Μετά από 32 χρόνια, το 2006 η Γερμανία ήταν για δεύτερη φορά οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μιας διοργάνωσης που «σημαδεύτηκε» από το «κύκνειο άσμα» ενός σπουδαίου ποδοσφαιρικού αστέρα με άκομψο τρόπο.

Μετά από 32 χρόνια, το 2006 η Γερμανία ήταν για δεύτερη φορά οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μιας διοργάνωσης που «σημαδεύτηκε» από το «κύκνειο άσμα» ενός σπουδαίου ποδοσφαιρικού αστέρα με άκομψο τρόπο. Ο λόγος για τον Ζινεντίν Ζιντάν, η τελευταία παράσταση του οποίου ήταν στον τελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο την Ιταλία. Δυστυχώς για εκείνον όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά ολοκληρώθηκε με αποβολή λόγω της περιβόητης κουτουλιάς στον Μάρκο Ματεράτσι στο 110ο λεπτό, εξαιτίας των «γαλλικών» του αμυντικού της Ίντερ.

Ο τελικός κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, αφού κανονική διάρκεια και παράταση τελείωσαν στο 1-1 (Ματεράτσι 19′ – Ζιντάν 7′ πεν.). Εκεί, πιο ψύχραιμοι ήταν οι Ιταλοί του Μαρσέλο Λίπι, επικρατώντας 5-3 των Γάλλων, οι οποίοι είχαν μοιραίο παίκτη τον Νταβίντ Τρεζεγκέ που έχασε το μοναδικό πέναλτι (δοκάρι) από τα 9 που εκτελέστηκαν και που στο Euro 2000 ήταν ο παίκτης που με το «χρυσό» γκολ στην παράταση είχε χαρίσει τον τίτλο στους «τρικολόρ» κόντρα στην «Σκουάντρα Ατζούρα». 

Η Ιταλία πήρε «εκδίκηση» 6 χρόνια αργότερα, κατακτώντας παράλληλα το Παγκόσμιο Κύπελλο για τέταρτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 1982 και το Μουντιάλ της Ισπανίας.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Μίροσλαβ Κλόζε της Γερμανίας με 5 γκολ. Επίδοση που αποτελεί τη φτωχότερη πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1962, όταν τέσσερις ποδοσφαιριστές είχαν μοιραστεί την πρώτη θέση με 4 γκολ ο καθένας. Συνολικά, στη διοργάνωση σημειώθηκαν 147 γκολ εκ των οποίων τα 4 ήταν αυτογκόλ.

Στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 βρέθηκαν συνολικά 3.359.439 άνθρωποι και κατά μέσο όρο τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 52.491. Μετά το Μουντιάλ των ΗΠΑ είναι το δεύτερο σε προσέλευση κόσμου στην ιστορία του θεσμού.

Τα ειδικά βραβεία που έχει θεσπίσει η FIFA στον θεσμό κατέληξαν στους παρακάτω ποδοσφαιριστές:
Χρυσό Παπούτσι: Μίροσλαβ Κλόζε – Γερμανία
Χρυσή Μπάλα: Ζινεντίν Ζιντάν – Γαλλία
Βραβείο Λεβ Γιασίν: Τζιανλουίτζι Μπουφόν – Ιταλία
Καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής: Λούκας Ποντόλσκι
FIFA Fair Play Trophy: Βραζιλία και Ισπανία
Πιο διασκεδαστική ομάδα: Πορτογαλία

Τα γήπεδα που φιλοξένησαν τη διοργάνωση:
Ολυμπιακό Στάδιο – Βερολίνο
Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ – Ντόρτμουντ
Αλιάνζ Αρένα – Μόναχο
Γκότλιμπ-Ντάιμλερ Στάντιον – Στουγκάρδη
Φέλτινς Αρένα – Γκελζενκίρχεν
AOL Αρένα – Αμβούργο
Κόμερτσμπανκ Αρένα – Φρανκφούρτη
Ράιν Ένερτζι Στάντιον – Κολωνία
AWD Αρένα – Ανόβερο
Τσέντραλ Στάντιον – Λειψία
Φριτς Βάλτερ Στάντιον – Καϊζερσλάουτερν
Ίζικρέντιτ Σάντιον – Νυρεμβέργη.

Οι παίκτες που απαρτίζουν την καλύτερη αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006:
Τερματοφύλακες: Μπουφόν (Ιταλία), Λέμαν (Γερμανία), Ρικάρντο (Πορτογαλία).
Αμυντικοί: Αγιάλα (Αργεντινή), Τέρι (Αγγλία), Τιράμ (Γαλλία), Λαμ (Γερμανία), Καναβάρο (Ιταλία), Τζαμπρότα (Ιταλία), Καρβάλιο (Πορτογαλία).
Μέσοι: Ζε Ρομπέρτο (Βραζιλία), Βιεϊρά (Γαλλία), Ζιντάν (Γαλλία), Μπάλακ (Γερμανία), Πίρλο (Ιταλία), Γκατζούζο (Ιταλία), Τότι (Ιταλία), Φίγκο (Πορτογαλία), Μανίς (Πορτογαλία).
Επιθετικοί: Κρέσπο (Αργεντινή), Ανρί (Γαλλία), Κλόζε (Γερμανία), Τόνι (Ιταλία).