Εν καιρώ πανδημίας τα πάντα… αλλάζουν! Ή τουλάχιστον σχεδόν τα πάντα. Το NBA Draft μπορεί να διεξάγεται για πρώτη φορά Νοέμβριο (19/11, ξημερώματα, 03:00) αλλά όπως όλα τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει σημαντική εκπροσώπηση.
Οι καιροί που οι τριάντα ομάδες του NBA δεν εμπιστευόντουσαν με τίποτα παίκτες που κατάγονται από τη Γηραιά Ήπειρο ή παίζουν επαγγελματικά εκεί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Στο αποψινό Draft θα αρχίσουν 60 “ιστορίες”, 60 ζωές θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Μερικές λιγότερο, άλλες περισσότερο, όπως συνέβη και στην περίπτωση του back to back MVP του NBA πριν από 7 χρόνια. Φυσικά, ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που το 2013 είχε επιλεχθεί στο νούμερο 15 της διαδικασίας από τους Μιλγουόκι Μπακς και πλέον βρίσκεται στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ.
Το Novasports.gr σας παρουσιάζει πέντε περιπτώσεις Ευρωπαίων παικτών που αγωνίζονταν στην Ευρώπη έως σήμερα και η λογική λέει πως θα επιλεχθούν στο αποψινό Draft (μερικοί πολύ ψηλά μάλιστα).
Ο έκτος παίκτης (Λεάντρο Μπολμάρο) που θα σας παρουσιάσουμε είναι Αργεντίνος αλλά αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα εδώ και μία διετία.
Ας αρχίσουμε λοιπόν την ανάλυση των «αστεριών» της Ευρώπης:
Αλεξέι Ποκουσέφσκι
Είναι ακόμα 18 χρονών (26 Δεκεμβρίου 2001 ημερομηνία γέννησης) και είναι έτοιμος να ανοίξει τα… φτερά του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Με ύψος 2.14 μ. ο Ολυμπιακός τον ανακάλυψε σε μικρή ηλικία στην Σερβία και τον έπεισε να μεταναστεύσει για να έρθει στην Ελλάδα.
Το απίστευτο με την περίπτωση του «Πόκου» είναι ότι παρά το ύψος του, ντριμπλάρει σαν γκάρντ, διεισδύει εξαιρετικά και σουτάρει με πολύ καλά ποσοστά από μέση και μακρινή απόσταση. Θυμίζει πολύ στο στυλ τον Ντιρκ Νοβίτσκι ενώ φέρνει και σε… Γιάννη Αντετοκούνμπο λόγω ύψους και σωματοδομής όταν ο μικρός «Greek Freak» έκανε το υπερωκεάνιο ταξίδι.
Σε σχέση με τους Κιλιάν Χέιζ και Ντένι Αβντίγια (θα τους βρείτε παρακάτω) έχει ένα και μοναδικό μειονέκτημα! Στον Ολυμπιακό έχει πάρει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, καθώς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της παρουσίας του στον Πειραιά αγωνιζόταν με την Β’ ομάδα στην Α2.
Οι μετοχές του Αλεξέι ανεβαίνουν συνεχώς τα τελευταία «24ώρα» και πλέον δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη επιλογή του στην πρώτη 20άδα του Draft. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να είναι «late first round pick» και να επιλεχθεί στις θέσεις 20-30 (π.χ. από τους Σέλτικς που έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον).
Πάντως, σε όποια ομάδα και να καταλήξει ο Ποκουσέφσκι, η προσαρμογή του μόνο εύκολη δεν θα είναι. Θα χρειαστεί μακρά περίοδο προσαρμοστικότητας για να ωριμάσει τόσο πνευματικά όσο και σωματικά έτσι ώστε να επιβιώσει στην κορυφαία Λίγκα του πλανήτη. Η πρώτη ύλη και το ταλέντο του, θα του «κερδίσουν» χρόνο και ο Σέρβος έχει μία «χρυσή» ευκαιρία στα χέρια του έτσι ώστε να εξελιχθεί σε σούπερ σταρ.
Ντένι Αβντίγια
Στα 19 του χρόνια (γεννημένος 3 Ιανουαρίου 2001) ο Ντένι Αβντίγια θεωρείται το μεγαλύτερο prospect της Γηραιάς Ηπείρου. Τα τελευταία mock draft των ΗΠΑ τον θεωρούν σίγουρα lottery pick, και μάλιστα top-five pick (δηλαδή στην πρώτη 5άδα των επιλογών).
