Κάρλος Βαλντεράμα: Ο «El Pibe» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Κλασική ποδοσφαιρική φιγούρα που οι παλαιότεροι τον θυμούνται πολύ καλά. «Φοβιστικός» λόγω του παρουσιαστικού του, αλλά με καρδιά μικρού παιδιού.

Κλασική ποδοσφαιρική φιγούρα που οι παλαιότεροι τον θυμούνται πολύ καλά. «Φοβιστικός» λόγω του παρουσιαστικού του, αλλά με καρδιά μικρού παιδιού. Εξού  και το προσωνύμιο του: «El Pibe» (το παιδί). Σαν σήμερα το 1961 γεννήθηκε ο Κάρλος Βαλντεράμα, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία της Κολομβίας και γενικότερα του Νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου.

Άλλωστε δύο φορές κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Νοτιοαμερικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς (1987,1993), το 2004 το περιοδικό  «World Soccer» τον κατέταξε στους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα και επίσης ο Πελέ τον συμπεριέλαβε στους 125 καλύτερος εν ζωή παίκτες. 
Η εξαιρετική του τεχνική και το χαρακτηριστικό παρουσιαστικό του τον έκαναν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές του ΄90.

Ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Κολομβίας (111 ματς-11 γκολ), αποτέλεσε βασικό μέλος μίας ομάδας που είχε πολλές επιτυχίες με συμμετοχή σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα και 5 Κόπα Αμέρικα. Έπαιξε κυρίως στην πατρίδα του και στο MLS, ενώ στην Ευρώπη, αγωνίστηκε στη Βαγιαδολίδ και στη Μοπνπελιέ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας το 1990, με σπουδαίους συμπαίκτες, όπως τον Λοράν Μπλαν και τον Ερίκ Καντονά.

Μάλιστα κάποτε ο Μπλαν περιέγραψε επακριβώς τον Κολομβιανό μέσο: «Στο γρήγορο και σκληρό  ευρωπαϊκό παιχνίδι, δεν ήταν πάντα άνετος. Αλλά ήταν τόσο προικισμένος που θα μπορούσαμε να του δώσουμε την μπάλα, όταν δεν ξέραμε τι άλλο να κάνουμε, γνωρίζοντας ότι δεν θα την χάσει … Και συχνά έκανε πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς μόνο ονειρευόμασταν!».

Παρά  τον ηγετικό του χαρακτήρα, ήταν μία κλασική περίπτωση ανιδιοτελούς ποδοσφαιριστή που περισσότερο προτιμούσε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να σκοράρουν, παρά να το κάνει ο ίδιος.

Τον Φεβρουάριο του 2004, στο Μητροπολιτικό Στάδιο της Μπαρανκουίλα, έδωσε ένα αποχαιρετιστήριο παιχνίδι παρουσία πολλών σπουδαίων ποδοσφαιριστών από την Λατινική Αμερική, όπως του Σιλαβέρτ, του Μαραντόνα, του Ζαμοράνο και του Φραντσέσκολι. Είναι ο πρώτος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο στο Hall of Fame του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, μία διάκριση που ήρθε για τον 58χρονο σήμερα μέσο. το 2014 στην Πατσούκα του Μεξικού. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.