Λούκας: «Να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Να σπάσουν την παράδοση που θέλει να μην έχει καταφέρει ομάδα να πάρει πρόκριση στο Φάιναλ-Φορ της Ευρωλίγκα και ενώ βρίσκεται πίσω με 2-0 στις νίκες, θέλει ο Τζαμόν Λούκας.

Να σπάσουν την παράδοση που θέλει να μην έχει καταφέρει ομάδα να πάρει πρόκριση στο Φάιναλ-Φορ της Ευρωλίγκα και ενώ βρίσκεται πίσω με 2-0 στις νίκες, θέλει ο Τζαμόν Λούκας. Ο αμερικανός γκαρντ της Ανατολού Εφές μίλησε στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης για τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό αλλά και τις δικές του μονομαχίες με τον Βασίλη Σπανούλη
«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσεις να τον σταματήσεις αντί να τον περιορίσεις». Στη συνέχεια εξήγησε πως γι΄αυτόν σημαίνει τα πάντα μία πρόκριση στο φάιναλ φορ αφού «πάντα μένω, είτε ένα παιχνίδι μακριά από τα πλέι οφ, είτε δύο παιχνίδια μακριά από το φάιναλ φορ».
«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση ενόψει του τρίτου προημιτελικού με τον Ολυμπιακό. Ο δεύτερος αγώνας στο ΣΕΦ δεν πήγε όπως τον είχαμε σχεδιάσει. Μας αιφνιδίασαν θα έλεγα και ήταν καλύτεροί μας στην 4η περίοδο. Παρ΄όλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω πως μπορούμε να τους νικήσουμε. Την τελευταία φορά που αντιμετωπίσαμε τον Ολυμπιακό στην έδρα μας, κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Θα πρέπει, λοιπόν να βγούμε στο παρκέ αποφασισμένοι να παίξουμε δυνατά και να πιέσουμε στην άμυνα έχοντας τη στήριξη των φιλάθλων μας. Είμαι σίγουρος πως θα εξαντληθούν τα εισιτήρια και γι΄αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε αρχικά ο Λούκας ενόψει του αυριανού αγώνα της σειράς -πρώτου στην Κωνσταντινούπολη- απέναντι στον Ολυμπιακό.
Αισθάνεται πίεση η Αναντολού Εφές λόγω του γεγονότος πως ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-0 και χρειάζεται μόνο μία νίκη ακόμη για να «σφραγίσει» το εισιτήριο για Λονδίνο; «Μπορεί να χάνουμε με 2-0 στη σειρά, αλλά ακριβώς γι΄αυτό το λόγο δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Πρέπει να τα δώσουμε όλα για τη νίκη. Η πίεση είναι σ΄αυτούς, αλλά και σ΄εμάς βέβαια. Παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο.
Είναι μεγάλη η διαφορά, να παίζεις μπροστά στο κοινό σου. Ειδικά στη δική μας σειρά. Νικήσαμε τον Ολυμπιακό με περισσότερους από 20 πόντους εδώ στην κανονική περίοδο κι εκείνοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο απέναντί μας στη δική τους έδρα. Η έδρα σ΄αυτή τη σειρά σημαίνει πολλά. Ευτυχώς, τα επόμενα δύο παιχνίδια είναι στο “σπίτι” μας. Θα προσπαθήσουμε να αναδειχθούμε νικητές, λοιπόν, και στα δύο και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».
Τι θα κρατούσαν στην Εφές από τον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ, όταν είχαν πλησιάσει το στόχο της νίκης και τι όχι; «Πρώτα απ΄όλα, στον πρώτο αγώνα ήμασταν ιδιαίτερα άστοχοι στα τρίποντα. Αν είχαμε ευστοχήσει σε όλα τα σουτ στα οποία ευστοχούμε συνήθως και τα δύο παιχνίδια θα ήταν ακόμη πιο κλειστά. Μείναμε ενωμένοι ως ομάδα, συγκεντρωμένοι και κάναμε αυτό που μας ζήτησε ο προπονητής. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε πιστεύω πως θα ισοφαρίσουμε σε 2-2», απάντησε ο Αμερικανός γκαρντ.
Ο Λούκας συνέχισε λέγοντας για τα μόλις 3/34 τρίποντα που είχε η Εφές στους δύο πρώτους προημιτελικούς: «Ξέρω πως όλοι πιστεύουν πως οφείλεται στη νέα μπάλα, αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, πρέπει να πάρεις τα σουτ που σου παρουσιάζονται. Δεν μπορείς να γκρινιάζεις για τις μπάλες, αλλά αντίθετα πρέπει να βγεις έξω και να παίξεις. Ελπίζουμε πως θα είναι όλα διαφορετικά στην έδρα μας, όταν θα σουτάρουμε στα καλάθια που γνωρίζουμε».
