Ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο Κόμπι Μπράιαντ (videos)

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το μοιραίο δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ, το οποίο στέρησε τη ζωή του ιδίου και άλλων οχτώ ανθρώπων. Με αφορμή αυτό ας ανατρέξουμε σε μερικές από τις πιο «iconic» στιγμές της 20χρονης καριέρας του «Black Mamba» στο ΝΒΑ.

Ήταν απόγευμα, σε ώρα Ελλάδος, της 26 Ιανουαρίου του 2020, όταν κυκλοφόρησαν τα πολύ άσχημα νέα, πως το ελικόπτερο που επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ μαζί με την κόρη του Τζίτζι και άλλους επτά ανθρώπους, συνετρίβη σε έναν λόφο της Καλιφόρνια.  

Στο άκουσμα της είδησης όλοι σάστισαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ένας εκ των κορυφαίων αθλητών όλων των εποχών, είχε ένα τόσο τραγικό τέλος.  

Στο άρθρο αυτό όμως δεν θα εξετάσουμε τα γεγονότα αυτού του δυστυχήματος. Θα θυμηθούμε μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές του «Black Mamba» εντός παρκέ, οι οποίες έκαναν όλον τον πλανήτη να παραμιλά. Αυτό άλλωστε αρμόζει σε έναν «θρύλο» του δικού του βεληνεκούς. Τέτοιους ανθρώπους αξίζει να τους θυμάσαι με τα όσα σπουδαία κατάφεραν και όχι με το τραγικό τέλος που μπορεί να είχαν στη ζωή τους.  

Δείτε αναλυτικά με χρονολογική σειρά 10 στιγμές που «σημάδεψαν» την καριέρα του Κόμπι στο NBA:  

1.  Το εντυπωσιακό alley-oop με τον Σακίλ Ο’νίλ (2000) 

Παρά το γεγονός πως ο Κόμπι Μπράιντ αποτελούσε έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ όλων των εποχών, μια από τις πιο «iconic» στιγμές στην 20χρονη πορεία του στο NBA, έχει γεννηθεί από μία πάσα του.

Οι Λος Άντζελες Λέικερς βρέθηκαν απέναντι στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στους τελικούς Δυτικής περιφέρειας του 2000. Το σκορ στη σειρά ήταν 3-3 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε 7ο παιχνίδι στην έδρα των πρώτων. Με λιγότερο από ένα λεπτό να απομένει οι «Λιμνάνθρωποι» ήταν μπροστά με τέσσερεις πόντους και είχαν την κατοχή της μπάλας. 

Αυτή έφτασε στα χέρια του «Black Mamba», ο οποίος επιχείρησε μια διείσδυσή στο καλάθι των φιλοξενούμενων, ύψωσε στον Σακίλ Ο’νίλ, εκείνος κάρφωσε εντυπωσιακά, ανέβασε τη διαφορά στους έξι και έδωσε ουσιαστικά την πρόκριση στους μετέπειτα πρωταθλητές.  

2. Το repeat των Λέικερς στην εποχή Κόμπι-Σακ (2000-01)

Οι Λος Άντζελες Λέικερς των Σακίλ Ο’νίλ και Κόμπι Μπράιαντ δεν είχαν αντίπαλο στα Playoffs του 2001. Οι «Λιμνάνθρωποι» έφτασαν μέχρι το… τέλος του δρόμου με συνολικό ρεκόρ 16-1! Η μοναδική τους ήττα ήρθε στους τελικούς κόντρα στους 76ερς του Άλεν Άιβερσον.

Κόμπι και Σακ κατέκτησαν μαζί το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά τους και συνέθεσαν, τότε, ένα από τα καλύτερα και πιο κυρίαρχα δίδυμα στην ιστορία του NBA. Ο «Black Mamba» τελείωσε τους τελικούς του 2001 μετρώντας 24,6 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ κατά μέσο όρο.

3. Όταν για τρεις περιόδους, πέτυχε περισσότερους πόντους από όλους τους Μάβερικς (20 Δεκεμβρίου 2005) 

Μια επίδοση του Κόμπι Μπράιαντ που, ίσως, δεν έχει πάρει την αξία που της αναλογούσε, αποτελεί η εμφάνισή του κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς το Δεκέμβρη του 2005. 

