Γκρίνια; Δυσαρέσκεια; Δικαιολογημένες διαμαρτυρίες; Η «σκληρή» άμυνα στα όρια του αντιαθλητικού φάουλ (σε μερικές περιπτώσεις τα ξεπερνούσε) και το μπασκετικό «ξύλο» που έπαιξαν οι Ουκρανοί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς και την προηγούμενη ημέρα οι Βρετανοί, άφησαν ένα ανησυχητικό συμπέρασμα στην Εθνική ομάδα, ενόψει των νοκ αουτ αγώνων στην τελική φάση του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. «Ξύπνησαν» και τις νωπές μνήμες από την διαιτητική αντιμετώπιση και συμπεριφορά που είχε η ελληνική ομάδα και πρωτίστως ο Giannis, στο προηγούμενο Παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας και στο παιχνίδι του ομίλου με την Εθνική Βραζιλίας, καθώς και στον καθοριστικό νοκ άουτ αγώνα με την Τσεχία στην φάση των «16».
Η Εθνική ομάδα ούτε άλλοθι θέλει να δημιουργήσει, ούτε θέλει ευνοϊκό κλίμα διαιτησίας, ενόψει των αγώνων «χωρίς αύριο» στην τελική φάση, σε περίπτωση ήττας και αποκλεισμού από τους υψηλούς στόχους που έχει. Η Εθνική ομάδα διαθέτει τον καλύτερο παίκτη μπάσκετ στον κόσμο και δεν ζητεί την προστασία του, αλλά τον καταλογισμό όσων φάουλ του γίνονται. Βέβαια, οι αντίπαλοι που παίζουν σκληρά στην άμυνα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχουν επιλέξει τον …παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή, σε μια φάση, μπορεί ο Greek Freak να δεχτεί και τρία χτυπήματα-επαφές σε μια διείσδυση του, αλλά ένα φάουλ θα καταλογισθεί. Εάν καταλογισθεί και ενώ ειδικά στα αμυντικά double team, θα έπρεπε στην πρώτη δυνατή επαφή να καταλογίζεται φάουλ.
Η Εθνική ομάδα διαθέτει παίκτες που μπορεί να «νικήσουν» και τους διαιτητές, αλλά αλίμονο αν είναι αυτό το ζητούμενο. Κανείς δεν επιθυμεί αν δίνονται σωρηδόν φάουλ υπέρ του Γιάννη και να τον βλέπουμε συνέχεια στην γραμμή των βολών για να τις εκτελεί (παρεμπιπτόντως έχει βελτιωθεί πολύ και η πιθανή πρόθεση των αντιπάλων να τον «στέλνουν» στις βολές δεν έχει κέρδος αστοχίας του), αλλά αν γίνει σύγκριση με την αντιμετώπιση των άλλων δυο Ευρωπαίων σταρ του ΝΒΑ, Λούκα Ντόντσιτς και Νίκολα Γιόκιτς, η αντιμετώπιση τους είναι η απόδοση είναι «τα του Καίσαρως, τω Καίσαρι». Ειδικά, ο Σλοβένος«one man show» συζητά…ατελείωτα με τους διαιτητές για κάθε απόφαση που είναι κατά του και γίνεται διάλογος ανταλλαγής…απόψεων στην διάρκεια του αγώνα.
Και επειδή, «η ζωή κάνει κύκλους», κατά σύμπτωση, ο διαιτητής Βόιτσιεχ Λίσκα που είχε καταλογίσει το 5ο φάουλ (επιθετικό) στον Αντετοκούνμπο, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στον πάγκο και να ανακοπεί η προσπάθεια της Εθνικής για να νικούσε τους Τσέχους με διαφορά άνω των 12 πόντων, ώστε να προκρινόταν στα προημιτελικά, τιμωρήθηκε και αποκλείσθηκε πρόσφατα από την συνέχεια του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ από την επιτροπή διαιτησίας της FIBA.
Αιτία ήταν τα σφάλματα που υπέπεσαν στον αγώνα Λιθουανίας-Γερμανίας και το πιο εξόφθαλμο από αυτά ήταν φυσικά η αβλεψία της μη εκτέλεσης της ελεύθερης βολής από την τεχνική ποινή του προπονητή Γκόρντον Χέρμπερτ, με συνέπεια η Λιθουανία να στερηθεί την ευκαιρία για έναν έξτρα πόντο στο 60-63. Σε αγώνα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εθνικών ομάδων, η εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης, έμεινε στα…αζήτητα. Αποκλεισμό από την συνέχεια του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, αποφάσισε το αρμόδιο όργανο της FIBA και για τον Ιταλό, Ματσόνι που «σφύριξε» με τον Λίσκα στο ίδιο παιχνίδι.
Ως κατά «διαβολική» σύμπτωση, οι Λίσκα και Ματσόνι ήταν οι δυο εκ των τριών διαιτητών και στον πρόσφατο αγώνα της Εθνικής ομάδας στο Βελιγράδι (25/8) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι αποφάσεις του είχαν προκαλέσει τα έντονα παράπονα της ελληνικής πλευράς και την ελληνική επίσημη διαμαρτυρία στη FIBA για τη μεροληπτική στάση του.
Η διαπίστωση ότι υπάρχει… θέμα με την διαιτησία στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, είναι δεδομένη και τεκμηριωμένη. Με την προσδοκία ότι θα δούμε καλύτερες διαιτησίες στην τελική φάση της διοργάνωσης και στα νοκ αουτ των «16», της προημιτελικής, της ημιτελικής φάσης, του τελικού και του μικρού τελικού, στην πλειοψηφία των αγώνων στους 4 ομίλους που ολοκληρώνονται σήμερα, η διαιτησία έχει προκαλέσει εύλογα παράπονα και διαμαρτυρίες. Και για να μην χαθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των αγώνων, οι τεχνικές ποινές στους πάγκους, στους προπονητές, αλλά και σε παίκτες των Εθνικών ομάδων, έχουν «πέσει σύννεφο»…