Ουνιόν – Χέρτα: Το ξεχωριστό ντέρμπι του Βερολίνου (vids)

Το ντέρμπι του Βερολίνου, αυτό ανάμεσα στην Ουνιόν και τη Χέρτα είναι μια όμορφη και εντελώς διαφορετική ιστορία. Και όχι, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο παιχνίδι!

Στον ποδοσφαιρικό πλανήτη υπάρχουν… ντέρμπι και ντέρμπι! Παιχνίδια που χωρίζουν δύο ομάδες εξαιτίας πολιτικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών διαφορών, ματς στα οποία το “μίσος”… ξεχειλίζει και οι εξέδρες “βράζουν”. Όμως το ντέρμπι του Βερολίνου, αυτό ανάμεσα στην Ουνιόν και τη Χέρτα είναι μια όμορφη και εντελώς διαφορετική ιστορία. Γιατί ο αγώνας ανάμεσα στoυς δύο εκπροσώπους της γερμανικής πρωτεύουσας, δεν χωρίζει, αλλά… ενώνει τους οπαδούς της Χέρτα και της Ουνιόν.

Ένα παιχνίδι ιδιαίτερο, στο οποίο βγαίνει στον “αφρό” η κοινή τους αγάπη για το Βερολίνο. Ένα παιχνίδι που έχει τις “ρίζες” του στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤHΣ NOVA ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΟΥΝΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΡΤΑ!

Το Τείχος τους… ένωσε!

Για να καταλάβετε καλύτερα τη σύνδεση των φιλάθλων της Χέρτα και της Ουνιόν, θα χρειαστεί να “ταξιδέψουμε” μπόλικα χρόνια πίσω. Στην περίοδο του “ψυχρού πολέμου” και της χωρισμένης στα δύο Γερμανίας. Οι κάτοικοι της Δυτικής Γερμανίας μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ανατολικό Βερολίνο, ωστόσο στην απέναντι πλευρά απαγορευόταν από το καθεστώς – εκτός από ειδικές εξαιρέσεις – το πέρασμα στο… καπιταλιστικό Δυτικό Βερολίνο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι φίλαθλοι της Χέρτα περνούσαν το Τείχος και πήγαιναν στο Ανατολικό Βερολίνο για να παρακολουθήσουν παιχνίδια της Ουνιόν. Δίπλα – δίπλα έβλεπαν τα ματς στο Alte Försterei, τραγουδούσαν συνθήματα ενότητας και στήριζαν οικονομικά τους Βερολινέζους αδερφούς τους. Οι οπαδοί της Ουνιόν για να ανταποδώσουν, στήριζαν τη Χέρτα στα παιχνίδια που έδινε στην Ανατολική Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι που έδωσε η Χέρτα στην Πράγα το 1979 για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στην Ντούκλα. Περίπου 30.000 Βερολινέζοι, οι περισσότεροι φίλαθλοι της Ουνιόν βρέθηκαν στο γήπεδο και τραγουδούσαν το σύνθημα “Χέρτα και Ουνιόν – Ένα έθνος”.

Αυτός ο σύνδεσμος σεβασμού, κατανόησης και εκτίμησης συνεχίστηκε και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο βρέθηκαν 52.000 θεατές περίπου τρεις μήνες μετά την ένωση του Βερολίνου. Φίλαθλοι και των δύο ομάδων, αγκαλιασμένοι στις εξέδρες γιόρταζαν την απελευθέρωση του Ανατολικού Βερολίνου και την επανένωση με τα αδέρφια τους από το Δυτικό Βερολίνο.

Αγκαλιά στις εξέδρες

Από τότε, οι δύο ομάδες έδωσαν αρκετά φιλικά παιχνίδια, το πρώτο επίσημο ματς μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη τον Σεπτέμβρη του 2010 για τη δεύτερη κατηγορία (1-1) και το πρώτο ματς στην Bundesliga έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2019 (νικήτρια η Ουνιόν με 1-0).

Αν και τα ΜΜΕ – και ορισμένα μέλη της Χέρτα – προσπαθούν για εμπορικούς λόγους να… ανάψουν τη “σπίθα’ και να μετατρέψουν αυτό το ιδιαίτερο σε ένα πραγματικό ντέρμπι, οι φίλαθλοι δεν ξεχνούν την ιστορία και ετοιμάζονται για άλλη μια φορά – αγκαλιασμένοι – να παρακολουθήσουν το ματς της Ουνιόν με την Χέρτα, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 19:30 (live Novasports 3HD).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.