Καπέλο: «Είμαστε η χώρα της πάσας πίσω στον τερματοφύλακα»

Ο Φάμπιο Καπέλο τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να αλλάξει ποδοσφαιρική φιλοσοφία αν θέλει να επιστρέψει σε επίπεδο παγκόσμιας κλάσης.

Εννέα μήνες μετά την κατάκτηση του Euro, οι «ατζούρι» έμειναν εκτός Μουντιάλ για δεύτερη σερί διοργάνωση μετά την ήττα – σοκ από τη Β. Μακεδονία, με άπαντες πλέον να ψάχνουν τα αίτια της πανωλεθρίας.

Για τον Καπέλο, το σημαντικότερο είναι το στυλ που ακολουθεί το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αντιγραφή» του ισπανικού «τίκι – τάκα» και πρότεινε την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου.

«Η εξήγηση για τον αποκλεισμό είναι απλή. Εδώ και καιρό λέω ότι εξακολουθούμε να αντιγράφουμε το στυλ του προ 15ετίας Γκουαρδιόλα. Παράλληλες πάσες, κάθε φορά που μας κάνουν ένα τάκλιν πέφτουμε στον αγωνιστικό χώρο, δεν μπαίνουμε σε μονομαχίες. Ακόμα και μία μέτρια ομάδα όπως η Β. Μακεδονία ήταν καλύτερη από εμάς στον τομέα της δύναμης και της αποφασιστικότητας. Είμαστε η χώρα της πάσας πίσω στον τερματοφύλακα. Δεν μπορούμε να παίξουμε όπως οι Ισπανοί γιατί δεν έχουμε την ανάλογη τεχνική, θα είμαστε πάντα στο 50%. Αν δεν καταλάβουμε ότι το μοντέλο που πρέπει να αντιγράψουμε είναι αυτό του Κλοπ, το γερμανικό μοντέλο, δεν θα πάμε μπροστά. Χρειάζεται κάθετο παιχνίδι. Η μόνη ομάδα στην Ιταλία που παίζει έτσι είναι η Αταλάντα και βλέπετε ότι πάει μπροστά στην Ευρώπη», είπε στο Sky Italia ο πρώην τεχνικό΄ς της Μίλαν, της Ρόμα, της Γιουβέντους, της Ρεάλ και της Εθνικής Ιταλίας, ενώ για τις υπόλοιπες παθογένειες του ιταλικού ποδοσφαίρου πρόσθεσε:

«Υπάρχει πρόβλημα στις ακαδημίες, ενώ λίγοι Ιταλοί παίζουν βασικοί στις ομάδες τους, αλλά το πιο σημαντικό είναι η τακτική. Πώς γίνεται παίκτες που ήταν απλά καλοί στην Ευρώπη να κάνουν θραύση στην Ιταλία όπως οι διάφοροι Έιμπραχαμ, Λουκάκου και Οσίμχεν; Όλοι φταίμε, δε βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω. Οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ και όταν βγαίνουμε στην Ευρώπη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες που παίζουν σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς. Κάποιοι προπονητές αλλάζουν φιλοσοφία όπως ο Ιταλιάνο στη Φιορεντίνα και ο Μπλεσίν στη Τζένοα, αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, από τους προπονητές στις ακαδημίες, τους παίκτες και τους διαιτητές. Χθες ήταν φανερή η έλλειψη αθλητικής φρεσκάδας».

Όσον αφορά την τωρινή Εθνική Ιταλίας, ο Καπέλο τόνισε:

«Το μόνο που μπορώ να της καταλογίσω είναι ότι μετά το Euro δεν είδα την ίδια αποφασιστικότητα και ταπεινότητα. Ξεχάσαμε τα στοιχεία που μας έφεραν στην κορυφή της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι αποκλειστήκαμε από δύο χαμένα πέναλτι. Τώρα όμως είναι αργά για να καταδικάσουμε, έπρεπε να τα λέγαμε από πριν».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.