Εθνικός Πειραιώς: Η μοναδική του πτήση στους “επτά ουρανούς”

Το novasports.gr έκανε την ποδοσφαιρική του ανασκαφή και σας θυμίζει την πρώτη - και μοναδική - μεγάλη πτήση του Εθνικού Πειραιώς. 

Μια ομάδα με μεγάλη ιστορία. Ένας σύλλογος που έγραψε το όνομα του στο βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μακριά από τη μεγάλη κατηγορία για κάτι περισσότερο από δύο δεκαετίες. Όμως ο Εθνικός Πειραιώς όσο και αν μένει μακριά από τους τίτλους και της διακρίσεις, θα έχει για πάντα να καυχιέται για το μονάκριβο του τρόπαιο. Αυτό που κατέκτησε το 1933. Το Κύπελλο Ελλάδας και μάλιστα κάμποσα χρόνια πριν τον συμπολίτη του Ολυμπιακό! Γιατί ο Εθνικός ήταν μια φορά και έναν καιρό, υπερδύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο! 

Το novasports.gr έκανε την ποδοσφαιρική του ανασκαφή και με αφορμή τη συμπλήρωση 88 χρόνων από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου των “κυανόλευκων”, σας θυμίζει την πρώτη – και μοναδική – μεγάλη πτήση του Εθνικού Πειραιώς. 

Στην αφετηρία της 2ης διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1932-33 βρέθηκαν 19 σωματεία. 

Ο Εθνικός προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο χωρίς αγώνα, καθώς δεν αγωνίστηκε η Άμυνα Κοκκινιάς και στον δεύτερο γύρο βρήκε απέναντι του την κάτοχο του τροπαίου, ΑΕΚ, την οποία αντιμετώπισε στο γήπεδο της. Έγινε μεγάλη “μάχη”, το πρώτο παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 1-1 και στο δεύτερο ματς ο Εθνικός κέρδισε 1-0 και πήρε την πρόκριση για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. 

Αντίπαλος ο Απόλλων στο Ποδηλατοδρόμιο και άλλη μια νίκη του Εθνικού (2-1), η οποία του έδωσε την πρόκριση για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Εκεί βρήκε μπροστά του το μεγάλο του αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Οι “κυανόλευκοι” του Πειραιά επικράτησαν 2-1 των “ερυθρόλευκων” και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζαν τον σπουδαίο Άρη του Βικελίδη. 

Ο πρώτος τελικός έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 1933 στη Θεσσαλονίκη και βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2 στην παράταση. Όλα θα κρίνονταν σε δεύτερο τελικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς. . Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις 25 Μαρτίου του 1933. Διαιτητής ο Οικονομόπουλος, σέντρα στις τέσσερις το απόγευμα και το γήπεδο γεμάτο από τους ενθουσιώδεις φιλάθλους των δύο ομάδων. 

Στο 48ο λεπτό… ψυχρολουσία για τους γηπεδούχους, καθώς ο Καλτέκης άνοιξε το σκορ για τον Άρη. Ο Εθνικός αντέδρασε γρήγορα, ισοφάρισε σε 1-1 με τον Τσιριτάκη στο 54′ και ένα λεπτό αργότερο ο Αλεξόπουλος έκανε το 2-1. Ήταν αρκετό για να πάρει ο Εθνικός τον πρώτο του τίτλο. Το Κύπελλο Ελλάδας. 

Η ομάδα του Εθνικού Πειραιώς που αγωνίστηκε στον δεύτερο τελικό: Ζαντιώτης, Ζουρντός, Κωνσταντουδάκης, Γ. Χέλμης, Τσιριτάκης, Β. Χέλμης, Δεληγιώργης, Αλεξόπουλος, Π. Τσιριτάκης, Μπουρλετίδης, Λαπατός


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.