Η Αγγλία αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1950 σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Από τότε μέχρι το 1966 είχε να θυμάται μόνο την πρόκριση στην προημιτελική φάση του τουρνουά δύο φορές, το 1954 και το 1962. Το 1966 οι Άγγλοι ήταν οι διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου και αναζητούσαν όσο τίποτα την επανάληψη του κατορθώματος των Ουρουγουανών το 1930 και των Ιταλών το 1934, όταν δηλαδή σαν διοργανωτές κατέκτησαν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ!
Στις 30 Ιουλίου του 1966, ο ναός του ποδοσφαίρου, το Γουέμπλει του Λονδίνου, φιλοξενούσε μπροστά σε 97 χιλιάδες θεατές τον μεγάλο τελικό μεταξύ Αγγλίας και Δυτικής Γερμανίας. Την Αγγλία οδηγούσε στον τελικό ο Αλφ Ράμσει και τη Δυτική Γερμανία ο Χέλμουτ Σον.
Τα λιοντάρια είδαν τους Γερμανούς να ανοίγουν το σκορ μόλις στο 12ο λεπτό με τον Χέλμουτ Χάλερ, για να ισοφαρίσει ο Τζεφ Χαρστ έξι λεπτά αργότερα! Οι Άγγλοι είχαν μαγική ευκαιρία να πάρουν το ματς, καθώς προηγήθηκαν με 2-1 με το τέρμα του Μάρτιν Πίτερς στο 78′. Όμως οι Γερμανοί δεν παράτησαν το παιχνίδι και κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 89ο λεπτό με τον Βόλφανγκ Βέμπερ, στέλνοντας τον τελικό στην παράταση για πρώτη φορά!
Στο 102′ ήρθε μια απ’ τις φάσεις που έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Τζεφ Χαρστ δέχτηκε την μπάλα απ’ τον Άλαν Μπολ, σούταρε δυνατά και την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι. Στη συνέχεια η μπάλα έσκασε στο χορτάρι και απομακρύνθηκε. Πέρασε ή όχι τη γραμμή; Ήταν η γέννηση του όρου «γκολ-φάντασμα». Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά με γυμνό μάτι, ωστόσο έρευνες που έγιναν με τη βοήθεια της τεχνολογίας απ΄το Ιμπίριαλ του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρουν πως η μπάλα χρειαζόταν ακόμα 2,5 με έξι εκατοστά για να είναι σίγουρα εντός τελικής γραμμής! Εκείνη τη στιγμή πάντως ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ συμβολεύτηκε τον Σοβιετικό επόπτη Τόφικ Μπαχράμοφ και εκείνος υπέδειξε γκολ!
Μάλιστα κάποιοι Γερμανοί δημοσιογράφοι ανέφεραν πως ο Σοβιετικός πήρε αυτή την απόφαση ως εκδίκηση για τον αποκλεισμό της ΕΣΣΔ απ’ τη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό.
Το ματς ολοκληρώθηκε πανηγυρικά για την Αγγλία και τον Χαρστ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα κενά της Γερμανίας στο φινάλε και πέτυχε χατ-τρικ! Το τελικό 4-2 χάρισε το τρόπαιο στην Αγγλία για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα.