Νίκησε μεν, αποκλείστηκε δε …

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 τη Σλόβαν Μπρατισλάβα στην κατάμεστη Τούμπα, αλλά ελέω της ήττας του με 1-0 στη Σλοβακία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 τη Σλόβαν Μπρατισλάβα στην κατάμεστη Τούμπα, αλλά ελέω της ήττας του με 1-0 στη Σλοβακία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, έκανε την ανατροπή μέσα σε δύο λεπτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, είχε τις ευκαιρίες να βρει σκορ πρόκρισης όμως και πάλι προδόθηκε από την άμυνά του. Το γκολ της νίκης σημείωσε ο Γιαννούλης δυο λεπτά πριν από το τέλος αποτυγχάνοντας να γίνει ουσιαστικός στο έξτρα πεντάλεπτο που ακολούθησε.
Τα πλάνα των δυο προπονητών
Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν άλλαξε συνήθειες όπως ήταν αναμενόμενο, παρέταξε τους ποδοσφαιριστές που συνηθίζει να προτιμά με μοναδικές αλλαγές αυτήν του Ροντρίγκο αντί του τιμωρημένου Μάτος κι αυτήν του Λημνιού αντί του ντεφορμέ Ζαμπά στο 4-4-2. Ζήτησε και πήρε από τους ποδοσφαιριστές του την πλήρη κυριαρχία στα πρώτα λεπτά, επιλέγοντας την ανάπτυξη από τις πτέρυγες προκειμένου να «σπάσει» την – αναμενόμενη – συμπαγή άμυνα των Σλοβάκων.
Ο Γιαν Κόζακ αφού ξεκούρασε τους δέκα από τους έντεκα ποδοσφαιριστές του αντίστοιχου αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας απαίτησε ενέργεια, πάθος, συγκέντρωση, αληλλοκάλυψη και προσοχή στην άμυνα γνωρίζοντας τον τρόπο παιχνιδιού των γηπεδούχων σε συνάρτηση με τον παράγοντα έδρα. Ταυτόχρονα, συνειδητά επέλεξε το στιλ των αντεπιθέσεων προκειμένου να «χτυπήσει» εκεί τον ΠΑΟΚ.
Ανούσια κατοχή και ψυχρολουσία
Από το ξεκίνημα του αγώνα ο ΠΑΟΚ πήρε τον ελέγχο παρά το γεγονός ότι οι Σλοβάκοι προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά αλλά δεν τους βγήκε η προσπάθεια να ισορροπήσουν από νωρίς. Το γεγονός πως πριν από τη συμπλήρωση των πρώτων δέκα λεπτών οι γηπεδούχοι είχαν κερδίσει έξι κόρνερ ενώ στα μισά του πρώτου ημιχρόνου είχε κατοχή 79%-21% είναι ενδεικτικά στοιχεία του εικόνα.
Ωστόσο ο «Δικέφαλος» δεν είχε αυτό που ήθελε περισσότερο, το γκολ. Το άγγιξε στην πρώτη καλή στιγμή του με κεφαλιά του Άκπομ, το πλησίασε με ένα τετ α τετ του Πέλκα κι ένα σουτ του Ντόουγκλας εκτός περιοχής, όμως σε όλες αυτές τις ευκαιρίες ο κοινός, αρνητικός για τον ΠΑΟΚ παρονομαστής ακούει στο όνομα Γκράεφ. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας απεσώβησε οποιαδήποτε απόπειρα των αντιπάλων του να παραβιάσουν την εστία του.
Και σα να μην έφτανε αυτό στο 38’ σε μια αντεπίθεση της Σλόβαν, που ως εκείνη τη στιγμή κυριολεκτικά δεν είχε μπει στην περιοχή του Πασχαλάκη, βρήκε γκολ σ’ ένα μακρινό, ευθύβολο σουτ του Μεντβέντεφ στο αριστερό «παραθυράκι» της εστίας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Κι ενώ με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου ο Αμπέλ Φερέιρα «έχασε» τον Ελ Καντουρί με ενοχλήσεις στον προσαγωγό περνώντας στη θέση του τον Ντόουγκλας. Μια αναγκαστική αλλαγή που στέρησε τεχνική από τον ΠΑΟΚ αλλά προσέδωσε δύναμη, ταχύτητα και το … μακρινό σουτ.
Ανατροπή χωρίς συνέχεια …
Στην ανάπαυλα ο 41χρονος Πορτογάλος τεχνικός προσπάθησε να «φρεσκάρει» και να κάνει πιο αιχμηρή επιθετικά την ομάδα του, περνώντας τον Σφιντέρσκι αντί του Πέλκα, εγχείρημα που απέδωσε καρπούς. Παρότι η Σλόβαν ήταν αυτή που απείλησε πρώτη στο 47’ όταν ο Σποράρ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, ο ΠΑΟΚ κατάφερε μέσα σε δύο λεπτά ότι δεν είχε πετύχει σε ένα ολόκληρο ημίχρονο. Στο 49’ ο Γιαννούλης έβγαλε τη σέντρα από αριστερά ο Άκπομ πήδηξε για την κεφαλιά δίχως να έρθει σε επαφή με την μπάλα κι ο Λημνιός που καραδοκούσε ισοφάρισε. Κι ένα λεπτό μετά ο Ροντρίγκο έβγαλε την ασίστ κι ο Σφιντέρσκι με δυνατό πλασέ έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού.
Ο «Δικέφαλος» πήρε ψυχολογία, βρήκε αυτοπεποίθηση και σ’ εκείνο το χρονικό σημείο έδωσε τα πάντα για να κάνει την ολική ανατροπή. Στο 50’ ο Ντε Καμπς προέβη σε αντικανονικό μαρκάρισμα στον Λημνιό αντικρύζοντας την κίτρινη κάρτα σε μια φάση που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα ζητώντας κόκκινη. Στο 54’ ο Λημνιός για λίγο δεν πρόλαβε την μπάλα με προβολή σε σέντρα του Εσίτι, στο 57’ ο Άκπομ γυρίζοντας το σώμα του σημάδεψε την εξωτερική πλευρά των διχτύων του Γκράεφ, στο 59’ ο Σφιντέρσκι με πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ!
Στο 60’ οι Σλοβάκοι προειδοποίησαν εκ νέου με τον Χόλμαν να πιάνει ανενόχλητος το μακρινό σουτ αλλά ένα λεπτό μετά με αρωγό την τύχη, ισοφάρισαν με τον Ντε Μάρκο να γίνεται αποδέκτης της μπάλας έπειτα από κόντρα και με δυνατό σουτ από πλεονεκτική θέση έκανε το 2-2 δίνοντας ψυχολογία στην ομάδα του, στερώντας την ταυτόχρονα από τους αντιπάλους του. Από εκείνο το σημείο και μετά ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην ανούσια εικόνα του πρώτου μέρους, όπου προσπαθούσε να σκοράρει με γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή, τα οποία στην πλειοψηφία τους απομάκρυναν οι Σλοβάκοι. Στο 64’ ο Εσίτι έδωσε τη θέση του στον Μίσιτς.
Μπορεί ο «Δικέφαλος» να έψαχνε το γκολ όμως πιο κοντά έφτασε πρώτα η Σλόβαν με το δοκάρι σε κεφαλιά του Μποζίκοφ στο 68’, επθιβεβαιώντας την κάκιστη λειτουργία της άμυνας σε στημένες φάσεις. Ταυτόχρονα δεν κατάφερε ν’ αξιοποιήσει την πληθώρα των δικών του κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί και θ’ απασχολήσει την τεχνική ηγεσία. Στο 73’ ο Μίσιτς νικήθηκε από αντίπαλο αμυντικό σε πλασέ από πλεονεκτική θέση που βρέθηκε έπειτα από τακουνάκι του Άκπομ. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά στο 76’ ο Ντόουγκλας προσπάθησε να βρεθεί σε καλή θέση σε εκτέλεση φάουλ του Μπίσεσβαρ αλλά έπειτα από σπρώξιμο του Αμπένα πάνω στον Βραζιλιάνο έπεσε με δύναμη πάνω στο δοκάρι χτυπώντας τα πλευρά του με συνέπεια το υπόλοιπο της παρουσίας του στο ματς να είναι τυπικό.
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε «καθαρό» μυαλό στο υπόλοιπο του αγώνα βλέποντας την κλεψύδρα ν’ αδειάζει. Στο 83’ ο Μίσιτς έπιασε δυνατό σουτ αναγκάζοντας τον Γκράεφ σε εντυπωσιακή απόκρουση. Τελικώς, στο 87’ ο Γιαννούλης με διαγώνιο σουτ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Στο 89’ ο Μπίσεσβαρ μπήκε στην αντίπαλη περιοχή αλλά την παράλληλη σέντρα του μπλόκαρε ο Σλοβάκος πορτιέρε. Στο 90’ νέο σουτ του Γιαννούλη ήταν άστοχο. Στις καθυστερήσεις Άκπομ και Λημνιός έχασαν σημαντικές ευκαιρίες για το γκολ της πρόκρισης, όμως τελικά αυτό δεν ήρθε …
Διαιτητής
Αντρέας Έκπμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί
Μεχμέτ Κούλουμ (Σουηδία)
Στέφαν Χόλμπεργκ (Σουηδία)
Τέταρτος
Στέφαν Χόλμπεργκ (Σουηδία)
Οι συνθέσεις
ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-4-2): Πασχαλάκης, Σοάρες, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Λημνιός, Εσίτι (64’ Μίσιτς), Ελ Καντουρί (31’ Ντόουγκλας), Μπίσεσβαρ, Πέλκας (σ.σ. αρχηγός) (46’ Σφιντέρσκι), Άκπομ.
Σλόβαν Μπρατισλάβα (Γ. Κόζακ) (4-2-3-1): Γκρέιφ, Ντε Καμπς, Ραρσάλα (78’ Σουχόφσκι), Σπόραρ, Ιμπραχίμ (68’ Νόνο), Αμπενά, Μεντβέντεφ, Χόλμαν (88’ Ρατάο), Μποζίκοφ (σ.σ. αρχηγός), Μπάιριτς, Ντε Μάρκο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.