Ολοένα και περισσότερες γυναίκες παιρνούν το κατώφλι του "σκληροτράχηλου" χώρου της διαιτησίας σε μια ιστορία με πολλά... εμπόδια ! Πρόσφατα πάντως η Τουρκία απέκτησε γυναίκα Αρχιδιαιτητή!!

H ιστορία μας ξεκινά από fake (ψεύτικη) είδηση, ως προέκταση μιας αληθινής ιστορίας! … Όπως αναδημοσιεύτηκε με αφορμή την αποβολή του Τουρκικής καταγωγής Καρίμ Ντεμιρμπάϊ – πριν από 8 χρόνια – σε ματς της 2. Bundesliga από μια γυναίκα διαιτητή, επειδή σε μια απόφασή της που δεν του άρεσε της είπε πως «κακώς ήταν αυτή σε αυτό το ρόλο απέναντί του, καθώς η θέση της γυναίκας είναι στην… κουζίνα!» Το «ψευδές» της υπόθεσης στον ατέρμονα χαώδες κόσμο των «μυθευμάτων» των social media, αφορά την αντίδραση του παίκτη στην… ποινή που του επέβαλλε η ίδια η ομάδα του, καθώς κλήθηκε να διευθύνει αγώνα ποδοσφαίρου νεαρών κοριτσιών και εκεί αυτός απέβαλλε (!!) 7-8 παίκτριες προτρέποντας στα θηλυκά «θύματά» του να πάνε στην κουζίνα!!
Όχι δεν έγινε έτσι, άσχετα με το αν σε χώρες με έντονο το «πουριτανικό» συναίσθημα, αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, μια τέτοια ιστορία μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτή…
Στον αληθινό κόσμο, τώρα, ολοένα και περισσότερες είναι οι γυναίκες που εισέρχονται τα τελευταία χρόνια σε ένα από τους πιο «ανδροκρατούμενους» ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, χώρους, αυτόν του λαοφιλέστερου αθλήματος!


Δεν ήταν εύκολη η αποδοχή της γυναίκας που θα διευθύνει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ώσπου να δούμε την Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρτ σε ματς του Μουντιάλ τον περασμένο Δεκέμβρη, κι αυτό ως ένα σημείο μπορεί να είναι κατανοητό! Ήθελε και προφανώς θέλει δουλειά ακόμη, εάν σκεφτεί κανείς το πόσα εμπόδια – «χαμηλά» αλλά και «ψηλότερα», κυρίως σε ότι αφορά το κοινωνικό πλαίσιο – ξεπερνιούνται και προφανώς πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα!


Κι αν στην Ελλάδα η Χρυσούλα Κουρουμπίλια έχει μπόλικες ιστορίες να μας διηγηθεί, αναφορικά με την σταδιακή αποδοχή της, από το φίλαθλο κοινό αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές (!) στον αγωνιστικό χώρο έξω από εδώ οι… δοκιμασίες ήταν και προφανώς είναι, σε πιο συντηρητικές – «κλειστές» αντιλήψεις (κοινωνικές, θρησκευτικές κλπ) ακόμη πολλές!


Χαρακτηριστική η προ 8ετίας ιστορία – όπως την προαναφέραμε – στην Γερμανία και την 2η επαγγελματική κατηγορία, όταν o γεννημένος στην χώρα από Τούρκους γονείς Καρίμ Ντεμρμπάϊ φορώντας τη φανέλα της Φορτούνα του Ντίσελντορφ, ως δανεικός εκείνη την εποχή καθώς ανήκε στο Αμβούργο, αντέδρασε σε μια απόφαση της κυρίας Βιβιάνα Στέϊνχαους και της είπε σε έντονο ύφος : «Οι γυναίκες δεν έχουν χώρο στο ποδόσφαιρο αλλά στην…κουζίνα!» Η αντίδραση ήταν άμεση από την διαιτητή η οποία έδειξε την κόκκινη κάρτα, σημειώνοντας στο Φ.Α. τα σεξιστικά και υποτιμητικά – για το άθλημα κι όχι μόνο – σχόλια του παίκτη!


Του επιβλήθηκε ποινή 3 αγωνιστικών ενώ ούτε η ομάδα του τον άφησε ατιμώρητο!
Η Φορτούνα Ντίσελντορφ βρήκε έναν καινοτόμο τρόπο διδαχής (!) στον μεσοεπιθετικό Κερέμ Ντεμιρμπάι καθώς τον ανάγκασε να διαιτητεύσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Ο Ντεμιρμπάϊ, εμφανώς αμήχανος στην αρχή, κατάφερε να τα πάει σχετικά καλά στο ρόλο του έστω κι αν απέφυγε (!!) να βάλει στολή διαιτητή…
Ο Ντεμιρμπάι, ο οποίος τότε έπαιζε ως δανεικός από το Αμβούργο, ζήτησε συγγνώμη μετά το περιστατικό, λέγοντας: «Αυτό το σχόλιο δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη μου για τις γυναίκες». Ωστόσο, ο σύλλογός του αποφάσισε να επιβάλει τη δική του κατάλληλη τιμωρία για να στείλει το μήνυμα.

Μετά τον αγώνα των κοριτσιών, ο σύλλογος δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες του Ντεμιρμπάι, φορώντας προφανώς επώνυμα ρούχα ενώ κρατούσε μια φωσφορίζουσα πράσινη σφυρίχτρα, δίπλα στη λεζάντα: «Αυτό συμβαίνει όταν ένας νεαρός παίκτης κάνει λάθος!».
Ο σύλλογος υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Ντεμιρμπάι και είπε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η χειρονομία όχι μόνο δείχνει ότι οι προθέσεις του ήταν στο σωστό μέρος, αλλά σηματοδοτεί επίσης την πλήρη συγγνώμη του στην κυρία Στάινχαους όπως και σε όλες τις γυναίκες που διευθύνουν αγώνες ποδοσφαίρου.
Τα χρόνια πέρασαν και μέσω των ενεργειών της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ είδαμε πολλά ακόμη ανδρικά… «κάστρα» να δέχονται ΚΑΙ εκπροσώπους του ασθενούς φύλου στις «επάλξεις» τους!
Πρόσφατα στην Τουρκία η κυρία Λαλέ Ορτά ορίστηκε από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF) ως επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας! Ναι… Στην Τουρκία, παρακαλώ! Μια Τουρκάλα, παρακαλώ!


Η Dr Λαλέ Ορτά ήταν το 1995 η πρώτη γυναίκα διαιτητής, έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο – αρχικά – φθάνοντας στην πορεία τους 1500 αγώνες γυναικών και ανδρών… Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε προλάβει να «σπάσει» άλλο ένα ταμπού, καθώς ξεκίνησε μια σχολή προπονητικής για γυναίκες!!
Υπάρχουν ακόμα και σε πιο «αυστηρές» χώρες, βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκαθαρίσει, ως ένα σημαντικό βαθμό ο διαφορά στο ρόλο της γυναίκας, από την… κουζίνα, στη σέντρα! Ήδη πάντως τα βήματα προς αυτό το βαθμό είναι γοργά…