Ελλάδα-Τσεχία, με έπαθλο ένα «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του φετινού Ευρωμπάσκετ. Ο Θάνος Σολούκος αναλύει τα «κλειδιά» που θα φέρουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με ασφάλεια στην 8άδα.

Η Εθνική μας καλείται να σπάσει την… κατάρα της τελευταίας τριετίας και να κερδίσει την Τσεχία έτσι ώστε να βρεθεί στους «8» του Eurobasket. Αισιοδοξία είναι καλό που υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι συγκρατημένη, γιατί πάντα οι αποδείξεις δίνονται στο παρκέ, και όχι στα… λόγια.

1. Υποτίμηση=Αποκλεισμός

Η Εθνική μας μπορεί να είναι ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, όμως και τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στους διεκδικητές μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις και το τελικό αποτέλεσμα απογοήτευσε. Φέτος η νοοτροπία μας μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική και αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος είναι προπονητής που έχει κάνει πρωταθλητισμό και ξέρει καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αν τα μυαλά μας πάρουν αέρα και μπούμε στο παιχνίδι ως η ομάδα που είναι το φαβορί για το χρυσό, νομίζοντας ότι θα έχουμε εύκολο έργο, τότε θα αποκλειστούμε. Οι Τσέχοι μας το έχουν ξανακάνει με τον ίδιο τρόπο πέρσι στο Προολυμπιακό, που νομίζαμε ότι θα πάμε μετά από χρόνια στο Τόκιο αλλά μείναμε με τον πόθο γιατί υποτιμήσαμε μία ομάδα, με όλη την σημασία της λέξης.

2. Το γρήγορο τέμπο

Μας αρέσει να παίζουμε σε γρήγορο τέμπο και έχουμε τους παίκτες να το υποστηρίξουμε. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης του κόσμου στο τρανζίσιον, ενώ οι Καλάθης, Σλούκας δημιουργούν με πολύ καλύτερο συντελεστή επιτυχίας όταν το παιχνίδι παίζεται σε γρήγορο τέμπο. Παράλληλα, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ως αμερικανοθρεμμένος αρέσκεται σε αυτό το «run and gun» παιχνίδι. Το πολύ μεγάλο θετικό είναι ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν έχει σχέση με τον Παπαγιάννη πριν από 2-3 χρόνια, έχει στεγνώσει σωματικά και μπορεί να τρέξει με μεγάλη άνεση το γήπεδο, χωρίς να χωλαίνει. Από την άλλη, η Τσεχία είναι μία γερασμένη ομάδα, που δεν διαθέτει σωματικά προσόντα για να ματσάρει την ορμή και την ένταση που μπορεί να βγάλει η Εθνική μας. Ακόμη και ο Σατοράνσκι, δεν είναι αυτός που ήταν, όπως φυσικά και ο Γιάν Βέσελι.

3. Το τρίποντο και η άμυνα

Έχουμε ευτυχήσει φέτος να έχουμε κλασσικό σουτέρ μετά από αρκετά χρόνια. Ο λόγος για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος ειδικά στα παιχνίδια με Ιταλία και Κροατία πραγματοποίησε μυθικές εμφανίσεις. Με τον Γιάννη να δημιουργεί το ένα ρήγμα μετά το άλλο και κόντρα στην Τσεχία, οι περιφερειακοί μας (και όχι μόνο) θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να λάβουν την μπάλα οποιαδήποτε στιγμή και να εκτελέσουν. Αν η Εθνική βρει ρυθμό πίσω από τα 6.75μ. δύσκολα χάνει, πόσο μάλλον από την Τσεχία. Όμως και οι Τσέχοι διαθέτουν καλούς και ικανότατους σουτέρ τριών πόντων. Μπόατσικ και Χρούμπαν διαθέτουν φαρμακερό χέρι και χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Δόξα τον θεό η Εθνική μας έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να παίξουν άμυνα παίρνοντας σούπερ βαθμό.

4. Ανοχή στο… ξύλο;

Όσο ταλέντο τους λείπει, άλλο τόσο… βαράνε μπασκετικά οι Τσέχοι. Όποιος είδε τα παιχνίδια τους στον όμιλο της Πράγας μπορεί με σιγουριά να πει ότι παίζουν το πιο πολύ… ξύλο από όλες τις ομάδες του τουρνουά. Ειδικά οι ψηλοί, οι οποίοι είναι στα τελειώματα της καριέρας του και δεν έχουν άλλον τρόπο, βαράνε στο… ψαχνό με την ελπίδα να μην τα δώσουν και όλα οι διαιτητές. Η Εθνική μας δεν πρέπει να φοβηθεί μετά από δύο-τρία σκληρά μαρκαρίσματα, ούτε πρέπει να χαλάσει το μυαλό της επειδή οι διαιτητές της FIBA δεν σφύριξαν δύο-τρία φάουλ. Πρέπει να παραμείνει πιστή στο πλάνο και τότε θα κερδίσει, αρκεί βέβαια και οι διαιτητές να μην το ξηλώσουν, όπως έχουν κάνει αρκετές φορές στο φετινό Eurobasket.

5. Το τσέχικο βαρόμετρο

Ο παίκτης-«κλειδί» της Τσεχίας έχει ονοματεπώνυμο: Τόμας Σατοράνσκι. Αν εκείνος είναι καλά ανεβαίνει αυτόματα ένα επίπεδο η Τσεχία. Στην Φάση των ομίλων όμως ο νέος παίκτης της Μπαρτσελόνα, μόνο καλά δεν ήταν. Έπαιξε στα τρία από τα πέντε ματς και είχε 0, 2 και 14 πόντους αντίστοιχα. Έδειξε πάντως κόντρα στο Ισραήλ, στον τελικό-πρόκρισης ότι είναι καλύτερα και δεν είναι τόσο επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Το μεγάλο του «όπλο» είναι οι ασίστ (9 μέσο όρο), όμως η Ελλάδα θα πρέπει να του κόψει σίγουρα ένα από τα δύο για να έχει τον πρώτο λόγο. Ή το σκορ ή την δημιουργία. Εκτός και αν είναι εκτός κλίματος αγώνα και δεν χρειαστεί κάτι το ιδιαίτερο από την «Επίσημη Αγαπημένη».