“Λύγισε” ο Παναθηναϊκός

Την ευκαιρία να κάνει αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση της πρώτης θέσης του 5ου ομίλου απώλεσε στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ηττήθηκε 77-70 από την Κάχα Λαμποράλ.

Την πρώτη του ήττα στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα υπέστη ο Παναθηναϊκός με 77-70 από την Κάχα Λαμποράλ στην Ισπανία. Στην τρίτη αγωνιστική της διοργάνωσης οι Ισπανοί του Ντούσκο Ιβάνοβιτς βρήκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα μικρό προβάδισμα στην πρωτιά του Ε΄ ομίλου, αγωνιζόμενοι με πάθος και 9.500 Βάσκους στο πλευρό τους, και να ανέβουν στην κορυφή. Το «τριφύλλι» όμως τους περιμένει σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για να πάρει το αίμα του πίσω στο ΟΑΚΑ και να καλύψει και τη διαφορά των επτά πόντων με την οποία ηττήθηκε απόψε.

Το σκηνικό στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» ήταν… καυτό (όπως συνηθίζουν άλλωστε οι Βάσκοι) και με τον Φερνάντο Σαν Εμετέριο να προελαύνει και να σημειώνει 21 πόντους κάνοντας εκπληκτικό δίδυμο ψηλών με τον Μίρσα Τελέτοβιτς (17π.) και τον Μπατίστα (11π.) να βοηθά, οι γηπεδούχοι είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα μέσα στη ρακέτα. Επιπλέον, είχαν την ψυχραιμία που έλειψε από τον αντίπαλο τους. Στην αντίπερα όχθη, οι «πράσινοι» αν και διατηρούνταν κοντά στο σκορ δεν κατάφερναν να πλησιάσουν αρκετά και να ισοφαρίσουν, ιδίως από τη στιγμή που ο Διαμαντίδης χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ και παρά την καλή απόδοση του Μπατίστ (ιδίως στο τελευταίο δεκάλεπτο), αλλά και του Νίκολας (15π.).    

Κυνήγι
Χέρι-χέρι βάδιζαν εξ αρχής Ισπανοί και «πράσινοι». Και οι δύο είχαν μπει στο παρκέ αποφασισμένοι για τη νίκη και οι προθέσεις τους δεν κρύβονταν. Οι μεν προσπάθησαν να «χτυπήσουν» την ομάδα του Ομπράντοβιτς στην περιφέρεια, οι δε προσπάθησαν να πάνε τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, αλλά ο Μάικ Μπατίστ δεν ήταν -μέχρι τότε τουλάχιστον- στα καλύτερα του και δεν τα έβγαζε εύκολα πέρα με τον  Μπάρατς. Ο τελευταίος και ο Σαν Εμετέριο είχαν αναλάβει δράση (7-7) και στην αντίπερα όχθη έβρισκαν την αντίσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη. Η είσοδος του Λόγκαν έδωσε άλλον αέρα στους γηπεδούχους, οι οποίοι έτρεξαν περισσότερο, απέκτησαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και με έξι σερί πόντους πήραν ένα μικρό προβάδισμα (15-10). Ο Κώστας Τσαρτσαρής έδωσε τη λύση αξιοποιώντας την ευστοχία του από τα 6.75 (17-16).

Ο ρυθμός του παιχνιδιού είχε γίνει εξαιρετικά γρήγορος, υπήρχαν στιγμές που οι δύο αντίπαλοι διαγωνίζονταν στα τρίποντα και επειδή ο «Ζοτς» είδε πως οι Βάσκοι πετύχαιναν ένα στα τρία γύρισε την άμυνα σε ζώνη match up στις επαναφορές. Η τακτική του έφερε αποτελέσματα, αφού πρώτα η ομάδα του δέχθηκε τέσσερις συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου (23-18). Στη συνέχεια η Κάχα πιάστηκε στη… φάκα, καθώς πιέστηκε αρκετά από το «τριφύλλι» (27-26), με τον Τσαρτσαρή να συνεχίζει την καλή δουλειά και επιθετικά. Εκείνο που δε μπορούσε να διορθώσει ο Σέρβος ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ που δε μάζευαν οι παίκτες του, σε αντίθεση με εκείνους του Ιβάνοβιτς, οι οποίοι είχαν ανανεώσει πέντε επιθέσεις τους. Στο μεταξύ, οι διαιτητές στο παρκέ έγιναν από τρεις δύο, καθώς ο Καρλ Γιούγκεμπραντ ένιωθε ενοχλήσεις στη γάμπα του και αποσύρθηκε στα αποδυτήρια κουτσαίνοντας, δίχως να ξαναβγεί στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός διατηρούταν κοντά στο σκορ με ζον πρες και κλεψίματα (κυρίως του Φώτση), αλλά δεν έλεγε να ισοφαρίσει, καθώς ο Τελέτοβιτς και ο Σαν Εμετέριο δημιουργούσαν προβλήματα στην άμυνα του έχοντας σημειώσει 10 πόντους έκαστος μέχρι το ημίχρονο (36-33).