Πόσο δύσκολο είναι να μαρκάρει ο Τζαμόν Λούκας τον Σπανούλη; «Προσωπικά, θεωρώ πως το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσεις να τον σταματήσεις αντί να τον περιορίσεις. Μεγάλη διαφορά! Όταν προσπαθείς να σταματήσεις έναν τόσο μεγάλο παίκτη και συγκεντρώνεσαι μόνο σ΄αυτόν, τότε παίκτες όπως οι Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Έισι Λο και άλλοι αρχίζουν να παίρνουν προσπάθειες για σουτ. Εμείς απλώς προσπαθούμε να ελέγξουμε τον Σπανούλη και να μην τον αφήσουμε να κάνει τα… τρελά του, γιατί είναι ικανός να έχει ένα τρελό ξέσπασμα! Συνήθως μαρκάρουμε ο ένας τον άλλον τον περισσότερο χρόνο και για μένα είναι εύκολο, γιατί τον είχα συμπαίκτη στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό που προσπαθώ εγώ είναι να μένω κοντά του και να μην τον αφήνω να βρίσκει ελεύθερα σουτ. Είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις. Είναι εξαιρετικός παίκτης», εξήγησε.
Για τις καλές εμφανίσεις του φέτος, ο Τζαμόν Λούκας επισήμανε: «Το πέρασμά μου από τον Ολυμπιακό με βοήθησε πολύ, ειδικά τώρα σ΄αυτή τη σειρά. Καταλαβαίνω τη σημασία του αγώνα και πώς να μείνω ήρεμος σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως τώρα που βρισκόμαστε πίσω με 0-2. Έχω συμμετάσχει ξανά σε πλέι οφ Ευρωλίγκας, αλλά δυστυχώς είχαμε ηττηθεί τότε με τον Ολυμπιακό, στην προημιτελική φάση. Διάγω τώρα την 4η σεζόν μου στην Ευρωλίγκα και ξέρω τι να περιμένω. Σίγουρα με βοηθά πολύ αυτή η τετραετής εμπειρία».
Στη συνέχεια, εξήγησε για το μέλλον του στην Αναντολού Εφές: «Εχω υπογράψει διετές συμβόλαιο εδώ. Διετές είχα υπογράψει και στη Γαλατασαράι, αλλά είχα οψιόν στο συμβόλαιο να φύγω. Όταν άφησα το Μαρούσι, το έκανα για να πάω σε μεγαλύτερη ομάδα. Θα είμαι σίγουρα, λοιπόν, στην Εφές την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο».
Ποτέ μέχρι σήμερα, στην ιστορία της Ευρωλίγκας, δεν έχει καταφέρει κάποια ομάδα να προκριθεί σε φάιναλ φορ, μετά από δύο ήττες στους ισάριθμους πρώτους αγώνες στα προημιτελικά. Ο Λούκας αρνείται να μπει σε τέτοιες… σκέψεις: «Πρώτα σκεφτόμαστε τον αυριανό αγώνα και το 2-1. Αν ηττηθούμε, δεν θα υπάρχει ούτως ή άλλως κι άλλο παιχνίδι. Θα πρέπει να ελέγξουμε τον Σπανούλη και τον Παπανικολάου κι ας ελπίσουμε πως θα αναδειχτούμε νικητές».
Στο τέλος, ο Τζαμόν Λούκας ρωτήθηκε τι σημαίνει για εκείνον μία πρώτη πρόκριση σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας: «Για μένα, το φάιναλ φορ σημαίνει τα πάντα. Έφτασα κοντά σ΄ένα φάιναλ φορ με τον Ολυμπιακό, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Σε όλη την καριέρα μου στην Ευρωλίγκα φτάνω, είτε ένα παιχνίδι μακριά από τα πλέι οφ, είτε δύο παιχνίδια μακριά από το φάιναλ φορ. Πραγματικά σημαίνει τα πάντα για μένα να είμαι στο φάιναλ φορ και παράλληλα θα σημάνει πολλά και για το μπάσκετ της Τουρκίας να υπάρχει μία τουρκική ομάδα στους “4” μετά από τόσα χρόνια. Αν δούμε κάθε αγώνα ξεχωριστά, νομίζω πως θα τα καταφέρουμε».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.