Η Σάλκε της Ευρώπης και της 2ης κατηγορίας

Η μετάβαση από την ευρωπαϊκή σταθερότητα, στο πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας. Η Σάλκε παλεύει με τον κακό εαυτό της και προβληματίζει για το άμεσο μέλλον της.

Σύλλογος με 7 πρωταθλήματα Γερμανίας, τελευταίο εκ των οποίων στο μακρινό 1958, όταν άφησε το Αμβούργο στην δεύτερη θέση.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1997 κατέγραψε την σημαντικότερη ευρωπαϊκή στιγμή στην ιστορία της. Η Σάλκε φτάνει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το οποίο και κατακτά επικρατώντας με 4-1 της ιταλικής Ίντερ στη διαδικασία των πέναλτι, με τον διπλό τελικό τότε να έχει το ίδιο σκορ (1-0) σε Γκεζελκίρχεν και Μιλάνο. Ένας Βέλγος, ο Μάρκ Βίλμοτς ήταν κορυφαίος παίκτης των Γερμανών στη σεζόν σκοράροντας 6 φορές στην πορεία κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου.

Πάρτε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Novasports.gr

Η ζωή στο χαμηλότερο αγωνιστικό επίπεδο δεν είναι πάντα ευκολότερη. Η κατεύθυνση ενός συλλόγου μπορεί να χάνεται. Ο χρόνος που απαιτείται για να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο ίσως είναι μεγάλος. Τα οικονομικά δεδομένα είναι προφανώς διαφορετικά.

Παρατηρώντας τη Σάλκε των τελευταίων δεκαετιών, θα βρούμε στο ρόστερ της σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Επίσης θα σημειώσουμε διακρίσεις που μπορεί να μην είναι τίτλοι στη Μπουντεσλίγκα, όμως είναι πορείες στην Ευρώπη.

Ουδέποτε ήταν η πλουσιότερη ομάδα της Γερμανίας και δεν συνήθιζε ποτέ να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για μεταγραφές. Με διαφορετική φιλοσοφία έφτασε μέχρι την φάση των «16» του Champions League το 2019 όταν αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε διάρκεια 20 ετών έπαιξε σε 8 σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το 2011 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όταν την απέκλεισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το καλοκαίρι του 2021, μόλις δύο χρόνια μετά την πορεία μέχρι τους «16» της Ευρώπης, η Σάλκε υποβιβάστηκε έχοντας συγκεντρώσει μόλις 16 βαθμούς.
Την αμέσως επόμενη σεζόν καταλαμβάνει την πρωτιά στην 2η κατηγορία και επιστρέφει.
Το πάθημα του 2021 δεν έγινε μάθημα. Το 2023 μαζεύει μόλις 31 βαθμούς και τερματίζει στην 17η θέση. Υποβιβασμός στο τέλος της σεζόν και επιστροφή στην 2η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Δύο σεζόν στην 2η κατηγορία μετά την 20ετή σταθερή παρουσία σε υψηλό επίπεδο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο ποδόσφαιρο καμία προηγούμενη πετυχημένη σεζόν δεν εγγυάται θετικά αποτελέσματα στην επόμενη.

Η Σάλε το βίωσε για τα καλά εφέτος. Ήταν 10η στο τέλος της χρονιάς με 43 βαθμούς στο πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας… Με εικόνα κάκιστη σημειώνοντας 53 τέρματα και δεχόμενη 7 περισσότερα (60).

Ο 42χρονος Κάρελ Γκέρετς προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα από την αρχή. Χωρίς σημαντικά οικονομικά ποσά για την ενίσχυση του ρόστερ, ο Βέλγος που έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025 καλείται να βάλει τις βάσεις από τη σεζόν που έρχεται διεκδικώντας έστω την επιστροφή στην κεντρική σκηνή του γερμανικού ποδοσφαίρου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.