυπέλλου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία του, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΠΟ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.