Ελλάδα: Από τη Σοβιετική Ένωση στη Ρουμανία… (pics)

Οι μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας σε «τελικούς» πρόκρισης σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για το παιχνίδι της δεκαετίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, κόντρα στη Γεωργία (26/03, 19:00, Novasports Prime), με σκοπό να εξασφαλίσει μια θέση στο Euro 2024, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην Τιφλίδα και καλείται να περάσει το εμπόδιο του Κβαρατσχέλια και της παρέας του, για να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο της και να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Εν αναμονή αυτού του σπουδαίου παιχνιδιού, ας θυμηθούμε μεγάλες νίκες σε… τελικούς πρόκρισης της Εθνικής μας ομάδας τα προηγούμενα χρόνια, που μπορούν να αποτελέσουν τον… οδηγό και για φέτος. 

Δείτε αναλυτικά: 

Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0: Η πρώτη μεγάλη πρόκριση 

Στο, ίσως, μεγαλύτερο παιχνίδι της μέχρι τότε ιστορίας της, η Εθνική μας ομάδα, υπέταξε τη Σοβιετική Ένωση στο «Απόστολος Νικολαϊδης», χάρη σε γκολ του Νικολούδη στο 26ο λεπτό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τερμάτισε πρώτο σε όμιλο με Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση και Φινλανδία και πήρε την πρόκριση για τα τελικά του Euro 1980, όπου ήταν η πρώτη της ιστορίας του σε μεγάλη διοργάνωση. 

Η ταυτότητα του αγώνα 

02/09/1979, Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0, «Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας»

Ελλάδα: Κωνσταντίνου – Γούναρης (74′ Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαµανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64′ Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης (αρχηγός), Γαλάκος. 

Διαιτητής: Γκαρίτο (Πορτογαλία) 

Σκόρερ: 26′ Τάκης Νικολούδης. 

Ελλάδα-Β. Ιρλανδία 1-0: Το εισιτήριο για το… όνειρο 

Με νίκη κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία, η Εθνική μας ομάδα, θα έπαιρνε το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2004 και θα άφηνε πίσω της την πανίσχυρη Ισπανία και την Ουκρανία του Σεβτσένκο. Χάρη σε πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 69ο λεπτό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατοχύρωσε το εισιτήριο προς το… όνειρο της Πορτογαλίας και ανάγκασε τους μετέπειτα αντιπάλους της στα τελικά, Ισπανούς, να διαφύγουν στα μπαράζ, ώστε να πάρουν την πρόκριση κόντρα στη Νορβηγία

Η ταυτότητα του αγώνα 

11/10/2003, Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία 1-0 , «Απόστολος Νικολαΐδης»

Ελλάδα : Αντώνης Νικοπολίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Παναγιώτης Φύσσας, Νίκος Νταμπίζας (46’ Στέλιος Βενετίδης), Τραϊανός Δέλλας, Παρασκευάς Άντζας, Άγγελος Μπασινάς (89’ Θοδωρής Ζαγοράκης), Βασίλης Τσιάρτας, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Ζήσης Βρύζας, Άγγελος Χαριστέας (46’ Ντέμης Νικολαΐδης). 

Διαιτητής: Λουσίλιο Καρντόζο (Πορτογαλία) 

Σκόρερ: 69’ Βασίλης Τσιάρτας (πεν.) 

Ουκρανία – Ελλάδα 0-1: Σάλπι-σμα πρόκρισης σε Μουντιάλ, 16 χρόνια μετά 

Στα μπαράζ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, η Ελλάδα τέθηκε αντιμέτωπη με την Ουκρανία. Ύστερα από το 0-0 του πρώτου αγώνα στο «ΟΑΚΑ», οι δύο ομάδες βρέθηκαν σε μια «do or die» αναμέτρηση στη «Donbass Arena». Χάρη στο τέρμα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 31ο λεπτό, η Εθνική μας ομάδα έφυγε με το μεγάλο «διπλό» από την Ουκρανία και λίγους μήνες μετά ταξίδεψε για τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, όπου κατάφερε να σκοράρει το πρώτο της γκολ και να πάρει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ελλάδα-Νιγηρία 2-1), σε έναν όμιλο που, μεταξύ άλλων, διασταυρώθηκε με την Αργεντινή του νεαρού, τότε, Λιονέλ Μέσι. 

Η ταυτότητα του αγώνα 

18/11/2009, Ουκρανία – Ελλάδα 0-1, «Donbass Arena»

Γήπεδο: “Donbass Arena” 

Ελλάδα: Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29′ λ.τρ. Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (63′ Γκέκας), Χαριστέας (71′ Τζιόλης). 

Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογάλος) 

Σκόρερ: 31’ Δημήτρης Σαλπιγγίδης 

Ρουμανία – Ελλάδα 1-1: Η τελευταία πρόκριση, μέχρι την επόμενη… 

Τέσσερα χρόνια μετά τη «μάχη» με την Ουκρανία, η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει δεύτερη σερί πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και πάλι από τη διαδικασία των μπαράζ. Αντίπαλός της αυτή τη φορά η Ρουμανία. Στο πρώτο παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε μια σπουδαία νίκη με σκορ 3-1 και έκανε το μεγάλο… βήμα πρόκρισης. Ο επαναληπτικός μόνο εύκολος, όμως, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στο κατάμεστο «Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου». Τα… φτερά των Ρουμάνων, που εξακολουθούσαν να έχουν πίστη για πρόκριση, έκοψε ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος έδωσε το προβάδισμα στην Εθνική στο 29ο λεπτό και την έστειλε να… χορέψει σάμπα στη Βραζιλία, όπου έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μια «ανάσα» από τους «8», αφού αποκλείστηκε από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι.

Η ταυτότητα του αγώνα

19/11/2013, Ρουμανία – Ελλάδα 1-1, «Nationale Arena»

Ελλάδα: Καρνέζης, Χολέμπας, Τοροσίδης (72′ Βύντρα), Σιόβας (80′ Μανωλάς), Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης (73′ Σάμαρης), Τζιόλης, Μανιάτης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου.

Διαιτητής: Μ. Μάζιτς (Σερβία)

Σκόρερ: 23′ Μήτρογλου , 55′ Τοροσίδης (αυτογκόλ)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.