Και όχι τυχαία φυσικά! Πέρα από το μέγεθος (2.06 μ.), το άνοιγμα χεριών (210 εκατοστά) που δεν περνούν απαρατήρητα από τις ομάδες του NBA, ο Ισραηλινός είναι… έμπειρος! Στην Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε ρόλο την τελευταία διετία, αντιμετωπίζοντας τους κορυφαίους παίκτες της Euroleague.
Η περίπτωση του μοιάζει πολύ με εκείνη του Λούκα Ντόνσιτς, καθώς στο επιθετικό του ρεπερτόριο έχει και την δημιουργία και το σκοράρισμα. Το βασικό όμως είναι ότι δεν «φοβάται», επιδεικνύοντας άγνοια κινδύνου στον τρόπο που παίζει. Αυτό που λέμε στην μπασκετική… αργκό, «μπασκετικό θράσος». Ένα απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσεις να τα βάλεις με τους καλύτερους του Κόσμου.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι σίγουρο ότι θα δυναμώσει το κορμί του και θα προσπαθήσει να «βγάλει στο παρκέ» όλα όσα τον έκαναν ήδη σπουδαίο στην Ευρώπη. Αν τα καταφέρει, τα All-Star Game θα διαδέχονται το ένα το άλλο με φρενήρεις ρυθμούς.
Κιλιάν Χέιζ
Ο Κιλιάν Χέιζ είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος αθλητής που σύμφωνα με τις «προβλέψεις» βρίσκεται πιο πάνω από τον «δικό μας», Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Όχι όμως και πιο πάνω από τον Ντένι Αβντίγια.
Αυτό διότι, ναι μεν πρωταγωνίστησε τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Euroleague όπως ο Ισραηλινός συνομήλικος του. Ο 19χρόνος Γάλλος γκάρντ (27 Ιουλίου 2001 γεννηθείς) έπαιξε επαγγελματικά για δύο χρόνια στη Σολέ, ενώ την περασμένη σεζόν, αγωνίστηκε με την Ουλμ στη Γερμανία και το EuroCup. Ξεκίνησε βασικός και στα 33 παιχνίδια την περασμένη σεζόν, έχοντας κατά μέσο όρο 11,6 πόντους, 5,3 ασίστ και 3 ασίστ.
Όπως και ο Ποκουσέφσκι, έτσι και εκείνος όσο περνούν οι ώρες ανεβάζει τις… μετοχές του! Μάλιστα σε μερικά «mock-drafts» της τελευταίας στιγμής φιγουράρει στην πρώτη τριάδα του Draft! Το πιο πιθανό είναι πάντως να επιλεχθεί μετά από τον Ντένι Αβντίγια, πριν τον Ποκουσέφσκι και κάπου ανάμεσα στο 5 και το 14.
Στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά τώρα, η ωριμότητα τον διακρίνει, ενώ στο κομμάτι της δημιουργίας έχει ανταπεξέλθει εξαιρετικά στο Eurocup. Αν βελτιώσει το σουτ του (και τη μηχανική του) αλλά και αν προσθέσει μυϊκή μάζα για να ανταπεξέλθει στο “μαγικό κόσμο”, το μέλλον προμηνύεται λαμπρό.
Τεό Μαλεντόν
Το δεύτερο μεγάλο ταλέντο του γαλλικού μπάσκετ! Ο Τεό Μαλεντόν, ο οποίος με τις μικρές Εθνικές της χώρας του είχε «φτιάξει» καλύτερο όνομα από τον προαναφερθέντα, Κιλιάν Χέιζ. Ο 19χρόνος (12 Ιουνίου 2001) άσος της Βιλερμπάν έχει αποκτήσει εμπειρία από την LNB και την Euroleague αφού η ομάδα του Πάρκερ δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς Γάλλους παίκτες.
Την περασμένη μάλιστα σεζόν, ξεκίνησε βασικός στα μισά περίπου παιχνίδια, πρωταγωνιστώντας. Κατέγραψε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (20 στο Γαλλικό πρωτάθλημα, 19 στην Euroleague) και ασίστ (10) βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητά του στο σουτ.
