Τέτοιες μέρες πριν από 50 χρόνια, η ανθρωπότητα είχε στρέψει το βλέμμα της προς το φεγγάρι. Οι φίλοι της Ιντεπεντιέντε είχαν έναν λόγο παραπάνω…
Στον δεύτερο όροφο των γραφείων της Ιντεπεντιέντε, στην πόλη Αβεγιανέδα του ευρύτερου Μπουένος Άιρες, φυλάσσονται τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η ιστορική αργεντίνικη ομάδα. Τα επτά Κόπα Λιμπερταδόρες, τα δύο Διηπειρωτικά και οι πολλοί άλλοι εγχώριοι και διεθνείς τίτλοι.
Ακριβώς δίπλα στις κούπες, υπάρχει ένα κουτί που περιέχει ένα διαφορετικό έκθεμα, που σίγουρα δεν συναντά κανείς σε γραφεία άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας.
Πρόκειται για τα αντίγραφα των καρτών μέλους των πρώτων ανθρώπων στην Ιστορία που πάτησαν το έδαφος της Σελήνης, τέτοιες μέρες πριν από 50 χρόνια!
Στις 16 Ιουλίου του 1969, η ιστορική αποστολή «Απόλλων 11», εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με στόχο να φτάσει εκεί που δεν είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος.
Τέσσερις περίπου μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, η σεληνάκατος Eagle προσεληνώθηκε έχοντας ως πλήρωμα τους Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, οι οποίοι μερικές μέρες αργότερα πραγματοποίησαν τον πρώτο…περίπατο του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Τι σχέση μπορεί όμως να έχουν όλα αυτά με μία ποδοσφαιρική ομάδα στην Αργεντινή;
Η ιστορία ξεκινά λίγους μήνες νωρίτερα από την εκτόξευση, όταν ο Έκτορ Ροντρίγκες, τότε γραμματέας Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων της Ιντεπεντιέντε είχε μία φαεινή ιδέα.
Η επικείμενη αποστολή «Απόλλων 11» είχε ήδη μαγέψει τους ανθρώπους παγκοσμίως με την προοπτική της πρώτης επίσκεψης στη Σελήνη και ο Ροντρίγκες δεν είχε μείνει ανεπηρέαστος.
Έτσι, λίγο καιρό πριν από την εκτόξευση, το μέλος της Ιντεπεντιέντε, αποφάσισε ότι οι τρεις αστροναύτες που θα συμμετείχαν στην αποστολή, έπρεπε να γίνουν μέλη της ομάδας!
Έκτορ Ροντρίγκες.
Μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες, εξασφάλισε τις φωτογραφίες των Άρμστρονγκ, Όλντριν και Μάικλ Κόλινς (ο τρίτος της αποστολής, ο οποίος δεν πάτησε στη Σελήνη) και τους έβγαλε κάρτες μέλους. Ο Όλντριν έγινε έτσι το μέλος υπ’ αριθμόν 80.399, ο Άρμστρονγκ το 80.400 και ο Κόλινς το 80.401.
Η κάρτα μέλους του Άρμστρονγκ.
Μαζί με τις κάρτες μέλους, ο Ροντρίγκες έστειλε στους αστροναύτες τρία λαβαράκια και τρεις φανέλες της Ιντεπεντιέντε, ενώ τους προσκάλεσε επίσημα στο Μπουένος Άιρες.
Λίγες μέρες μετά, στις 23 Μαΐου του 1969, ο διοικητής του πληρώματος Νιλ Άρμστρονγκ έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Ιντεπεντιέντε αναφέροντας: «Αγαπητέ κύριε Ροντρίγκες. Εκ μέρους των μελών του πληρώματος του ”Απόλλων 11”, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύ ωραία επιστολή και την σκέψη σας να μας στείλετε τα τρία λαβαράκια. Ανυπομονώ να επιστρέψω για επίσκεψη στο Μπουένος Άιρες κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον και ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μου επιστρέψουν να δεχτώ την πρόσκλησή σας να επισκεφτώ το κλαμπ».
Η επιστολή του Άρμστρονγκ.
Ο Ροντρίγκες ήδη ήταν υπερήφανος για το κατόρθωμά του, όμως δεν περίμενε αυτό που θα γινόταν μετά!
Στις 20 Ιουλίου το Eagle πάτησε το φεγγάρι, μερικές μέρες αργότερα οι αστροναύτες επέστρεψαν σώοι στη Γη και στη συνέχεια ξεκίνησαν παγκόσμια περιοδεία, δίνοντας σε κόσμο από πολλές χώρες την ευκαιρία να δουν από κοντά τους τρεις ήρωες του διαστήματος.
Τον Νοέμβριο του 1969, οι αστροναύτες επισκέφτηκαν το Μπουένος Άιρες και στην δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους, προσκλήθηκε και ο Ροντρίγκες.
Εκεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο, ο θρυλικός πλέον Νιλ Άρμστρονγκ όχι μόνο τον ευχαρίστησε κατ’ ιδίαν για τα δώρα της Ιντεπεντιέντε, αλλά του αποκάλυψε ότι είχε πάρει μαζί του στο διαστημόπλοιο το λαβαράκι της ομάδας που του είχε στείλει!
«Του είχα γράψει ότι θα έκανε το μεγαλύτερο κατόρθωμα της δεκαετίας, συγκινήθηκε και πήρε μαζί του το λάβαρο», δήλωσε αργότερα ο Ροντρίγκες.
Από τότε, οι οπαδοί του ιστορικού «Rey de Copas» (σ.σ.: «Βασιλιάς των Κυπέλλων», ένα από τα παρατσούκλια της Ιντεπεντιέντε), έχουν να το λένε ότι η ομάδα τους κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Σελήνη, δίνοντας μάλιστα και τον σχετικό τίτλο στο κατόρθωμα: «La Luna Roja», το «κόκκινο φεγγάρι», από τα χρώματα της ομάδας.
Οι οπαδοί των αντιπάλων πάντως τους αμφισβητούν, χαρακτηρίζοντας το επίτευγμα ως «μύθο» ή «φάρσα».
Όπως και να’ χει, οι φίλοι της Ιντεπεντιέντε εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι. Και στα γραφεία παραμένει πάντα η απόδειξη ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε ποτέ σε έναν άλλον κόσμο, ήταν μέλος του κλαμπ…