Ένα Κόπα Αμέρικα διαφορετικό από τ΄ άλλα!

Το 47ο συναπτάντημα των ποδοσφαιρικών εθνών της Λατινικής Αμερικής συνεχίζεται αυτές τις ημέρες με έντονες της "πληγές" από την πανδημία εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων

Η μεγάλη διαφορά στα όσα διαδραματίζονται, ποδοσφαιρικά, αυτή την εποχή στα γήπεδα της Ευρώπης και της Βραζιλίας – σε επίπεδο εθνικών ομάδων – εστιάζεται σε ότι αφορά το οπτικό σκέλος στις εικόνες των εξεδρών!
Η πανδημία εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη λατινική Αμερική και παρότι μια Κινέζικη εταιρία (Sinovac Biotech Ltd) αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή εμβολίων στη διοργάνωση (!), το βασικό εγχείρημα αντιμετώπισης του κακού που μας βρήκε δεν επιτρέπει ακόμα την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες με αποτέλεσμα αυτή η 47η, ιστορικά, γιορτή του λαοφιλούς αθλήματος να συνεχίζει στα… «βουβά» με ματς κεκλεισμένων των θυρών κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο ΚΑΙ στην ποιότητα των περισσότερων αναμετρήσεων!
Το Κόπα Αμέρικα πάντως έχει και πολλά κοινά στοιχεία με τα όσα βλέπουμε στο Euro με βασικότερο χαρακτηριστικό τις εικόνες κούρασης σε πολλά μεγάλα αστέρια, συμπαίκτες πολλοί εξ αυτών με τις μεγάλες «ντίβες» που παίζουν μπάλα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ίσως αυτός ο συντελεστής κόπωσης να είναι πιο αυξημένος στα ματς της Βραζιλίας καθώς οι περισσότεροι μετέχοντες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο πρωτάθλημα των εθνών, βγάζουν το ψωμί τους – ή και το… παντεσπάνι τους, σ’ ορισμένες περιπτώσεις – σε συλλόγους της γηραιάς ηπείρου, γεγονός που αντιστοιχεί σε αρκετά υπερατλαντικά ταξίδια, από και προς τις πατρίδες τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Συνδυάζοντας την συγκεκριμένη πραγματικότητα με το αγωνιστικό «σερί» στις μεγαλύτερες διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης (εθνικής και διεθνούς εμβέλειας) γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο… κουράγιο πρέπει να κάνουν ο Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν) με τον Γκάμπριελ Ζεσούς (Μάντσεστερ Σίτι) στην Βραζιλία και πόσες αντοχές χρειάζεται ο Μέσι στην Αργεντινή η οποία ναι μεν διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στον όμιλό της όμως τα τρία γκολ σε ισάριθμα ματς, μέχρι τώρα στη διοργάνωση δεν «συμβαδίζουν» με τις τεράστιες αξίες στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο των παικτών που στελεχών τη μεσαία και την επιθετική γραμμή!
Εξάλλου και οι ίδιοι οι παίκτες μετά τα παιχνίδια στη διοργάνωση, επισημαίνουν την κόπωση μιας ολόκληρης σεζόν, όπως προσπαθούν να την διαχειριστούν και να την αντιμετωπίσουν με τις όσο γίνεται λιγότερες «απώλειες» δυνάμεων και ενέργειας στα ματς που απομένουν!
Κλασσικό το παράδειγμα της Ουρουγουάης με τους Καβάνι και Σουάρεζ στην γραμμή κρούσης.
Η «σελέστε» μόλις προχθές πήρε την πρώτη της νίκη μέσα στο 2021 εξασφαλίζοντας με μπόλικο ιδρώτα το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Απόψε και αύριο, μεταμεσονύχτια, «παίζεται» η τελευταία παρτίδα για την φάση των ομίλων με τον κακό «χαμό» να γίνεται στο 2ο γκρουπ όπου η «οικοδέσποινα» Βραζιλία έχει εξασφαλίζει ως πρώτη με το 3 στα 3 την πρόκριση κι άλλες τρεις ομάδες (Εκουαδόρ, Περού, Βενεζουέλα) να «βράζουν» στο ζουμί της.
Στον ίδιο όμιλο είναι και η Κολομβία με «αστέρια» παγκόσμιας κλάσης να… «τρεμοπαίζουν» στον ποδοσφαιρικό καμβά μετρώντας άπειρα χιλιόμετρα τρεξίματος στο γκαζόν και εκατοντάδες «πτητικά μίλια» καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Ο Ζαπάτα, για παράδειγμα, έδωσε προχθές τον 72ο επίσημο αγώνα μέσα σε 12 μήνες – ελέω covid – με τον συμπαίκτη του στην Αταλάντα, Μουριέλ να παίρνει πολλές ανάσες στον πάγκο καθώς ήδη έχει στο ίδιο χρονικό διάστημα 68 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις όπου μετείχε η ομάδα του Μπέργκαμο αλλά και η εθνική του!
Στις ακόμα πιο «πονεμένες» από τις… παρενέργειες της πανδημίας, η Χιλή ενώ και οι υπόλοιποι μετέχοντες βιώνουν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του θεσμού.
Πάντως το μεράκι που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, εντός κι εκτός των γηπέδων, έχει σε εγρήγορση όλο αυτόν το ποδοσφαιρικό «οικοδόμημα» που λέγεται Κόπα Αμέρικα προκειμένου έστω κι έτσι εκατομμύρια λάτρες να ζούνε και αυτές τις μέρες στους ρυθμούς της «λατρεμένης» τους διοργάνωσης!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.