Ο «Black Mamba» έσπασε όλα τα κοντέρ στις πρώτες τρεις περιόδους του αγώνα. Πρόλαβε να πετύχει 62 ολόκληρους πόντους σε μόλις 32 λεπτά συμμετοχής. Ο ίδιος δεν αγωνίστηκε καθόλου στο τελευταίο δωδεκάλεπτο καθώς οι Λέικερς είχαν ήδη πάρει μια μεγάλη διαφορά έναντι των Μάβερικς και είχαν εξασφαλίσει ουσιαστικά τη νίκη. 

Να σημειωθεί πως οι Ντάλας Μάβερικς είχαν πετύχει 61 πόντους μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, έναν δηλαδή λιγότερο από τον Κόμπι ο οποίος είχε 62. 

4. Η κορυφαία παράσταση ενός… τρομακτικού σκόρερ (22 Ιανουαρίου 2006)  

Η κορύφωση των δυνατοτήτων ενός εκ των πιο χαρισματικών σκόρερ όλων των εποχών, ήρθε πριν από περίπου 18 χρόνια, σε ένα παιχνίδι των Λος Άντζελες Λέικερς κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς. 

Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν πραγματικά από άλλον πλανήτη σε εκείνη τη βραδιά. Φιλοδώρησε τα καλάθια των Καναδών με 81 προσωπικούς πόντους.

Η στατιστική έδειξε 28 στα 46 σουτ και 18 εύστοχες ελεύθερες βολές σε 42 λεπτά συμμετοχής. Ο «Black Mamba» πέτυχε τους 55 από τους 81 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και οδήγησε τους Λέικερς στη νίκη με τελικό σκορ 122-105.   

Η επίδοση των 81 πόντων σε ένα παιχνίδι αποτελεί μέχρι σήμερα, τη δεύτερη κορυφαία όλων των εποχών πίσω μόνο από τους 100 του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν το μακρινό 1962.  

5. Η μεγάλη εκδίκηση κόντρα στον… αιώνιο αντίπαλο (2010) 

Το ματσάρισμα των Λέικερς με τους Σέλτικς σε τελικούς του NBA δεν θα μπορούσε να πάει λάθος, πόσο μάλλον όταν αυτό οδηγείται σε έβδομο παιχνίδι. 

Οι «Λιμνάνθρωποι» υποδέχτηκαν τους «Κέλτες» σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου στο «Staples Center», με σκοπό να πάρουν εκδίκηση για τους χαμένους τελικούς του 2008. Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν ήταν σε καλή βραδιά, ήταν άστοχος και δεν μπορούσε να βρει λύσεις απέναντι στην άμυνα των Σέλτικς. Το γεγονός αυτό επηρέασε τους Λέικερς, οι οποίοι βρέθηκαν σε σημείο να κυνηγούν τους αντιπάλους τους από το -13 (49-36).

Παρά την κακή του εμφάνιση ο «Black Mamba» δεν θα μπορούσε να το αφήσει αυτό έτσι. Πέτυχε τους 10 από τους συνολικά 23 πόντους του στην τελευταία περίοδο, με τη βοήθεια των Γκασόλ, Όντομ και Φίσερ έφερε… τούμπα το ματς και κατέκτησε το πέμπτο πρωτάθλημα της καριέρας του.

6. «Αλύγιστος» στην… πρόκληση του Μπαρνς (2010)  

Μια από τις πιο «iconic» στιγμές της καριέρας του Κόμπι Μπράιαντ, αποτελεί η αντίδρασή του στην προσπάθεια του Μπαρνς να τον… τρομάξει.

Ο τότε παίκτης των Μέμφις Γκρίζλις είχε τη μπάλα στα χέρια του για μια επαναφορά, με τον Κόμπι να τον μαρκάρει. Ο Μπαρνς έκανε μια απότομη κίνηση με τη μπάλα προς το πρόσωπο του «Black Mamba», σε συνέχεια μια κόντρας των δύο εντός παρκέ. Ο Μπράιαντ όχι απλά δεν φοβήθηκε από την κίνηση του αντιπάλου του, αλλά έμεινε ακίνητος, πραγματοποιώντας μια από τις πιο «cold» στιγμές της ιστορίας του αθλήματος.  

