Δια πυρός και σιδήρου…

Παραλίγο και θα γινόταν το κακό, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός κατάφερε και έφυγε με μια πολύτιμη νίκη από το Κάουνας (71-64).
Ιβκοβιτς: "Αξίζαμε τη νίκη"

Παραλίγο και θα γινόταν το κακό, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και έφυγε με μια πολύτιμη νίκη από το Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις με σκορ 71-64. Doctor Τζέκιλ και mister Χάιντ η ομάδα του «Ντούντα». Παρουσιάστηκε με δύο διαφορετικά πρόσωπα στα δύο ημίχρονα και αν και είχε φτάσει να προηγείται και με 23 πόντους διαφορά λίγο έλειψε να την. πατήσει όταν έχασε το ρυθμό του στο δεύτερο εικοσάλεπτο και ο Πότσιους (19π.) ήταν ασταμάτητος. Τελικά, η τύχη χαμογέλασε στους «ερυθρόλευκους» χάρη στην τόλμη -αλλά και στην εμπειρία- των Βασίλη Σπανούλη (17π.) και Τζαμόν Λούκας (7π.).

Ο πρώτος ευστόχησε σε ένα κρίσιμο τρίποντο ένα λεπτό πριν τη λήξη και όταν οι Λιθουανοί του Ηλία Ζούρου είχαν πλησιάσει στους 3 πόντους. Ο δεύτερος συμπεριφέρθηκε αναλόγως στη συνέχεια και σε εξίσου κρίσιμο σημείο και με ένα κλέψιμο αρχικά και έναν αιφνιδιασμό στη συνέχεια σφράγισε την πρώτη νίκη των Πειραιωτών στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Οι δυο τους έφεραν ξανά το χαμόγελο στα χείλη των συμπαικτών τους μετά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε και διατήρησαν τις ελπίδες τους για κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου τους. Κι όλα αυτά σε ένα ματς όπου οι γηπεδούχοι έκαναν 21 λάθη, έναντι 5 των «ερυθρολεύκων».

Φουλ για νίκη
Εξ αρχής ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θέλησε να δώσει την ώθηση στην ομάδα του να κάνει αυτό που δεν έκανε στο προηγούμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι της, να ελέγξει το ρυθμό του δηλαδή. Γι’ αυτό και την παρέταξε με τρεις γκαρντ (Τεόντοσιτς, Χαλπερίν, Λούκας). Δεν τα κατάφερε κατευθείαν αλλά μετά το πρώτο οκτάλεπτο. Μέχρι τότε, οι Λιθουανοί έκαναν το παιχνίδι τους και προηγούνταν με 16-11, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να περάσουν τη μπάλα στο low post για να εκμεταλλευθούν τους Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη.

Από εκεί και πέρα όμως, η μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε στην άμυνα του. Πίεσε και «έσπρωξε» τους αντιπάλους του να κάνουν λάθη και κακές επιθετικές επιλογές, ενώ βελτίωσε τις δικές του. Για αρχή λοιπόν, έκανε ένα σερί 12-0 (16-23, 10΄), με κύριους εκφραστές του τους Σπνούλη και Τεόντοσιτς, και μπαίνοντας στο δεύτερο δεκάλεπτο συνέχισε να σκοράρει. Έτσι, έφτασε το 16-0 (16-27), με τους παίκτες του Ζούρου να μένουν επί έξι λεπτά χωρίς πόντο! Ο Έλληνας τεχνικός γύρισε την άμυνα του σε ζώνη, αλλά επιθετικά οι μπασκετμπολίστες του πέτυχαν μόλις 4 πόντους σε εννέα λεπτά (20-29). Στην αντίπερα όχθη, είχε αναλάβει ο «Kill Bill» (22-34) και με τρίποντα των Χαλπερίν και Τεόντοσιτς έκλεισε το ημίχρονο ευρισκόμενος στο +18 (22-40), εξακολουθώντας να αμύνεται πολύ καλά. Απόδειξη το γεγονός ότι μέσα σε δέκα λεπτά δέχθηκε μόλις έξι πόντους.

Κάτι άλλαξε
Η αστοχία και οι κακές επιλογές της Ζαλγκίρις δεν άλλαξαν στα πρώτα λεπτά της επανάληψης. Το ταμπλό έγραψε 22-45 με το επιμέρους σκορ να είναι 34-6 υπέρ των Πειραιωτών. Από το 26΄ (29-52) και μετά όμως ο Πότσιους «αφήνιασε» και με εννέα συνεχόμενους προσωπικούς πόντους του έκανε το 38-54 (28΄). Την ίδια ώρα οι συμπαίκτες του. σημάδευαν κυρίως τον Παπαλουκά, ρίσκαραν και σούταραν και ο «σοφός» τον αντικατέστησε με τον Χαλπερίν, ενώ πέρασε στο παρκέ και τον Τεόντοσιτς.

Στο τέλος του δεκαλέπτου η διαφορά είχε μειωθεί στους 13 πόντους (43-56) με τους Λιθουανούς να δίνουν μεγάλη βάση στην άμυνα τους -κάτι που έδειξε να ξεχνά σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός- να βρίσκουν διαδρόμους και να τρέχουν προς το αντίπαλο καλάθι και να αρχίζουν να πλησιάζουν. Την προσπάθεια τους συνέχισαν στην τελευταία περίοδο. Στο 32ο λεπτό το ταμπλό του γηπέδου έγραφε 48-56, με τον Μαριάνοβιτς να σκοράρει και την ομάδα του να έχει πετύχει 26 πόντους σε 12΄ ενώ είχε σημειώσει 22 σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Με ομαδική προσπάθεια εξακολούθησε νε «ροκανίζει» τη διαφορά (48-58, 54-60.) ώσπου έφτασε στο -3 (61-64). Εκεί ύψωσε το ανάστημα του ο Σπανούλης και με ένα τρίποντο έδωσε «ανάσα» στην ομάδα του (61-67, 1΄.02΄΄ πριν τη λήξη), ο Πότσιους συνέχισε το. βιολί του και οδήγησε ξανά τη Ζαλγκίρις σε διαφορά τριών πόντων (64-67), αλλά ο Λούκας δεν του επέτρεψε να χαρεί. Μετά από ένα καλάθι του Τεόντοσιτς ο Αμερικανός έκλεψε τη μπάλα 19΄΄ πριν το τέλος, ο Βασιλόπουλος αστόχησε στις δύο βολές από το φάουλ που κέρδισε, αλλά ο συμπαίκτης του βγήκε στον αιφνιδιασμό και έγραψε το τελικό σκορ 64-71.

Στο γήπεδο βρίσκεται και ο Άρβιντας Σαμπόνις, επίτιμος πρόεδρος της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 22-40, 43-56, 64-71

Ζαλγκίρις (Ζούρος): Μπράουν, Τσάπιν 3, Πόσιους 19 (2), Καλνιέτις 7 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 2, Κουζμίνσκας 2, Μιλάνκις, Μαριάνοβιτς 12, Ουάτσον 6, Κόλινς
 
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς 9, Σπανούλης 17 (2), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελ 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Έσρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Χαλπερίν 3, Λούκας 7

Άννα Δοκμετζίογλου


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.