Το μεγάλο του ατού, είναι το διάβασμα σε καταστάσεις Pick and Roll. Με τρομερή εναλλαγή ρυθμού έχει την ικανότητα να βάλει τον αμυντικό στην πλάτη του και να πάρει την κατάλληλη απόφαση με την μπάλα να καταλήγει στο… διχτάκι από τα δικά του χέρια ή από τα χέρια κάποιου συμπαίκτη του. Μελανό σημείο το γεγονός πως ακόμα είναι επιρρεπής στα λάθη. Κάτι το οποίο όμως φτιάχνεται γιατί η ωριμότητα έρχεται με τον καιρό.
Η λογική λέει πως θα τον δούμε σε κάποια από τις τελευταίες θέσεις του πρώτου γύρου του Draft (παρόμοια περίπτωση με τον Ποκουσέφσκι δηλαδή ως προς την θέση επιλογής), αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την έκπληξη, είτε προς το θετικό (πρώτη 20άδα), είτε προς το αρνητικό (αρχές δευτέρου γύρου).
Λεάντρο Μπολμάρο
Το καλοκαίρι του 2018 όταν αποφάσιζε να αφήσει την Αργεντινή και το Μπουένος Άιρες δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ονειρική συνέχεια.
Η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα του είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και σε Εθνικό επίπεδο (με τις μικρές Εθνικές ομάδες), αλλά ότι θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σχεδόν αμέσως φάνταζε «παραμύθι».
Ο λόγος για τον 20χρόνο (11 Σεπτεμβρίου 2000) Μπολμάρο, ο οποίος είναι ένα ψηλό γκαρντ που μπορεί να δώσει λύσεις στην άμυνα και στην επίθεση με το μέγεθος και την ποιότητά του. Κατεβάζει με ασφάλεια τη μπάλα και δεν έχει κανένα πρόβλημα να οργανώσει την επίθεση, κάνοντας σπάνια λάθη. Στην άμυνα τα δίνει… όλα κόντρα σε πιο έμπειρους και πιο δυνατούς παίκτες. Στο σουτ υπάρχει ένα θέμα, το οποίο με δουλειά φτιάχνεται.
Φέτος έχει αγωνιστεί σε 16 ματς με την φανέλα των μπλαουγκράνα και πριν από λίγες μέρες μοίρασε 10 ασίστ σε αγώνα πρωταθλήματος (ACB).
Οι προβλέψεις τον τοποθετούν στο ίδιο σημείο με τον προαναφερθέντα, Τεό Μαλεντόν, αλλά ίσως ο Αργεντινός αποφασίσει να τελειώσει την σεζόν στην Ισπανία προτού δοκιμάσει την… τύχη του στο NBA. Ειδικά αν επιλεχθεί στον δεύτερο γύρο του Draft.
Γιαμ Μαντάρ
Δεν θα επιλεχθεί στον πρώτο γύρο του φετινού Draft εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Η λογική λέει πως θα τον δούμε γύρω στο νούμερο 40 του φετινού Draft. Ο λόγος για τον Γιαμ Μαντάρ της Χάποελ Τελ Αβίβ που αποδεικνύει ότι ο Ντένι Αβντίγια δεν βγήκε τυχαία από την παραγωγική διαδικασία του Ισραηλινού μπάσκετ.
Μπορεί να μην έχει τα ίδια στοιχεία, ή την ίδια προοπτική με τον συμπατριώτη του που θα επιλεχθεί πολύ ψηλά, όμως ο Μαντάρ δεν παύει να είναι ένα μεγάλο ταλέντο, με σπουδαία οργανωτικά στοιχεία.
Ο 19χρόνος (21 Δεκεμβρίου του 2000) πλέι μέικερ είναι εξαιρετικός στην δημιουργία αλλά και στην άμυνα καθώς παλεύει για κάθε φάση σαν να είναι η τελευταία του παιχνιδιού.
Σημαντικό ελάττωμα το κακό του σουτ, το οποίο είναι ασταθές και χρειάζεται πολλή δουλειά. Θυμίζει πολύ τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Πάτρικ Μπέβερλι, ο οποίος είναι εξαιρετικός αμυντικός και έχει καθιερωθεί στο NBA.