Iράν: Νέα επιστολή για αποκλεισμό της Εθνικής από το Κατάρ

Μια ομάδα προσωπικοτήτων του ιρανικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού έστειλε επίσημη επιστολή στη FIFA ζητώντας την τιμωρία της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό του Ιράν από το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ.

Με αυτή την επιστολή, όπως αναφέρει το BBC, ισχυρίζονται ότι η κυβερνητική παρέμβαση που εμποδίζει τις γυναίκες να εισέρχονται στα γήπεδα στο Ιράν, αντιβαίνει τους κανόνες της FIFA.

«Η ουδετερότητα από τη FIFA δεν αποτελεί επιλογή», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ενάντια στις εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η επιστολή ακολουθεί εκείνη στις 30 Σεπτεμβρίου, από την ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων των γυναικών «Open Stadiums», η οποία κάλεσε τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, λόγω της μεταχείρισης των γυναικών στη χώρα.

«Η ιρανική ομοσπονδία δεν είναι μόνο συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος. Είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των γυναικών οπαδών στο Ιράν και όπου κι αν παίζει η Εθνική μας ομάδα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους μας. Γι’ αυτό, ως Ιρανοί λάτρεις του ποδοσφαίρου, πρέπει με εξαιρετικά βαριά καρδιά να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη συμμετοχή του Ιράν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γιατί η FIFA θα δώσει στο ιρανικό κράτος και στους εκπροσώπους του χώρο σε μια παγκόσμια σκηνή, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της; Πού είναι οι αρχές της FIFA ως προς αυτό; Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ», σημείωνε η επιστολή.

Τώρα, η νέα επιστολή που εστάλη στην παγκόσμια ομοσπονδία, επανέρχεται:

«Η βαρβαρότητα και η πολεμική του Ιράν απέναντι στον λαό του έχει φτάσει σε οριακό σημείο, απαιτώντας μια σαφή και σταθερή αποσύνδεση από τον ποδοσφαιρικό και αθλητικό κόσμο. Οι γυναίκες στερούνται συνεχώς πρόσβαση στα γήπεδα σε όλη τη χώρα και συστηματικά αποκλείονται από το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα στο Ιράν, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις αξίες και τα καταστατικά της FIFA.

Εάν δεν επιτρέπεται η παρουσία των γυναικών στα γήπεδα σε όλη τη χώρα, και η ιρανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου απλώς ακολουθεί και επιβάλλει τις κυβερνητικές οδηγίες, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη οργάνωση και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε μορφή ή είδος επιρροής. Αυτό αποτελεί παραβίαση του (άρθρο 19) του καταστατικού της FIFA.»

Η ομάδα των Ιρανών ποδοσφαιριστών και προσωπικοτήτων του αθλητσμού – που υποστηρίζεται από μια ισπανική δικηγορική εταιρεία – σημειώνει ότι άλλες χώρες έχουν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν για παρόμοιες παραβιάσεις.

«Το Συμβούλιο της FIFA μπορεί και πρέπει να αναστείλει αμέσως το Ιράν», προσθέτουν. «Η FIFA δεν πρέπει να επιτρέπει τη συμμετοχή σε μια χώρα που διώκει ενεργά τις γυναίκες, τις αθλήτριες και τα παιδιά της μόνο για την άσκηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Nα σημειωθεί ότι ένας από τους πρώτους που δημόσια ζήτησε τον αποκλεισμό του Ιράν από το Μουντιάλ ήταν ο Σαρντάρ Αζμούν, επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν και της Εθνικής ομάδας, ο οποίος μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, εξηγώντας στους πάνω από 5 εκατομμύρια ακολούθους του ότι ακόμη κι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ιράν θα ήταν ευπρόσδεκτος, αν αυτό βοηθούσε τις γυναίκες της χώρας του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.