Φάουλ οι «πράσινοι», ψυχραιμία οι Ισπανοί
Η πίεση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του τρίτου δεκαλέπτου. Από την πλευρά της Κάχα στους αντίπαλους περιφερειακούς, από την άλλη από τον Παναθηναϊκό με τις «παγίδες» του. Το προβάδισμα της πρώτης στο σκορ διατηρούταν (34-28, 39-36 22΄), με τον Σαν Εμετέριο να δημιουργεί «ρήγματα» στην «πράσινη» άμυνα και οι Πρωταθλητές Ελλάδος «απαντούσαν» άλλοτε με πικ εν ρολ και άλλοτε ποστάροντας τον Διαμαντίδη. Οι τελευταίοι αν και προσπέρασαν για λίγο (41-42) αφενός δε χρησιμοποιούσαν το πλεονέκτημα των φάουλ, αφετέρου ο Ντρου Νίκολας -που είχε πάρει φόρα- και ο Διαμαντίδης που έκανε πολύ καλή δουλειά στην περιφέρεια, αμυντικά και επιθετικά, έπρεπε να πάρουν ανάσες. Στο διάστημα που κάθισαν στον πάγκο για να ξεκουραστούν εν όψει της τέταρτης περιόδου, οι Ισπανοί είχαν επιμέρους σκορ 10-3 (από το 49-46 στο 59-49) παίρνοντας διαφορά 10 πόντων με τρία τρίποντα του Ρίμπας.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπατίστα θέλησε να διευρύνει το προβάδισμα της ομάδας του (62-49), έκανε μια ανόητη ενέργεια και χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Ο Φώτσης πέτυχε ένα ακόμη τρίποντο (62-52) και έφερε το «τριφύλλι» στο -10 και ο Διαμαντίδης ήταν εύστοχος στις δύο βολές (62-54), ενώ η μπάλα βρισκόταν ξανά στα χέρια της «παρέας» του. Γρήγορα ο Παναθηναϊκός έφτασε στο -4 με τον διεθνή γκαρντ και τον Νίκολας να συνεργάζονται άψογα (62-58, 34΄) και την άμυνα να «σφίγγει» τον κλοιό γύρω από το λαιμό της Κάχα, αλλά τα κακά νέα για τον πρώτο ήταν πως μετά έκανε το 4ο φάουλ του. Ο Μπατίστα δεν το έβαλε κάτω (66-58), αλλά ούτε ο Νίκολας και ο Μπατίστ (68-63, 35΄.30΄΄). Η ψαλίδα της διαφοράς δεν έκλεινε όμως (70-63). Τα φάουλ με τα οποία είχαν φορτωθεί οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (από 4 Διαμαντίδης και Μπατίστ και από 3 Τσαρτσαρής και Σάτο) «χαλάρωσαν» αναγκαστικά την άμυνα τους.

Παρόλα αυτά, ένα έμμεσο τρίποντο του Τσαρτσαρή τους έφερε ξανά στο -4 (70-66, 38′.36″) και στη συνέχεια ο «Ζοτς» έδινε οδηγίες για το τα τελευταία λεπτά. Ώσπου, ο Σέρβος βγήκε από τα ρούχα του και έφτασε μέχρι το κέντρο του παρκέ για να διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές όταν εκείνοι ακύρωσαν ένα τρίποντο του Διαμαντίδη (σ.σ. θα έκανε το σκορ 72-69) σφυρίζοντας αμυντικό φάουλ του Χουέρτας στον Μπατίστ. Η μπάλα πήγε στους «πράσινους»,ο Μπατίστ έγραψε το 72-68 και οι Ισπανοί έχασαν την επόμενη επίθεση μένοντας με τη μπάλα στα χέρια λόγω της πίεσης που δέχθηκαν. Ο Σάτο μετά από αρκετά άστοχα τρίποντα ευστόχησε και έκανε το 73-70, 20″ πριν τη λήξη. Η συνέχεια δεν ήταν αυτή που περίμενε ο Ομπράντοβιτς, καθώς με φάουλ ο Περπέρογλου έδωσε την ευκαιρία στον Σαν Εμετέριο να πετύχει άλλους δύο πόντους (75-70, 18″ πριν τη λήξη) και χάνοντας την επόμενη επίθεση ο Τελέτοβιτς έγραψε το τελικό σκορ 77-70.

Γήπεδο: “Φερνάντο Μπουέσα”
Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ, Μπολτάζερ, Λατίσεφς
Θεατές: 9.650

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 36-33, 59-49, 77-70

Κάχα: Ρίμπας 9(3/3 τριπ.), Χουέρτας 5, Λόγκαν 10(2), Τελέτοβιτς 17(1), Μπατίστα 11, Σαν Εμετέριο 21, Όλεσον, Μπάρατς 4
Παναθηναϊκός: Τέπιτς 1, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 14(6 λάθη), Φώτης 7 (2/8 τριπ.), Σάτο 6, Νίκολας 15(3/4 τριπ.), Τσαρτσαρής 11(1), Διαμαντίδης 12(2/3 τριπ., 11 ασίστ), Βουγιούκας, Καλάθης 2.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.