Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 που διεξήχθη στο Μεξικό χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα ως το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του θεσμού. Το γεγονός ότι όλα τα παιχνίδια διεξήχθησαν μεσημέρι και σε υψόμετρο που πολλές φορές άγγιζε τα 3.000 μέτρα δεν συνετέλεσε στο να μην παρουσιάσουν ωραίο θέαμα οι ομάδες. Το αντίθετο μάλιστα. Το Μουντιάλ του 1970 το οποίο έγινε για πρώτη φορά σε χώρα που δεν ανήκε ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη Νότια Αμερική πέρασε στην ιστορία για τη σπουδαιότερη Βραζιλία όλων των εποχών, που όπως ήταν φυσικό κατέκτησε και το τρόπαιο.
Το συγκεκριμένο Μουντιάλ πέραν του ότι διεξήχθη σε χώρα που δεν ανήκε ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη Νότια Αμερική, είχε και αρκετές καινοτομίες, αφού για πρώτη φορά κάθε ομάδα που έπαιρνε μέρος είχε δικαίωμα να κάνει δύο αλλαγές, ενώ υπήρχαν και κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Επίσης ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη , παρότι η συγκεκριμένη απόφαση δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών, μιας και τα παιχνίδια γινόντουσαν μεσημέρι κάτω από αφόρητη ζέστη.
Όλα αυτά πάντως πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο, παρόλο που μισές από τις ομάδες που απάρτιζαν τα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1966 απουσίαζαν από τη διοργάνωση. Γαλλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αργεντινή και Ισπανία ήταν ορισμένες από τις ισχυρές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της εποχής που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιο από τα εισιτήρια του θεσμού. Πάντως τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 δεν σημαδεύτηκαν από τους αποκλεισμούς ισχυρών ποδοσφαιρικών δυνάμεων της εποχής αλλά από τον επονομαζόμενο «πόλεμο των 100 ωρών» μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ που στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.
Στην τελική φάση προκρίθηκαν 16 ομάδες, ωστόσο η Βραζιλία των Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Ριβελίνο, Ζέρσον και Κλοντοάλντο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Από τη φάση των ομίλων προκρίθηκαν η Σοβιετική Ένωση, το Μεξικό, η Ιταλία, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία, η Αγγλία, η Δυτική Γερμανία και το Περού. Στα προημιτελικά η Ιταλία με δύο γκολ του Λουίτζι Ρίβα επικράτησε 4-1 του Μεξικό και η Βραζιλία εμε δύο τέρματα του Τοστάο νίκησε 4-2 το Περού και προκρίθηκαν στην τελική τετράδα της διοργάνωσης. Την πρόκριση στα ημιτελικά εξασφάλισαν επίσης η Ουρουγουάη που νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση στην παράταση και η Δυτική Γερμανία που απέκλεισε (3-2) την Αγγλία επίσης στην παράταση.
Η εκδίκηση της Βραζιλίας και το «παιχνίδι του αιώνα»
Στον πρώτο ημιτελικό η Βραζιλία είχε την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση από την Ουρουγουάη για τον χαμένο τελικό του 1950, όταν η «σελέστε» είχε νικήσει μέσα στο «Μαρακανά» με 2-1 και είχε κατακτήσει για δεύτερη φορά το τρόπαιο. Οι Βραζιλιάνοι περίμεναν 20 ολόκληρα χρόνια για να πάρουν τη ρεβάνς και τα κατάφεραν. Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το τέρμα του Κουμπίγια (19′), κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη ανατροπή και χάρη στα γκολ των Κλοντοάλντο (44′), Ζαϊρζίνιο (76′) και Ριβελίνο (89′), πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
Στον άλλο ημιτελικό στο στάδιο Αζτέκα η φιναλίστ του 1966 Δ. Γερμανία αντιμετώπισε την Ιταλία που είχε απογοητεύσει στη φάση των ομίλων. Από πολλούς το συγκεκριμένο παιχνίδι χαρακτηρίστηκε ως το συγκλονιστικότερο όλων των εποχών, αφού στην παράταση μπήκαν πέντε (!) γκολ. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ιταλία, αφού ο Μπονισένια μόλις στο 8ο λεπτό άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Οι Γερμανοί πάντως δεν απογοητεύτηκαν και παρότι είχαν να αντιμετωπίσουν το… αντιποδόσφαιρο των Ιταλών, κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 90′ με τον Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.