7. Ο τραυματισμός που σήμανε την κάθοδο της καριέρας του και μας χάρισε μια μοναδική στιγμή (2013) 

Η 12 Απριλίου 2013 δεν αποτελεί μία από τις καλύτερες ημέρες για την καριέρα του Κόμπι, μάλλον το αντίθετο. Στο παιχνίδι με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στο «Staples Center», ο «Black Mamba» έκοψε τον αχίλλειο τένοντά του, ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ, μετά από αυτόν τον τραυματισμό, στα υψηλά standard του και τρία χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να δώσει τέλος στην πλούσια καριέρα του. 

Η ρήξη αχίλλειου τένοντα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ένας αθλητής. Ο πόνος ήταν αρκετά έντονος για τον Κόμπι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πτώσης του στο παρκέ κέρδισε φάουλ και κανονικά θα έπρεπε να εκτελέσει δύο βολές. Σε περιπτώσεις τέτοιων σοβαρών τραυματισμών σαφώς ο παίκτης που έχει κερδίσει βολές κάθεται στον πάγκο και κάποιος συμπαίκτης του τον αντικαθιστά στη γραμμή της… φιλανθρωπίας. 

Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Μπράιαντ. Ο σούπερ σταρ των Λέικερς επέστρεψε στο παρκέ, πέτυχε δύο στις δύο βολές χωρίς… αχίλλειο και αποχώρησε εν μέσω αποθέωσης από το κοινό στο «Staples Center». 

8. Όταν ξεπέρασε τον «Goat» και είδωλό του, Μάικλ Τζόρνταν (14 Δεκέμβρη 2014) 

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2014 ο Κόμπι Μπράιαντ είχε δώσει ραντεβού με την ιστορία. Είχε έρθει η ώρα να ξεπεράσει σε πόντους το παιδικό του ίνδαλμα, Μάικλ Τζόρνταν και να ανέβει στην τρίτη θέση των κορυφαίων σκόρερς όλων εποχών στο NBA.  

Κατά τη διάρκεια του αγώνα των Λέικερς με τους Τίμπεργουλβς ο Κόμπι πέτυχε 26 πόντους, ενώ χρειαζόταν μόλις εννιά για να ξεπεράσει τον «Air Jordan» και στο τέλος της αναμέτρησης γνώρισε την αποθέωση από όλο το «Target Center». 

9. Το τελευταίο του All Star Game (2016) 

Στην πλούσια καριέρα του, ο Κόμπι Μπράιαντ αγωνίστηκε συνολικά σε 18 All Star Games. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 στο All Star Game του Τορόντο, ο «Black Mamba» έδωσε μια τελευταία παράσταση στην ετήσια… γιορτή του NBA.  

Όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από όλο το «Canada Center», κατάφερε να πετύχει δέκα πόντους μαζί με επτά ασίστ και μας χάρισε ένα τελευταίο… μαγικό ένας εναντίον ενός κόντρα στον Λεμπρόν Τζέιμς. 

10. Άφησε το καλύτερο για το τέλος… «Mamba Out» (2016) 

Στις 13 Απριλίου 2016, ο Κόμπι Μπράιαντ έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στο NBA, φορώντας, φυσικά, την πολυαγαπημένη του χρυσαφί φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς. 

Ο «Black Mamba», όπως αποδείχθηκε, φύλαγε το καλύτερο για τέλος. Όπως δήλωσε και ο ίδιος αστειευόμενος αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, όλοι του έλεγαν να μην τους πασάρει τη μπάλα και να σκοράρει, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη καριέρα του. 

Ο Κόμπι έκανε πράξη τη συμβουλή των συμπαικτών του, σούταρε συνολικά 50 φορές, ευστόχησε στις 22 από αυτές και τελείωσε το παιχνίδι πετυχαίνοντας 60 από τους 101 πόντους των Λέικερς στη νίκη τους κόντρα στους Γιούτα Τζάζ (101-95). 

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του στο «Staples Center», ο Μπράιαντ είπε αντίο στους φίλους των Λέικερς με τη φράση… «Mamba Out». 

Αυτό ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα του βεληνεκούς και του ταλέντου του Κόμπι Μπράιαντ. Για όποιον θελήσει να πάρει ακόμα μία δόση του τι εστί «Black Mamba», ας παρακολουθήσει το παρακάτω βίντεο με τις 40 καλύτερες στιγμές της καριέρας του, όπως τις διάλεξε το NBA:


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.