Βίκτορ Γουεμπανιάμα, ο νέος… Πύργος του Άιφελ (vid)

Είναι 16 χρονών με ύψος 2.19μ. και άνοιγμα χεριών 2.31μ. (μεγαλύτερο από του Γιάννη Αντετοκούνμπο!). Στις ΗΠΑ θεωρείται το μεγαλύτερο prospect ανεξαρτήτως ηλικίας και είναι το μεγάλο φαβορί για επιλογή στο No.1 του ντραφτ το 2023! Το Novasports.gr σας συστήνει το παιδί-θαύμα του γαλλικού μπάσκετ.

Πιθανότατα το όνομα του να μην σας λέει κάτι και δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για ένα 16χρονο παιδί από τη Γαλλία που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του μπάσκετ. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του Βίκτορ Γουεμπανιάμα είναι πως βλέπει τον κόσμο από τα 2.19 μέτρα πριν καν βεβαίως ενηλικιωθεί. Το τεράστιο ανάστημα για την ηλικία του, συνδυάζεται με την τρομερή τεχνική κατάρτιση που διαθέτει, την ταχύτητα πάνω στο παρκέ, την εκτελεστική δεινότητα, την έφεση στα κοψίματα και το γεγονός πως μπορεί να αγωνιστεί με μεγάλη άνεση στην περιφέρεια, στοιχεία που τον κατατάσσουν ίσως στο μεγαλύτερο ταλέντο του πλανήτη, αυτή την εποχή. “Έχει εξαιρετική επιδεξιότητα και τεχνική για έναν τόσο ψηλό παίκτη. Πασάρει χωρίς να κοιτάζει, ντριμπλάρει φοβερά και διαθέτει τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού“, δήλωσε ο προπονητής του στη Ναντέρ, Πασκάλ Ντοναντιέ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και μία τριετία σκάουτερ του ΝΒΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του και τα reports τους είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα ανήκει στη Ναντέρ, αντίπαλο του Προμηθέα στο EuroCup και στις τελευταίες μετρήσεις το άνοιγμα των χεριών του έφτασε τα 2.31 μέτρα (τo 2017 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε άνοιγμα χεριών 2.21 μ.) και ακόμη αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν απομείνει λίγες ημέρες για το ντραφτ του 2020 και άπαντες στο ΝΒΑ μιλούν για εκείνο του 2023, όπου θεωρούν πως ο Γουεμπανιάμα θα επιλεχθεί στο Νο.1. “Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρότζεκτ παίκτη στον κόσμο, ανεξάρτητα από την ηλικία του“, δήλωσε πρόσφατα ο ειδικός αναλυτής του ESPN για το ντραφτ, Mike Schmitz.

Το ξεκίνημα, η Ναντέρ και η δοκιμή στη Μπαρτσελόνα

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα γεννήθηκε στη Le Chesnay, μία πόλη της Γαλλίας 20 χιλιόμετρα από το Παρίσι, κοντά στις Βερσαλίες. Αρχικά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, όπου έπαιξε τερματοφύλακας, ακολούθησε το τζούντο, όμως η αλήθεια είναι πως το μπάσκετ ήταν πάντα… μέσα στο σπίτι του. Η μητέρα του είχε αγωνιστεί στη Stade Français και τον καθοδήγησε στα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, σε ηλικία 4 ετών. Ο πατέρας του δεν επέλεξε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά με τον στίβο και το άλμα εις μήκος. Η αδερφή του, Εύα αγωνίζεται στη Βιλερμπάν και το 2017 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16, ενώ ο αδελφός του, Όσκαρ, ασχολείται με το χάντμπολ. Άκρως αθλητική οικογένεια.

Στην ηλικία των 10 ετών και ενώ πλησίαζε ήδη το 1.90 μ., ο Γουεμπανιάμα μετακόμισε στη Ναντέρ, σε μία ομάδα που ασχολείται πολύ με τους νέους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 συμμετείχε με τη Μπαρτσελόνα στο ACB Minicopa, όμως επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και τη Ναντέρ. “Προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό κομμάτι. Είμαι στη φάση όπου πρέπει να δουλέψω και να βελτιωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο χειρισμός των οικονομικών δεν είναι δική μου ευθύνη, αλλά των γονιών μου”, είχε δηλώσει με μεγάλη ωριμότητα ο Γουεμπανιάμα σε συνέντευξη του στη “L’Equipe”.

Το επόμενο βήμα και τα ρεκόρ

Τον Οκτώβρη του 2019 ο Γουεμπανιάμα έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στο EuroCup. Ήταν μόλις 15 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών. Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριου, ο πιτσιρίκος από τη Γαλλία έσπασε τα… κοντέρ στο Adidas Next Tournament, που διεξήχθη στο Κάουνας. Παρότι αντιμετώπισε παίκτες που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτεροι, ολοκλήρωσε το τουρνουά με 15.8 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 μπλοκ και 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. 

Τη φετινή σεζόν, χάρη σε ένα ειδικό συμβόλαιο που έχει δημιουργήσει η Γαλλική Ομοσπονδία, προκειμένου να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο τα ταλέντα, έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται τόσο στη Ναντέρ, όσο και στην Pole France, ομάδα που αγωνίζεται στην Nationale Masculine 1 (τρίτη κατηγορία της Γαλλίας). Στην LNB έχει μόλις μία συμμετοχή, καθώς αγωνίζεται κυρίως με τη μικρή ομάδα της Ναντέρ, όπου έχει 15.5 πόντους, 16 ριμπάουντ και 5.5 μπλοκ κατά μέσο όρο. Όσον αφορά το ντεμπούτο του στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Και πάλι απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους, ο Γουεμπανιάμα μέτρησε 22 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 μπλοκ, συγκεντρώνοντας 32 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. 

Οι προπονήσεις με τους Πουαριέ – Γκομπέρ και το όνειρο του ΝΒΑ

Το εντυπωσιακό είναι πως τα συγκεκριμένα στατιστικά δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο το video που κυκλοφόρησε στα social media και δείχνει τον 16χρονο ταλαντούχο Γάλλο να κάνει ατομικές προπονήσεις με τους συμπατριώτες του, Βινσέν Πουαριέ και Ρούντι Γκομπέρ (δύο σερί σεζόν καλύτερος αμυντικός στο ΝΒΑ). “Η μεγαλύτερη δουλειά που έχω μπροστά μου είναι να βελτιώσω τη σωματική μου διάπλαση“, παραδέχεται ο Γουεμπανιάμα και οι συμβουλές που δέχεται είναι πως δεν πρέπει να πάρει πολύ όγκο για να μην χάσει στοιχεία της τεχνικής του, που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό. Είδωλο του είναι ο Κρίσταπς Πορζίνγκις, ενώ παρακολουθεί στενά τον τρόπο παιχνιδιού των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κέβιν Ντουράντ, αλλά και του… μέντορα του, Ρούντι Γκομπέρ.

Η αλήθεια είναι πως ο μεγάλος στόχος του Γουεμπανιάμα είναι το ΝΒΑ. Δεν θέλει απλά να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά να κυριαρχίσει. “Ο στόχος μου δεν είναι να είμαι το No.1 στο ντραφτ, αλλά να γίνω ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ“, εξηγεί το παιδί – θαύμα του γαλλικού μπάσκετ. Στην Αμερική πάντως θεωρείται ήδη το μεγαλύτερο prospect ανεξαρτήτως ηλικίας και το μεγάλο φαβορί για επιλογή στο No.1 του ντραφτ το 2023!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.