Οι Γερμανοί στο 94′ προηγήθηκαν 2-1 με τον Γκερντ Μύλερ, όμως τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ταρτσίσιο Μπούρνιτς ισοφάρισε σε 2-2. Ο Τζίτζι Ρίβα στο 103′ έδωσε το προβάδισμα στους «ατζούρι» όμως στο 109′ ο Μύλερ και πάλι ισοφάρισε σε 3-3 για τους Γερμανούς. Οι Ιταλοί πάντως δεν τα παράτησαν και στο 110′ ο Ριβέρα πέτυχε το 4-3 και έστειλε την ομάδα του στον μεγάλο τελικό, όπου ήδη την περίμενε η Βραζιλία του Πελέ.
Το «Ζιλ Ριμέ» στην Βραζιλία
Στον τελικό της 21ης Ιουνίου του 1970 η Βραζιλία ήταν το μεγάλο και αδιαφιλονίκητο φαβορί. Από την άλλη πλευρά, οι Ιταλοί ναι μεν είχαν μια αξιοπρεπέστατη ομάδα, αλλά έπρεπε να διαχειριστούν και την κούραση από τον ημιτελικό κόντρα στη Δυτική Γερμανία. Η «σελεσάο» μπήκε αποφασισμένη και πριν τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου κατάφερε να ανοίξει το σκορ με τον Πελέ (18′). Οι Ιταλοί πάντως αντέδρασαν και ισοφάρισαν (1-1) στο 37′ με τον Μπονινσένια. Στο δεύτερο ημίχρονο η Βραζιλία μετέτρεψε το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο. Στο 65′ ο Ζέρζον πέτυχε το 2-1, στο 70′ ο Ζαϊρζίνιο το 3-1 και στο 86′ ο Κάρλος Αλμπέρτο διαμόρφωσε το τελικό σκορ, με το οποίο η «σελεσάο» πήρε το «Ζιλ Ριμέ» στη Βραζιλία, το οποίο πάντως στις 20 Δεκεμβρίου του 1983 κλάπηκε από τα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και δε βρέθηκε ποτέ.
Θυμόμαστε το Μουντιάλ του 1970…
Για την «απόκρουση του αιώνα» από τον Γκόρντον Μπανκς στην καρφωτή κεφαλιά του Πελέ.
Γιατί ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε στο ευρύ κοινό με έγχρωμη εικόνα.
Γιατί η FIFA αρνήθηκε την συμμετοχή της Αλβανίας στα προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης.
Γιατί ο Τοστάο παρά τον τραυματισμό του στο μάτι πριν το Μουντιάλ, κατάφερε να πάρει μέρος και στον προημιτελικό με δύο δικά του γκολ βοήθησε τα μέγιστα για την πρόκριση της Βραζιλίας.
Γιατί η Βραζιλία νίκησε τα έξι παιχνίδια που έδωσε στα προκριματικά (απέναντι σε Κολομβία, Βενεζουέλα, Παραγουάη με γκολ 23-2) και τα έξι που έδωσε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Γιατί ο Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατακτά το Μουντιάλ τόσο ως ποδοσφαιριστής (1958, 1962), όσο και ως προπονητής (1970).
Γιατί παρότι εισήχθη ο θεσμός της κόκκινης κάρτας, δεν σημειώθηκε καμία αποβολή στη διοργάνωση.
Γιατί το παιγνίδι της Βραζιλίας με την Παραγουάη στο «Μαρακανά» κατέχει το ρεκόρ προσέλευσης θεατών, σε προκριματική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, αφού κόπηκαν 183.341 εισιτήρια.
Οι πρώτοι σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου:
Γκερντ Μίλερ (Δ. Γερμάνια) 10 γκολ
Φίλιο Ζαϊρζίνιο (Βραζιλία) 7 γκολ
Τεόφιλο Κουμπίγιας (Περού) 5 γκολ
Πελέ (Βραζιλία), Ανατόλι Μπίσοβετς (Σ. Ένωση) 4 γκολ
Ρομπέρτο Ριβελίνο (Βραζιλία), Λουϊτζι Ρίβα (Ιταλία), Ούβε Ζέελερ (Δ. Γερμάνια) 3 γκολ